Zaak-Anne Faber: rechter-commissaris hield reconstructie van hardhandige arrestatie Michael P.
De politie heeft deze week een twee dagen durende reconstructie gehouden van de hardhandige arrestatie van Michael P. in de zaak-Anne Faber. Dat bevestigt de rechtbank Midden-Nederland aan RTL Nieuws.
Het onderzoek moet duidelijk maken hoe Michael P. tijdens de aanhouding in 2017 een gebroken schouder kon oplopen. P. heeft aangifte gedaan tegen vijf leden van het arrestatieteam, omdat hij vindt dat zij te veel geweld hebben gebruikt.
Terrein marechaussee
Michael P. (31) is veroordeeld voor de ontvoering, verkrachting en het doden van Anne Faber. De 25-jarige Anne verdween in september 2017 tijdens een fietstocht rond haar woonplaats Utrecht.
De reconstructie van P.’s aanhouding vond dinsdag en woensdag plaats, onder leiding van een rechter-commissaris. Volgens een woordvoerder van de rechtbank Midden-Nederland was de reconstructie achter gesloten deuren. Een andere bron meldt dat dit op een terrein van de marechaussee was, vlak bij Vliegbasis Soesterberg.
Zelf aanwezig
De woordvoerder van de rechtbank Midden-Nederland wil niet bevestigen wie er aanwezig waren bij de reconstructie. Onduidelijk is of de vijf betrokken arrestatieteamleden allemaal hebben meegewerkt.
Zeker is wel dat Michael P. zelf aanwezig is geweest. Dat bevestigt zijn advocaat Niels Dorrestein. “Mijn cliënt heeft nu in de praktijk laten zien wat er volgens hem is gebeurd. Wat hem betreft wordt met deze reconstructie duidelijk wie verantwoordelijk is voor zijn gebroken schouder.”
Artikel 12-procedure
Het gerechtshof Amsterdam gaf in juli 2019 opdracht om meer onderzoek te doen naar het ontstaan van de schouderbreuk. Aanleiding voor de beslissing was een zogeheten artikel 12-procedure die Michael P. bij het hof is gestart. Via de artikel 12-procedure wil hij vervolging afdwingen van vijf leden van het arrestatieteam.
De schouderbreuk zou zijn ontstaan toen het arrestatieteam P. met een politiebus naar een cellencomplex in Houten vervoerde. P. verzette zich niet tegen de aanhouding en zijn armen waren op zijn rug geboeid. In zijn aangifte beschrijft Michael P. dat zijn geboeide armen achter zijn rug meerdere keren omhoog werden geduwd, waarbij hij het uitschreeuwde van de pijn.
Pijnprikkels geven
Vast staat dat agenten ook aan zijn handboeien hebben gedraaid om pijnprikkels te geven. En dat ze dreigden dat een politiehond hem zou bijten als hij niet zou vertellen waar Anne Faber was. Het onderzoeksteam hield er op dat moment rekening mee dat de vermiste vrouw nog in leven kon zijn.
De Rijksrecherche deed uitvoerig onderzoek naar het ontstaan van de gebroken schouder. Vijf arrestatieteamleden zijn als verdachte verhoord. Volgens het Gerechtshof Amsterdam leverde het onderzoek onvoldoende helderheid op.
Instructies arrestatieteam
Het Amsterdamse hof wil exact weten hoe en wanneer de breuk is ontstaan. Ook wil het hof weten welke instructies het arrestatieteam kreeg. Bekend was al dat de officier van justitie toestemming gaf om Michael P. 'stevig beet te pakken'.
De artikel 12-procedure die Michael P. bij het hof startte, staat los van de inmiddels afgeronde strafzaak tegen hem. De Hoge Raad legde P. vorig jaar een gevangenisstraf op van 27 jaar en 8 maanden. Vanwege het gebruikte politiegeweld en de schouderbreuk was die straf vier maanden lager dan P. eerder kreeg. Aan P. is ook tbs met dwangverpleging opgelegd.
Op het moment dat Anne Faber verdween, zat Michael P. in een kliniek in Den Dolder. Hij werkte daar aan zijn terugkeer in de samenleving na twee eerdere verkrachtingen.