Leden arrestatieteam Michael P. vervolgd: welke instructie kregen ze?
Het Openbaar Ministerie (OM) moet vijf agenten vervolgen die betrokken waren bij de arrestatie van Michael P., de moordenaar van Anne Faber. In het strafrechtelijk onderzoek draait alles om één ding: welke instructie kregen de leden van het arrestatieteam van hogerhand?
Dat Michael P. op 9 oktober 2017 gearresteerd ging worden, stond 24 uur eerder al vast toen daartoe werd besloten in een crisisoverleg tussen politie, OM en de burgemeester van Zeist. De driehoek hoopte dat P. hen tijdens het observeren zou leiden naar Anne Faber. Dat gebeurde niet.
'Stevig beetpakken'
Alles werd in gereedheid gebracht om P. op die maandag 9 oktober om 16.00 uur te kunnen aanhouden bij de kliniek in Den Dolder. Leidinggevenden vanuit politie en OM overlegden over een aanhoudingsstrategie. Leden van het arrestatieteam kregen in een briefing te horen dat ze P. 'stevig mochten beetpakken'.
Die instructie voor de arrestatie werd niet schriftelijk vastgelegd. In documenten ingezien door RTL Nieuws, geeft het OM Midden-Nederland toe dat hierover onduidelijkheid kon bestaan. "Deze instructie/opdracht was, zeker achteraf bezien, onvoldoende concreet geformuleerd voor het team dat met de uiteindelijke uitvoering was belast."
'Aan eigen regels houden'
Al met al vindt het gerechtshof het van belang wie welke instructie heeft gegeven. "Tot nu toe is dit nog te veel in nevelen gehuld", zegt strafexpert Sven Brinkhoff van de Open Universiteit. "Dit onderzoek is van belang, omdat goed uitgezocht moet worden of de agenten hier door geweld toe te passen zelf strafbaar hebben gehandeld of niet. De overheid, en dus ook de politie, moet zich immers houden aan de regels die ze zelf opstelt."
De agenten hebben aangegeven dat er geen geweld mocht worden gebruikt, maar dat wel mocht worden gedreigd met geweld. Zo dreigde de hondenbegeleider zijn hond te laten bijten wanneer P. niet zou vertellen waar Anne Faber was.
Rol hoofdofficier en politiechef
Bij verhoren moet verdachten worden gewezen op hun zwijgrecht. Michael P. werd al tijdens het vervoer naar zijn cel verhoord over de verblijfplaats van Anne Faber. Agenten wezen hem daarbij niet op zijn zwijgrecht. Volgens de teamleider van het arrestatieteam was dat zo afgesproken met de hoofdofficier van justitie en de politiechef. Ook hun rol zal in het nieuwe onderzoek worden belicht.
Dat laatste vindt ook politievakbond ACP van belang, zegt voorzitter Gerrit van de Kamp. "Zo'n arrestatieteam wordt niet lichtvaardig ingezet. Het is de vraag wat de opdracht van het OM was. In welke context hebben de agenten moeten optreden? Wij vinden dat niet alleen gekeken moet worden naar het functioneren van de politie. De opdracht moet gewoon op tafel komen."
Strafzaak
Of de agenten ook daadwerkelijk voor de rechter moeten verschijnen, is nog onzeker. Strafexpert Sven Brinkhoff: "De vraag of de vervolging van de agenten kansrijk is, is op dit moment nog niet te beantwoorden. Uit onderzoek moet duidelijk worden hoe de verwondingen bij P. zijn ontstaan."
Volgens Brinkhoff is het uitzonderlijk dat agenten worden vervolgd vanwege hun optreden. Onlangs werd een agent in hoger beroep veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf vanwege zijn betrokkenheid bij de arrestatie van Mitch Henriquez.