OM moet agenten vervolgen die Michael P. schouderbreuk bezorgden
Vijf leden van het arrestatieteam dat Michael P. oppakte, moeten door het Openbaar Ministerie (OM) worden vervolgd. De manier waarop zij Michael P. in 2017 hebben gearresteerd na de moord op Anne Faber was mogelijk te hardhandig. Dat heeft het gerechtshof Amsterdam beslist.
Het OM weigerde eerder om de agenten te vervolgen, maar wordt daartoe nu door het gerechtshof gedwongen. Volgens het hof moet vervolging worden ingesteld vanwege het veroorzaken van letsel, maar ook om meer duidelijkheid te krijgen over de instructie over de aanhouding.
Als het OM na strafrechtelijk onderzoek toch tot de conclusie komt dat vervolging niet op zijn plaats is, dan moet deze beslissing alsnog aan het hof worden voorgelegd. Die toetst dan of dat de juiste beslissing is.
Transport naar politiecel
P. werd op 9 oktober 2017 aangehouden in verband met de vermissing van Anne Faber. Hij werd in Den Dolder opgepakt bij de kliniek waar hij verbleef om te resocialiseren. Bij zijn aanhouding liep P. een schouderbreuk op.
Eenmaal in de politiebus zou een agent hebben gedreigd om zijn politiehond P. te laten bijten indien hij niet vertelde waar Anne Faber was. De gemuilkorfde hond werd op zeer korte afstand van P. gehouden.
Na een klacht van de advocaten van Michael P. deed de Rijksrecherche onderzoek naar de wijze waarop de arrestatie was uitgevoerd. Ook werd gekeken hoe agenten hem hebben begeleid tijdens het transport naar het cellencomplex in Houten. Uit dit onderzoek kwamen vijf verdachten in beeld.
'Je breekt mijn arm'
In verklaringen van P., ingezien door RTL Nieuws, staat dat zijn arm tijdens het transport meerdere keren omhoog is getrokken toen hij geboeid was. Later hoorde hij een 'tak'-geluid toen zijn arm opnieuw naar achter werd getrokken. Hij riep: "Je breekt mijn arm." De agent zou volgens P. toen hebben gezegd dat het 'hem geen ene reet interesseerde wat er met hem zou gebeuren'.
Het OM in Noord-Holland stelde vast dat de schouderbreuk werd veroorzaakt door het optreden van de politie. Maar het OM zag geen bewijs voor opzet en kon niet vaststellen welke agent de breuk heeft veroorzaakt. De zaak werd geseponeerd. Daartegen zijn de advocaten van Michael P. in beroep gegaan.
Agent moest vragen naar vindplaats
Uit het bijna 600-pagina's tellende rapport van de Rijksrecherche bleek dat zowel de leden van het arrestatieteam als de verhoorders van Michael P. kritiek hadden op de strategie voor de aanhouding, die door het Openbaar Ministerie was bedacht. Zo moest een lid van het arrestatieteam Michael P. verhoren over de vindplaats van Anne Faber, terwijl dit werk meestal door een specialist wordt uitgevoerd.
Ook was er onduidelijkheid over de instructie van de officier van justitie. Die gaf aan dat de politie P. 'stevig beet mocht pakken', maar onduidelijk was wat hij daarmee precies bedoelde, zo meldde RTL Nieuws eerder.
Reactie familie Anne Faber:
“Het voelt niet goed dat de mensen die Anne hebben proberen te redden, nu vervolgd worden", zegt Hans Faber, de oom van Anne. "Als je teruggaat naar de situatie was er een mogelijkheid dat Anne nog in leven was. De grenzen worden dan opgezocht om haar te vinden."
"Wij zijn ook door hekken gegaan en hebben dingen gedaan die volgens het wetboek niet mogen. Laat ze ons ook maar vervolgen. Wij zijn bereid de gevangenis in te gaan, in plaats van de leden van het arrestatieteam die vervolgd worden. Wij willen hen een steun in de rug geven.”
De politie Midden-Nederland wil niet reageren op de uitspraak van het hof. Ook het OM Midden-Nederland wil niet reageren.
Veroordeeld
Michael P. ontvoerde, verkrachtte en doodde Anne Faber twee jaar geleden. Het lichaam van de 25-jarige Utrechtse vrouw werd na een vermissing van bijna twee weken in oktober 2017 in Zeewolde gevonden. Deze maand werd hij in hoger beroep veroordeeld tot 28 jaar cel en tbs. P. gaat tegen die uitspraak in cassatie.