Voetbal

PSG-voorzitter Al-Khelaïfi weer vrijgesproken van corruptie

Door ANP··Aangepast:
PSG-voorzitter Al-Khelaïfi weer vrijgesproken van corruptie
RTL

Een Zwitserse rechter heeft voorzitter Nasser Al-Khelaïfi van de Franse voetbalclub Paris Saint-Germain opnieuw vrijgesproken van corruptie. Justitie had in maart 28 maanden celstraf geëist tegen de 48-jarige Qatarees, die lid is van het bestuur van de Europese voetbalbond UEFA en voorzitter van de ECA, de belangenorganisatie van Europese topclubs.

Jérôme Valcke, voormalig secretaris-generaal van de FIFA, kreeg in de beroepszaak een voorwaardelijke celstraf van elf maanden. De aanklagers hadden 35 maanden cel geëist.

Al-Khelaïfi en Valcke werden beschuldigd van corruptie bij de verdeling van tv-rechten voor verschillende WK's voetbal, na een onderzoek dat in maart 2017 werd opgestart.

Valcke zou zichzelf bij de verkoop van de uitzendrechten hebben verrijkt. Een deel van de rechten kwam terecht bij Al-Khelaïfi, die ook de baas is van de beIN Media Group. In ruil daarvoor mocht Valcke geruime tijd kosteloos een luxe villa op Sardinië bewonen die eigendom is van de Qatarees.

Rechterhand

Een Zwitserse rechtbank sprak Al-Khelaïfi in oktober 2020 al vrij in deze zaak. Valcke kreeg toen een voorwaardelijk gevangenisstraf van 120 dagen. De aanklagers gingen echter in beroep. De federale rechtbank die de zaak behandelde, kwam opnieuw uit op vrijspraak voor de voorzitter van PSG en een voorwaardelijke celstraf voor Valcke.

De 61-jarige Fransman was bij de FIFA jarenlang de rechterhand van oud-voorzitter Sepp Blatter. In 2015 leidde een grote corruptiezaak binnen de mondiale voetbalbond tot de val van vrijwel alle kopstukken, onder wie Valcke en Blatter.