Tech

KPN wil in zee met controversieel Huawei voor aanleg 5G-netwerk

Door Harm Teunis & Mathijs Smit··Aangepast:
© GettyKPN wil in zee met controversieel Huawei voor aanleg 5G-netwerk
RTL

KPN staat op het punt om zijn 5G-netwerk te laten aanleggen door het omstreden Huawei. Dat plan ligt politiek gevoelig, want het kabinet is nog bezig met het formuleren van beleid over de toenemende invloed van Chinese bedrijven in Nederland. Met de principekeuze voor Huawei loopt KPN hierop vooruit.

KPN en Huawei hoeven alleen nog hun handtekening onder het contract te zetten voor de aanleg van het 5G-netwerk, melden bronnen die bij de voorbereidingen van de bouw betrokken zijn aan RTL Z. Huawei zou zich klaarmaken om nog deze maand te beginnen met de bouw.

Beschuldigd van spionage

De opdracht is gevoelig, omdat de positie van Huawei de afgelopen jaren ter discussie is komen te staan. Landen als de VS, Australië en Nieuw-Zeeland hebben apparatuur van Huawei in de ban gedaan uit vrees dat de Chinese overheid dankzij de technologie van het bedrijf toegang heeft tot communicatiestromen en dataverkeer. Ook in Europese landen neemt die vrees toe, onder druk van de VS. 

Met de voorkeurskeuze voor Huawei, loopt Nederlands grootste telecomprovider vooruit op de officiële stellingname van het kabinet over hoe Nederland moet omgaan met vermeende dreiging van China voor onze economie en veiligheid.

Opheldering staatssecretaris

D66-Kamerlid Kees Verhoeven wil opheldering van staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken. "Ik wil weten wat zij van deze stappen van KPN vindt", zegt het Kamerlid tegen RTL Z.

Tegelijkertijd wil hij dat het kabinet vaart maakt met de China-strategie. "Die moet er komen om de digitale veiligheid goed te kunnen inschatten. Dat is maanden geleden beloofd en ligt er nog steeds niet."

De strategie is belangrijk voor de keuzes die telecommaatschappijen nu moeten maken. Het kabinet zal namelijk met een kader komen om de veiligheid van de infrastructuur te garanderen, zegt Verhoeven. En daar kunnen de bedrijven dan rekening mee houden.

Door vooruit te lopen op een besluit van het kabinet, neemt het bedrijf een risico. "Als dat kader er ligt en KPN voldoet daar niet aan, dan heeft KPN een probleem. Het is aan KPN om dit risico te nemen en het is aan het kabinet om nu tempo te maken", aldus Verhoeven.

De tentakels van Huawei in Nederland: kunnen we nog zonder?
Lees ook

De tentakels van Huawei in Nederland: kunnen we nog zonder?

Zorgelijk

VVD-Kamerlid Arne Weverling noemt het zorgelijk als KPN kiest voor Huawei. "Het gaat erom dat onze netwerken veilig zijn."

Het is volgens hem aan staatssecretaris Mona Keijzer om ervoor te zorgen dat de telecomnetwerken niet kwetsbaar zijn. "Dat we geen buitenlandse inmenging hebben, geen spionage geen sabotage", zegt Weverling.

Om die reden roept hij op tot een risico-analyse van de afhankelijkheid van buitenlandse technologie in telecomnetwerken. "Dat wachten we af. En dan kunnen we beslissen of het zorgelijk is." 

Achterdeurtjes

Huawei is wereldleider op de markt van netwerkapparatuur waarmee telecomproviders hun netwerken mee bouwen. En juist die tak ligt onder vuur.

De Verenigde Staten beschuldigen het bedrijf van spionage in opdracht van China. Door achterdeurtjes in de spullen, zou het bedrijf kunnen spioneren. Veiligheidsexperts hebben echter geen bewijs voor het bestaan van die achterdeurtjes kunnen vinden. En de Amerikanen hebben bewijs voor hun bewering nooit openbaar gemaakt.

Lobby

De Verenigde Staten lopen, mede als gevolg van de handelsoorlog met China, voorop in de anti-Huawei lobby. Maar ook de overheden van Australië en Nieuw-Zeeland besloten Huawei vorig jaar dus uit te sluiten als leverancier van het 5G-netwerk. 

Toen de Duitse overheid vorige week liet weten dat ze geen enkele partij bij voorbaat wilde uitsluiten bij de aanleg van het 5G-netwerk, leidde dat tot Amerikaanse diplomatieke druk. De ambassadeur van de VS in Duitsland waarschuwde dat de Amerikaanse veiligheidsdiensten minder informatie met Duitsers zouden gaan delen, als de Chinezen een deel van het netwerk mogen bouwen.

Uitsluiten

Ook de Amerikaanse ambassadeur in Nederland hamert erop dat Huawei van de Nederlandse markt moet worden geweerd. "Dit onderwerp is heel, heel erg belangrijk voor ons", zegt hij vandaag in dagblad Trouw

Ook hij wijst erop dat de Amerikaanse veiligheidsdiensten terughoudend kunnen zijn met het delen van informatie met Nederland of andere landen die Huawei toelaten in hun netwerken.

Over het gebrek aan bewijs voor spionage zegt Hoekstra dat dit binnenkort gedeeld wordt met Tweede Kamerleden en dat de Nederlandse inlichtingendiensten de gevoelige informatie ook al onder ogen hebben gehad.

Hij rekent erop dat de EU en Nederland een strategie kiezen die in lijn is met de Amerikaanse.

Drukmiddel

Dreigen met moeilijkere samenwerking tussen inlichtingendiensten is vooral een drukmiddel, zegt Sico van der Meer van Instituut Clingendael. "Het is niet gezegd dat ze het doen, maar wel een duidelijk statement."

Maar het zou behoorlijk ernstig zijn voor landen als Nederland en Duitsland, zegt Van der Meer. Dat is nog meer het geval voor Nederland dan voor Duitsland, omdat we een kleine speler zijn in inlichtingenland. Om die reden heeft Nederland veel baat bij het bondgenootschap met de VS, zegt hij.  

"Het is fijn als je waarschuwingen van ze krijgt en informatie krijgt toegeschoven. Als je dat niet hebt, heb je wel een probleem. Blind zijn we niet zonder ze, maar het is wel handig om zo'n bondgenoot te hebben", zegt Van der Meer.

'Veiligheid topprioriteit'

Woordvoerder Stijn Wesselink van KPN benadrukt dat het telecombedrijf nog geen definitieve beslissing over de leverancier van het 5G-netwerk heeft genomen. Dat het bedrijf in zee wil met de Chinezen, wil hij bevestigen noch ontkennen. "We zitten nog in het proces en kunnen niet vooruitlopen op de uitkomst en gaan verder ook niet in op geruchten."

KPN zegt bij de keuze niet over een nacht ijs te gaan. "Vanzelfsprekend zijn wij bekend met de actualiteit rond Huawei, en we volgen de actualiteit op de voet", aldus de woordvoerder. "Veiligheid heeft topprioriteit bij KPN, wij waken 24/7 over onze netwerken, apparatuur en infrastructuur en zijn op continue basis in dialoog met relevante stakeholders, waaronder de overheid, ook over dit soort onderwerpen."

Het ministerie van Economische Zaken wil niet ingaan op de voorkeurskeuze van KPN voor Huawei, zolang die niet officieel door de partijen is bevestigd. Huawei onthield zich van commentaar.

Volledige reactie KPN

Nederland loopt voorop in de wereld met de beste netwerken en infrastructuur, zowel op vast als mobiel. Deze koploperspositie willen we als KPN vasthouden en verder uitbouwen, dat is ook in het belang van de BV Nederland.

Daarom gaat KPN, zoals eind november 2018 bekendgemaakt, de komende drie jaar flink investeren in de verdere verbetering van de kwaliteit en capaciteit van zijn netwerken. We bouwen aan de digitale snelweg van Nederland en willen de onbetwiste kwaliteitsleider worden met de beste diensten, de beste klantervaring en de beste vaste en mobiele netwerken.

Daarbij hanteren we een multi-vendor beleid, dat wil zeggen dat we met verschillende leveranciers zaken doen. Zo hebben we recent bekend gemaakt in ons vaste netwerk met Nokia samen te gaan werken.

Voor wat betreft de upgrade van ons mobiele netwerk die we de komende jaren 5G ready willen maken zijn we nog niet zover. We zitten nog in het proces en kunnen niet vooruitlopen op de uitkomst en gaan verder ook niet in op geruchten.

Vanzelfsprekend zijn wij bekend met de actualiteit rond Huawei, en we volgen de actualiteit op de voet. Veiligheid heeft topprioriteit bij KPN, wij waken 24/7 over onze netwerken, apparatuur en infrastructuur en zijn op continue basis in dialoog met relevante stakeholders, waaronder de overheid, ook over dit soort onderwerpen.

Lees meer over
HuaweiKPN5GTelecommunicatieTechnologieSpionage