Tech

KPN in zee met omstreden Huawei voor aanleg 5G-netwerk

Door Michaël Niewold··Aangepast:
© GettyKPN in zee met omstreden Huawei voor aanleg 5G-netwerk
RTL

Telecomprovider KPN gaat in zee met het Chinese bedrijf Huawei voor de aanleg van het 5G-netwerk. Het bedrijf, dat door de VS wordt verdacht van spionage in opdracht van de Chinese geheime dienst, gaat het basisnetwerk aanleggen.

Het 'core-netwerk' wordt niet door Huawei gebouwd, omdat dit vanuit 'security-oogpunt' gevoeliger is. KPN gaat 'een westerse leverancier selecteren voor de bouw' hiervan, meldt het bedrijf. Welke leverancier dat gaat doen meldt KPN niet, maar kanshebbers zijn Ericsson en Nokia. 

Controversieel besluit

De beslissing van KPN gaat lijnrecht in tegen de wens van de Tweede Kamer. Naar aanleiding van een spionagerel rond chipfabrikant ASML zei een meerderheid in de Kamer dat Huawei niet betrokken mag zijn bij de aanleg van het 5G-netwerk.

Voor de politiek staan er genoeg seinen op rood om maar even geen zaken te doen met Chinese bedrijven, als het gaat om de aanleg van vitale digitale infrastructuur als 5G.

Kabinet kan vetoën

Het kabinet komt binnenkort met een nieuwe strategie hoe het om wil gaan met China. KPN houdt er ook ernstig rekening mee dat het toch niet in zee mag met Huawei.

De deal die nu is gesloten is een 'voorlopige overeenkomst', die 'kan worden aangepast dan wel teruggedraaid om het in lijn te brengen met toekomstig Nederlands overheidsbeleid', schrijft KPN.

"Ja, in de voorlopige overeenkomst die we nu hebben gesloten is dat omkeerbaar", zegt Jan Kees de Jager, de financiële topman van het bedrijf tegen RTL Z. "We kunnen dat terugdraaien als het kabinet voor de zomer een andere beslissing zou nemen. Dan kost het ons geen geld, dat hebben we afgesproken."

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

VS vs. de rest

Het besluit van KPN toch in zee te gaan met Huawei lijkt sterk op de strategie van de Britse regering: Huawei mag wel het netwerk aanleggen, maar niet de 'kern' ervan. Duitsland en België deden onderzoek naar Huawei, maar konden geen bewijs vinden voor spionage

De huidige ontwikkelingen zullen met ongenoegen in Washington DC worden gevolgd. Onder aanvoering van president Trump is veel druk uitgeoefend op bondgenoten om geen zaken te doen met Huawei.

Als Nederland Huawei niet boycot, zet het de handelsrelatie met de VS op het spel, zei Newt Gingrich, een vertrouweling van Trump, in een gesprek met RTL Z

KPN wil in zee met controversieel Huawei voor aanleg 5G-netwerk
Lees ook

KPN wil in zee met controversieel Huawei voor aanleg 5G-netwerk

Lees meer over
HuaweiKPN5GTelecommunicatie