Smart home: 'Makkelijkste route voor criminelen'
Hoe houd je kinderen cyberveilig? Wat maakt smart home-producten een interessant doelwit voor cybercriminelen? En hoe bescherm je jouw slimme apparaten? In deze uitzending van Cybersessies hoor je er alles over.
Elke week schuiven kopstukken in de studio aan om met elkaar in gesprek te gaan over belangrijke thema’s binnen de wereld van digitale veiligheid. Deze editie bespreekt presentator Remy Gieling het laatste cybernieuws, wordt uitgelegd hoe je veilig hybride kunt werken, en wat een datalek bij KLM voor klanten betekent. Dit en meer wordt besproken met Gijs Isbouts (directeur KPN Veilig), Lucinda Sterk (cyberpodcast-ster) en co-host Harm Teunis (techverslaggever RTLZ).
Kijk hier de uitzending terug
Smart home hot voor cybercriminelen
Uit recent onderzoek van KPN en ESET is gebleken dat slechts één op de drie Nederlanders zich echt online veilig voelt. “Het is voor consumenten vaak balanceren tussen gemak en veiligheid”, aldus Gijs Isbouts, directeur KPN Veilig. “Nieuwe online diensten en producten maken het leven makkelijker, maar we gaan er vaak aan voorbij dat we hierdoor ook kwetsbaarder worden. Kijk maar naar de smart tv, slimme lampen of een slimme (energie)meter, ze zijn allemaal verbonden met internet en dragen bij aan ons gebruiksgemak en helaas niet, zo toont dit onderzoek, aan ons gevoel van online veiligheid.”
De veiligheidsexpert legt uit waar de gevaren van smart home-producten ‘m inzitten. “Op onze laptop draait een virusscanner en we voeren software-updates uit. Echter, voor slimme apparaten gaat die vlieger niet op. Het niet kunnen installeren van antivirussoftware is één, maar wat als het product ook nog door een partij die digitale veiligheid niet nauw neemt, wordt aangeboden? In dat geval bestaat de kans dat criminelen via jouw slimme deurbel op jouw thuisnetwerk kunnen uitkomen, Onveilige smart home-producten zijn een gemakkelijke route voor criminelen om digitaal in te breken."
Slimmer huis. Slimmer beveiligen
Als aanbieder van internet, televisie en telefonie weet KPN dat ze een groot doelwit voor cybercriminelen zijn. Isbouts: "Het internet is superleuk en biedt veel mogelijkheden, maar er zit ook een keerzijde aan. We zien het als onze taak om naast een stabiele internetverbinding onze verantwoordelijkheid te pakken en te zorgen dat consumenten zo digitaal veilig mogelijk zijn."
Mede vanwege deze reden heeft de telecomaanbieder afgelopen september zijn diensten met smart home-producten uitgebreid. "Voor het verslimmen van jouw huis met bijvoorbeeld een slimme deurbel of thermostaat is een goede, snelle en stabiele internetverbinding vereist", vertelt Isbouts. "Alleen weten we dus dat smart home-producten vaak door cybercriminelen worden gebruikt om thuisnetwerken binnen te komen. De laatste jaren zijn er tal van smart home-producten van veel verschillende leveranciers op de markt gekomen. Hier zitten veel goedkope producten tussen die digitaal slecht zijn beveiligd. Dit wilden wij anders doen. Onze smart home-apparaten moeten kunnen uitblinken waar ze goed in zijn: op een veilige manier huizen verslimmen en consumenten ontzorgen."
Het ontzorgen blijkt namelijk hard nodig. Isbouts: "Uit onderzoek van tink (smart home-expert en partner van de KPN smarthome webshop) blijkt dat zo'n 40% van de consumenten smart home-producten vanwege veiligheidsredenen koopt. Daarentegen gaf 19% van de ondervraagden juist aan dat ze zich zorgen maken over hun digitale veiligheid en de kans van misbruik ervan, en dit hen tegenhoudt om slimme apparaten te kopen."
Een grote contradictie: de producten die zorgen voor extra veiligheid in en om het huis worden regelmatig juist vanwege zorgen over de digitale veiligheid niet gekocht. “Hier moesten we iets mee. Na jaren van ontwikkelen, hebben we onlangs met trots samen met digitale beveiligingsbedrijf ESET een slimme beveiligingstechnologie gelanceerd, waarmee we het internet dat jij in je huiskamer krijgt, extra filteren. Op deze manier kunnen we smart home-producten de extra beveiligingslaag geven die ze nodig hebben.”
Tips voor veiliger smart home
Isbouts sluit af met de drie belangrijkste knoppen waar je als consument aan kunt draaien als het om (de aanschaf van) smart home-producten gaat. "Het begint bij het in huis halen van slimme producten van goede, betrouwbare merken. Op die manier ben je er zekerder van dat het product nog een langere tijd wordt ondersteund, ook op het gebied van veiligheid. Een scherpe deal uit Azië kan goed betekenen dat je van een koude kermis thuiskomt. In onze webshop kun je erop vertrouwen dat we kritisch kijken naar het aanbod van zowel onze producten als leveranciers.” Verder adviseert de expert om software-updates op de smart home-producten uit te voeren. “En tot slot kun je KPN Veilig Netwerk Thuis op jouw netwerk aanzetten, zodat je van een extra beveiligingslaag geniet.”
Cybersessies
RTL Z zendt zes weken lang in samenwerking met KPN en het digitale beveiligingsbedrijf ESET 'Cybersessies' uit. In dit vierde seizoen van de wekelijkse cybersecurity talkshow gaan (inter)nationale experts met elkaar in gesprek over belangrijke thema’s die binnen de wereld van digitale veiligheid spelen. Een kijktip voor iedereen.
Cybersessies is elke vrijdag om 11:10 uur op RTL Z te zien.