Drie feestelijke klassiekers: Carpaccio, oeuf mayonaise en een Britse garnalencocktail
Hugo kookt weer iets lekkers voor de feestdagen! Drie klassieke kerstvoorgerechtjes, waaronder een Engelse garnalencocktail en Franse Oeuf Mayonnaise, met zelfgemaakte mayonaise en een heerlijke carpaccio voor de perfecte feestelijke start van je diner. Een handige klassieker donderdag dus!
Als eerste vind je het recept voor de klassieke carpaccio, gevolgd door de zelfgemaakte mayonaise met de Oeuf Mayonnaise en tot slot de Britse garnalencocktail.
Carpaccio
- Voorgerecht 4 personen
- Bereiding circa 20 minuten
Ingrediënten:
- 350 gr. ossenhaas
- 4 eetlepels mayonaise (zie recept)
- 2 theelepels Worcestersaus
- 2 eetlepels volle melk
- ½ citroen
- Zout en peper
- 2 eetlepels kappertjes
- 20 gr. rucola
- 30 gr. Parmezaanse kaas
Extra nodig: slagersfolie, keukenhamer, keukenpapier
Bereidingswijze
Stap 1: Leg de ossenhaas 30 minuten van tevoren in de vriezer.
Stap 2: Meng in een kom de mayonaise, Worcestersaus, melk, 1 eetlepel citroensap, zout en peper.
Stap 3: Haal het vlees uit de vriezer. Snijd het in dunne plakken en leg het op wat slagersfolie. Leg er nog een vel folie overheen en sla het vlees met de hamer tot zeer dunne plakken.
Stap 4: Verwarm intussen een scheut olijfolie in een steelpan. Dep de kappertjes droog met keukenpapier en frituur ze 1 minuut. Schep ze uit de olie en laat ze uitlekken op keukenpapier.
Stap 5: Leg de plakken vlees op de borden. Verdeel de rucola erover. Verdeel de carpacciosaus over het vlees. Rasp de Parmezaanse kaas erover. Bestrooi met de krokante kappertjes.
Mayonaise
- Saus
- Bereiding circa 5 minuten
Ingrediënten:
- 2 eidooiers
- 1½ theelepel gladde mosterd
- ½ citroen
- 1 eetlepel witte wijnazijn
- 275 ml neutrale olie
- Zout en peper
Extra nodig: garde
Bereidingswijze
Stap 1: Doe de eidooiers met de mosterd, het citroensap en de azijn in een kom.
Stap 2: Voeg druppelsgewijs de olie toe terwijl je blijft roeren met een garde.
Stap 3: Breng op smaak met zout en peper.
Oeuf mayonaise
- Voorgerecht voor 4 personen
- Bereiding: circa 10 minuten
Ingrediënten:
- 3 eieren
- 4 eetlepels mayonaise (zie recept)
- 1 eetlepel slagroom (optioneel)
- ½ bos bieslook
- Snuf cayennepeper
Bereidingswijze
Stap 1: Leg de eieren in een pan. Zet ze onder koud water en breng aan de kook. Reken vanaf het moment van koken 6 minuten, zodat de eidooiers net gestold zijn.
Stap 2: Laat de eieren schrikken onder stromend water of schep ze in een kom met ijswater.
Stap 3: Pel de eieren.
Stap 4: Halveer ze en leg ze met het snijvlak naar beneden op de borden.
Stap 5: Roer, als de mayonaise dik is, de slagroom door de mayonaise. Lepel dit dan over de eieren.
Stap 6: Snijd de bieslook in dunne ringetjes. Strooi over de mayonaise.
Stap 7: Maak het af met een snuf cayennepeper.
Britse garnalencocktail
- Voorgerecht 4 personen
- Bereiding circa 10 minuten
Ingrediënten:
- 300 gr. grote rauwe garnalen, ongepeld
- 2 eetlepels witte wijnazijn
- 1 citroen
- 1 eetlepel Worcestersaus
- 5 eetlepels tomatenketchup
- 1 theelepel druppels tabasco
- 1 theelepel gerookt paprikapoeder
- 4 eetlepels mayonaise
- Zout en peper
Bereidingswijze
Stap 1: Breng een pan water aan de kook en voeg de azijn en sap van een ½ citroen toe.
Stap 2: Doe de garnalen in de pan en kook circa 2 minuten.
Stap 3: Spoel de garnalen koud af en laat uitlekken. Pel ze en verwijder het darmkanaal.
Stap 4: Meng de worcestersaus, ketchup, tabasco, ½ theelepel paprikapoeder en de mayonaise. Voeg 1 eetlepel citroensap toe. Breng op smaak met zout en peper.
Stap 5: Snijd die overige citroen in partjes.
Stap 6: Serveer de garnalen op kamertemperatuur met de Mary Rose saus en de citroen. Bestrooi de saus met de overige paprikapoeder.