TIMS TELE-VISIE

'Winter Vol Liefde deed niet onder voor grote zus B&B Vol Liefde, mede door smaakmakers Joshua en Amy Rose'

Door Tim van Rodijnen··Aangepast:
© RTL'Winter Vol Liefde deed niet onder voor grote zus B&B Vol Liefde, mede door smaakmakers Joshua en Amy Rose'
RTL

RTL Boulevard-redacteur Tim van Rodijnen (28) leest en schrijft over de Nederlandse televisie- en entertainmentwereld. In Tims Tele-visie pent hij neer wat hem hierin opvalt, verbaast en ontroert.

"Ik was bang dat de winterse datingshow een slap aftreksel zou worden van de zomerse variant"

De kortste dagen van het jaar waren dankzij Winter Vol Liefde een stuk draaglijker. Zestien afleveringen lang heb ik er weer van genoten; er was genoeg om je aan te ergeren, genoeg om te lachen en gelukkig ook genoeg om zo nu en dan bij weg te smelten (in tegenstelling tot de sneeuw in die winterse verblijfplaatsen). Wat mij betreft kan Winter Vol Liefde dan ook prima naast grote zus B&B Vol Liefde bestaan.

Want ik moet ook eerlijk zeggen: ik was bang dat de winterse datingshow een slap aftreksel zou worden van de zomerse variant. Die angst is onterecht gebleken, want met kandidaten als Benjamin, Joshua, Saul, Amy Rose en Rafaëlla heb ik me meer dan genoeg kunnen vermaken. Ze hebben allemaal met hun eigen maniertjes kleur aan de show toegevoegd. En we mogen allemaal Mike, die op bezoek ging bij Edith in Oostenrijk, nog bedanken dat hij volhield echt te kunnen skiën. Ik heb gehuild van het lachen toen hij op zijn ski’s (of eigenlijk op zijn buik, rug en zij) van de piste af kwam. Nou ja, rolde.

De tv-hoogtepunten van 2023: van B&B Vol Liefde tot Paul de Leeuw en Oogappels
Lees ook

De tv-hoogtepunten van 2023: van B&B Vol Liefde tot Paul de Leeuw en Oogappels

Zelf heb ik het meest genoten van de verhaallijn bij Benjamin in Zwitserland, misschien ook omdat hij de eerste homoseksuele kandidaat was in alle Vol Liefde-seizoenen: voor mij is het dan toch de eerste keer dat er 'iemand zoals ik' in het programma zit. In eerste instantie vond ik hem een red flag toen hij vertelde dat hij anderen ghost zodra hij het niet meer met ze ziet zitten. En toen kwam daar natuurlijk wervelwind Joshua de boel op stelten zetten. Ergens is het natuurlijk lief als iemand zo snel hoteldebotel van iemand kan zijn, maar het tempo dat Joshua er met Benjamin in had zitten was ontzettend hoog. 

Het was een beetje eng zelfs: in sneltreinvaart kregen de twee een soort sneltreinrelatie, die ook weer vrij snel tot stilstand kwam. De vonk sloeg net zo snel over als de twijfels toe. In datzelfde rappe tempo volgde er een tweede kans en toen was het definitieve einde gauw beslecht. Ik kan me wel voorstellen dat Benjamin zo geschrokken is van deze wervelwind dat hij voorlopig even klaar is met daten. Maar hij heeft wel beloofd niemand meer te ghosten. Toch wat geleerd.

Aan de 20-jarige Amy Rose, die voor Saul naar Zwitserland trok, heb ik me in eerste instantie zó geërgerd. Echt zo'n typisch Gen Z-meisje met first world problems als 'zit mijn haar wel goed?' en 'wat doe ik vandaag aan?'. Althans, dat dacht ik. Hoe meer Amy Rose (niemand noemt haar blijkbaar Amy, dus ik blijf ook maar Amy Rose zeggen) van zichzelf liet zien, hoe meer ik dacht: dit meisje weet in ieder geval goed wat ze wil. En laten we eerlijk zijn, ze kan haar emoties en gevoelens beter delen dan de negen jaar oudere Saul. Ik bedoel, het is Amy Rose die Saul vertelde dat hij moest doen waarvan hij zelf ook wel wist dat 'ie het wilde: kiezen voor haar! Hij zat daar maar als een natte vaatdoek die geen beslissing durfde te nemen tussen Amy Rose en Rafaëlla. Daarnaast heeft ze ook nog scherpe humor, met haar grapjes over haar concurrenten.

Wegsmelten deed ik zelf (tegen mijn verwachtingen in) bij Joyce en Marco in Noorwegen. Haar vond ik in eerste instantie een apart type, hoe ze hysterisch binnenkwam bij Marco en hem daarna van enthousiasme uit zijn auto trok bij hun eerste begroeting. Later zagen we voor de camera een mooie band tussen de twee ontstaan, waarvan ik oprecht dacht dat het uit zou groeien tot iets meer. Jammer dat dat niet is gebeurd. Maar gelukkig hebben Amy Rose en Saul de liefde wél bij elkaar gevonden. Dat geeft me toch die good feelings die je wil hebben bij een datingshow. Of de liefde stand heeft gehouden, zullen we de komende dagen vast nog horen.

Mag ik ten slotte een klein puntje van kritiek geven? Ik vond de afleveringen soms erg lang duren. Ik snap dat er anderhalf uur te vullen is voor de dagelijkse RTL-avondtalkshow begint, maar het kabbelde zo nu en dan wel een beetje voort. Gelukkig lijkt RTL de oplossing voor dat probleem zelf al gevonden te hebben. Volgend jaar zijn er namelijk meer kandidaten, dus meer verhaallijnen en kan het tempo opgeschroefd worden. Het is te hopen dat er opnieuw types als Joshua en Amy Rose uit de hoge hoed worden getoverd. Dan zitten er we over een krappe twaalf maanden weer net zo warmpjes bij met Winter Vol Liefde op tv.

Lees meer over
Tim van RodijnenWinter Vol Liefde