Goeroes en pseudo-dokters

Ewout Genemans getuige van ayahuasca-ceremonie: 'Wel bijzonder'

Door RTL Boulevard··Aangepast:
© RTLEwout Genemans getuige van ayahuasca-ceremonie: 'Wel bijzonder'
RTL

Ewout Genemans (39) duikt in een nieuwe aflevering van 'Ewout: Onderzoekt' in de wereld van omstreden alternatieve geneeskunde. Zo reist hij onder meer af naar Portugal om de verschillende, en soms ook illegale, geneeswijzen te onderzoeken.

"Je ziet dat iedereen nu echt misselijk is en ook al een paar mensen die aan het overgeven zijn"

In Portugal ontmoet Ewout de Nederlandse Robert en zijn dochter Sterre. Zij zullen daar een illegale geneeswijze ondergaan om hun lichaam en geest te reinigen. Terwijl Ewout met Robert en Sterre in gesprek is, krijgt een andere groep in de tussentijd kikkergif toegediend. Dit zou het imuunsysteen activeren en het lichaam zuiveren, maar een te hoge dosering kan dodelijk zijn. "Je ziet dat iedereen nu echt misselijk is en ook al een paar mensen die aan het overgeven zijn", legt Ewout uit. "Het is ook niet niks, dat gif."

Ewout Genemans deelt heftig inkijkje in onderzoek naar niet-natuurlijke dood
Lees ook

Ewout Genemans deelt heftig inkijkje in onderzoek naar niet-natuurlijke dood

Terwijl Ewout nog bij moet komen van hetgeen wat hij heeft gezien, valt langzaam de avond en is het de beurt aan Robert en Sterre om met hun behandeling te starten. Zij ondergaan een zogenaamde ayahuasca-ceremonie, waarbij ze een hallucinogeen drankje drinken. Dit middel is in Nederland verboden, nadat het in de jaren zestig in de opiumwet werd geplaatst.

"Ayahuasca is echt een product dat je ook fysiek aanpakt. Dat je gaat overgeven en dat je ook diarree gaat krijgen", legt Robert uit. De helende effecten die het zou hebben, zou de ceremonie tegenwoordig erg populair maken en ook Robert en Sterre geven zich eraan over. Ze krijgen het donkerbruine drankje in een klein bekertje aangereikt en drinken het op. "Het is niet lekker", vertelt Robert, nadat Ewout hem vraagt hoe het smaakt.

Allereerst zullen Robert en Sterre misselijk worden, waarna ze moeten overgeven. Daarna kan het drankje ook zorgen voor hallucinaties en visioenen. Al vrij snel begint het drankje te werken en lopen de gebruikers naar buiten om over te geven. "Je ziet dat iedereen een eigen ervaring heeft in hoe ze het meemaken", constateert Ewout. "Het is wel bijzonder."

De volgende ochtend spreekt Ewout vader en dochter opnieuw en vraagt hen hoe hun ervaringen met de ceremonie zijn geweest. "Ik voel me goed", laat Robert weten. Hij heeft vooral veel fysieke dingen ervaren, zoals overgeven en diarree en een aantal visuele aspecten in de vorm van kleuren. 

Hoewel het voor Robert een hele fijne ervaring is geweest, moet alles bij Sterre, die dit voor het eerst heeft meegemaakt, allemaal nog indalen. "Het was een hele bijzondere ervaring. Ik vond het heel spannend, vooral wat het in mijn lichaam zou doen, maar toen ik eenmaal had overgegeven werd het rustig." 

Na zijn reis naar Portugal is Ewout er nog niet helemaal van overtuigd dat alternatieve geneeswijzen ook echt altijd helpen. "Dat laat ik aan iedereen persoonlijk." Wel kan hij stellen dat de populariteit hiervan nog altijd stijgt. "Zolang we maar kritisch blijven kijken naar allerlei fopgoeroes en pseudo-dokters die er een slaatje uit proberen te slaan."

Ewout: Onderzoekt zie je elke woensdag om 20.30 uur bij RTL 5. Aflevering gemist? Terugkijken kan bij Videoland.

Lees meer over
Ewout GenemansEwout: Onderzoekt