MH370 een jaar vermist: wat weten we?

Het is vandaag een jaar geleden dat het toestel MH370 van Malaysia Airlines plotseling van de radar verdween. Nog steeds is er niets gevonden van het vliegtuig en leven de nabestaanden in onzekerheid over de ware toedracht van de verdwijning.
Een internationaal onderzoeksteam zoekt al een jaar lang naar het vliegtuig, zonder resultaat. Over de verdwijning gaan daardoor de meest wilde en uiteenlopende theorieën de rondte. Sommige theorieën klinken waarschijnlijker dan anderen. Zo zijn enkele complotdenkers ervan overtuigd dat het vliegtuig is gekaapt door aliens.
ZIE OOK: Maleisië herdenkt slachtoffers MH370
Een andere theorie, aangewakkerd door Mike Glynn, voormalig vicevoorzitter van de Australische en Internationale pilotenvereniging, stelt dat zelfmoord van de gezagvoerder van MH370 de meest voor de hand liggende verklaring is. Zaharie Shah, de gezagvoerder, zou dan logischerwijs bewust richting de Indische Oceaan zijn gevlogen, waarmee de kans op het terugvinden van de zwarte dozen aanzienlijk wordt verkleind.
Een vandaag verschenen tussenrapport van een internationaal onderzoeksteam bestrijdt die theorie: er waren geen aanwijzingen voor problemen of veranderingen in het persoonlijke leven van Shah die tot zouden kunnen wijzen tot een kwalijke rol bij de verdwijning van het toestel. Ook deed hij uitstekend zijn werk.
ZIE OOK: 3D-beelden oceaanbodem voor zoektocht MH370
Verder geloven sommige mensen dat Vladimir Poetin een rol heeft gespeeld bij de verdwijning en dat het toestel daarom in noordelijke in plaats van in zuidelijke richting zou zijn gevlogen. Anderen denken dat MH370 en MH17, het toestel van Malaysia Airlines dat in juli in Oekraïne werd neergeschoten, één en dezelfde toestel zijn. Weer anderen denken dat MH370 veilig geland is, maar daarna werd verstopt en overgeschilderd, met als doel het ooit in te zetten voor een terroristische aanslag. Wie hier achter zou zitten, is onduidelijk.
Theorieën genoeg dus, en zolang er nog niets is gevonden van MH370 zullen er waarschijnlijk alleen maar meer bijkomen. Zoals ook het rapport schrijft: pas als er iets wordt gevonden, kunnen er feiten op tafel komen.
Officieel een ongeluk
Wat weten we wel? Het enige dat we zeker weten is dat vlucht MH370 op zaterdag 8 maart vertrok uit Kuala Lumpur in Maleisië met als bestemming Beijing in China. Mogelijk vloog het toestel nog zeven uur door nadat het van de radar verdween.
Ondanks het uitblijven van resultaat, meldden de Maleisische autoriteiten in januari dat de verdwijning officieel een ongeluk is. Ook werden alle 239 inzittenden doodverklaard. Het is de bedoeling dat in mei van dit jaar een gebied van 60.000 vierkante mijl (96.000 km2) helemaal is uitgekamd. De luchtmacht en marine van onder meer de VS, Australië, Japan, Vietnam, Indonesië, Singapore en Groot-Brittannië hielpen met zoeken. Alle mogelijke middelen zijn ingezet: vliegtuigen, onderzeeërs, drones, helikopters, duikers en vliegdekschepen. De kans dat het vliegtuig ooit wordt teruggevonden, wordt met de dag kleiner.
ZIE OOK: Onderzeeër vindt geen spoor van MH370
Hoe lang nog verder wordt gegaan met zoeken, is onduidelijk. De Australische vice-premier Warren Truss zei onlangs in een interview met persbureau Reuters dat staken een optie is. Ook premier Tony Abbott zei dat er niet eeuwig kan worden doorgezocht. Hij is er wel van overtuigd dat het toestel zal worden gevonden. De Maleisische minister van transport Liow Tiong Lai zei gisteren dat als het vliegtuig in mei nog niet is gevonden, de data opnieuw wordt bekeken en er een nieuw plan wordt geformuleerd.
Onderdeel van dossier
Zoektocht naar vermist vliegtuig