Tijdlijn: Een week zoeken naar een mysterieus verdwenen vliegtuig

Het lijkt in deze tijd haast onmogelijk, maar toch is het zo: al meer dan een week is er geen spoor van de vermiste Boeing 777 van Malaysia Airlines. Hoe is de zoektocht verlopen? Een tijdlijn.
8 maart: Vliegtuig vermist
Vlucht MH370 is met 227 passagiers, onder wie een Nederlander, en twaalf bemanningsleden onderweg van Kuala Lumpur naar Peking als het contact rond half 3 's nachts wordt verbroken. Er wordt geen noodsignaal uitgezonden. Sindsdien is er van de Boeing 777-200 niets meer vernomen. Het toestel had rond 06:30 uur plaatselijke tijd (rond middernacht Nederlandse tijd) in Peking moeten landen.
Er wordt vanuit gegaan dat het vliegtuig in zee is gestort in de buurt van het Vietnamese eiland Tho Chu. Maleisië stuurt schepen en vliegtuigen naar het gebied, ook China en Vietnam helpen mee met de zoektocht naar het vliegtuig.
9 maart: Vals paspoorten
Twee passagiers blijken hun tickets met valse paspoorten te hebben geboekt. Ze zouden na aankomst in Peking met KLM verder willen reizen naar Amsterdam.
De familie van de vermiste Nederlandse bevestigt dat ze aan boord was. De 50-jarige Surti uit Amsterdam was op bezoek bij familie in Indonesië. Ze was op zoek naar haar grote liefde.
De zoekactie lijkt wat op te leveren: een Vietnamees marinevliegtuig heeft een object in de Zuid-Chinese Zee gezien dat mogelijk een afkomstig is van de vermiste Boeing 777 van Malaysia Airlines.
Wil je zelf meezoeken naar het vliegtuig? Je kunt satellietfoto's afspeuren naar wrakstukken of olievlekken in zee.
10 maart: Vals alarm
Toch geen spoor van het vermiste vliegtuig: het gespotte object is geen onderdeel van de Boeing 777. De Maleisische luchtvaartautoriteiten melden dat de actieradius van de speurders in en boven de wateren ten noorden van het Maleisische schiereiland Malakka wordt verdubbeld naar circa 185 kilometer.
En het mysterie rond het vliegtuig van Malaysia Airlines wordt steeds groter. Chinese media melden nu dat telefoons van Chinese passagiers gewoon overgaan als ze worden gebeld door familieleden. Maar niemand neemt de 'spooktelefoontjes' op.
11 maart: Zoekactie breidt uit
China breidt de zoekactie naar het verdwenen toestel uit en roept Maleisië op om hetzelfde te doen.
De twee mannen die met een gestolen paspoort waren ingecheckt in het verdwenen toestel blijken uit Iran te komen. Volgens Britse media probeerden de twee via Maleisië naar het Westen te emigreren. Ze zouden niet betrokken zijn bij een terroristische organisatie.
Het Maleise leger meldt dat het vliegtuig nog op de radar is gezien nadat het radiocontact met het toestel was verbroken. Volgens het leger vloog het toestel toen boven de Straat van Malakka, een heel eind verwijderd van de Zuid-Chinese Zee, waar tot nu toe wordt gezocht naar het vliegtuig.
12 maart: Extra vliegtuigen ingezet
China zet twee extra vliegtuigen in. Hulpdiensten zoeken naar het vermiste toestel in een gebied van 93.000 vierkante meter, meer dan twee keer de oppervlakte van Nederland. Er wordt rekening mee gehouden dat vlucht MH370 van koers is gewijzigd. Vietnam verkleint de zoekoperatie in de Vietnamese wateren. Volgens de Maleise autoriteiten wijst niets in de communicatie met de piloten van de vermiste Boeing 777 erop dat er problemen waren. In het laatste contact tussen de verkeersleiding en het toestel zei de piloot: "All right. Roger that."
Een Chinese satelliet heeft drie objecten gezien in de Straat van Malakka. Mogelijk gaat het om onderdelen van het vermiste toestel.
13 maart: Signalen uit de motor
De zoekactie blijkt toch nog niets te hebben opgeleverd: de satellietfoto's waarop mogelijk wrakstukken van het vermiste vliegtuig van Malaysia Airlines te zien zouden zijn, hebben vermoedelijk helemaal niets met het ongeluk te maken.
Twee bronnen 'dicht bij het onderzoek' vertellen aan Amerikaanse media dat het vliegtuig, nadat het vermist was geraakt, nog urenlang signalen vanuit de motor zou hebben uitgezonden. De Maleisische autoriteiten ontkennen de berichten. Luchtvaartdeskundige Benno Baksteen zegt tegen RTL Nieuws dat het 'extreem onwaarschijnlijk' is dat het vermiste toestel nog uren heeft doorgevlogen.
14 maart: Zoekgebied weer uitgebreid
De zoektocht naar de verdwenen Boeing 777 wordt mogelijk uitgebreid naar de Indische Oceaan, laat een woordvoerder van het Witte Huis weten. Volgens de woordvoerder zou dat gebeuren omdat er nieuwe informatie is binnengekomen. Wat deze informatie is, vertelt hij niet. Malaysia Airlines reageert niet op de berichten.
15 maart: Gekaapt?
De Maleisische premier Najib Tun Razak zegt in een persconferentie dat iemand het toestel bewust van koers heeft doen veranderen. Ook zegt hij dat het waarschijnlijk is dat mensen aan boord de systemen hebben uitgeschakeld die het mogelijk maken om het vliegtuig te volgen. Dit kunnen aanwijzingen zijn dat de Boeing is gekaapt, maar dat woord vermeed de premier.
De politie van Maleisië doet een huiszoeking bij de piloot van de Boeing.
Onderdeel van dossier
Zoektocht naar vermist vliegtuig