Komt nieuwe koers van Nederlandse topvrouw op tijd voor C&A?

C&A lanceerde deze maand haar nieuwe kledingcampagne, na de facelift van de winkels een volgende stap om van C&A weer een relevant modemerk te maken. Lukt het de modereus onder de nieuwe topvrouw Giny Boer de weg naar boven in te slaan na jaren van winkelsluitingen, digitale miskleunen en zwalkend mode-aanbod?
Allereerst de slogan You Do You & We Do The Fashion, die volgens C&A moet onderstrepen dat het bedrijf duurzame, stijlvolle en betaalbare kleding aanbiedt. "De leus klinkt potentieel als dertien in een dozijn, maar het staat of valt met wat ze ermee gaan doen", duidt retail expert Hans Eysink Smeets. "De commercial op het web ziet er niet slecht uit."
Imago
Het zou het begin kunnen zijn van een beter imago. "En dat is ook nodig want aan een goed imago heeft het de afgelopen jaren stevig ontbroken", zegt Olaf Zwijnenburg, sectormanager Retail & Groothandel Rabobank.
"De rebranding van C&A sluit goed aan op de eerder aangekondigde strategie van meer openheid en heldere communicatie. C&A wil een sterker imago en dat is hard nodig. Zonder sterk imago is het lastig online en offline klanten te trekken."
Marieke Eyskoot, expert duurzame mode, noemt 'You Do You & We Do The Fashion' een logische, voor de hand liggende rolverdeling. "Maar het klinkt ook een beetje alsof we ons met onszelf bezig moeten houden en niet met de mode. Maar dat vind ik juist belangrijk, zeker in deze tijd", legt Eyskoot uit. "Mensen hebben het recht om te weten hoe hun kleren zijn gemaakt, en willen dat ook steeds meer weten."
Nieuwe topvrouw
En dat laatste is een pijnpunt voor C&A en de hele modebranche. Veel kleding wordt in Azië onder erbarmelijke omstandigheden gemaakt. Vandaar dat onder de nieuwe Europese topvrouw Giny Boer, aan het roer sinds 1 januari 2021, een spijkerbroekenfabriek in Monchengladbach werd geopend. En als het bevalt, volgt meer kledingproductie dichter bij huis.
Giny Boer, voormalig general manager IKEA Zuid- en Oost-Europa, is C&A’s hoop in deze bange en onzekere modetijden. Als eerste vrouw aan het roer bij het familiebedrijf sinds 1841 - C&A is in handen van de familie Brenninkmeijer, met 22 miljard euro volgens Quote de rijkste familie van Nederland - zet ze in op een duidelijke strategie.
Winkels
Van IKEA nam ze het conceptueel denken mee en dat zien we terug in de facelift van de 1300 winkels: een C&A-store die small, medium of large kan zijn en een compact-store in bijvoorbeeld een winkelcentrum. Een klant moet in iedere winkel hetzelfde kunnen zien - duurzame betaalbare kleding - zo vertelde ze eerder dit jaar in een interview met de Volkskrant. Kortom: de winkel in Groningen lijkt op die in Barcelona.
De facelift van de 1300 winkels in 17 Europese landen is broodnodig. De afgelopen vier jaar trok C&A zich terug uit twee Europese landen en sloot het ruim tweehonderdvijftig filialen. Ruim de helft van de winkels heeft al een makeover gekregen.
"Tot voor kort waren ze mega-saai met lage bezoekersaantallen tot gevolg. Maar ik vind hun nieuwste winkels veel spannender en beter. Leuke en goede spullen in de goede hoeveelheden en de juiste kloppende kleren", is retail-expert Eysink Smeets voorzichtig enthousiast.
"Een paar jaar geleden was alleen de inrichting van de winkel veranderd. Nu klopt het aanbod beter. Geen cosmetische grap, het is echt."
Bekijk onderstaande video: Zo werkt C&A aan het afschaffen van de uitverkoop:
Mode
Eysink Smeets heeft het gevoel dat C&A weer dicht op de mode is gaan zitten. "Je moet als modemerk relevant zijn; een zeer snel wisselend assortiment dat precies inspeelt op de mode-behoeften van die maand. Je hoeft als merk niet zelf fashion-sense te hebben en de mode te bepalen", adviseert hij.
"De winkels van C&A ademen weer de laatste modetrends. Nu is het taak dat voor langere tijd vol te houden en niet meer te zwalken zoals de afgelopen tijd."
Duurzame mode-expert Eyskoot drukt C&A echt op het hart de duurzame boodschap transparant uit de te dragen. "Dus kwaliteit boven kwantiteit. Goede kleding die lang meegaat en die een positieve impact heeft op de aarde. Sluit je aan bij een onafhankelijke instantie die hard kan maken dat de producenten van je kleding niet worden uitgebuit."
Online
De toon in de winkels lijkt te zijn gevonden, nu moet C&A nog online de mensen naar webshops lokken. De modereus is ambitieus op dit gebied. "C&A wil online meer aanwezig zijn en de klant centraal stellen. De online omzet vanuit de eigen digitale kanalen en andere platformen moet van 20 procent nu naar ongeveer 50 procent in 2025", legt Olaf Zwijnenburg, sectormanager Retail & Groothandel Rabobank uit.
Retail-expert Eysink Smeets is na het zien van de online campagne 'You Do You & We Do The Fashion' gematigd positief. "Dit moet C&A jaren volhouden. Als je het niet volhoudt, wordt je opgegeten door een ander", waarschuwt hij.
"Ik zit veertig jaar in het vak en ik ben hoopvoller dan ooit over C&A. Sinds Giny Boer aan het roer staat, gebeurt er echt wat."
RTL Z heeft meerdere keren contact gezocht met C&A voor dit artikel, maar vooralsnog geen reactie ontvangen.