Beurs

Taxi-app Lyft is eerste in hele rij aan nieuwkomers op de beurs

Door Paul le Clercq··Aangepast:
© Getty ImagesTaxi-app Lyft is eerste in hele rij aan nieuwkomers op de beurs
RTL

Taxi-app Lyft gaat vandaag naar de beurs. De Initial Public Offering is het startschot voor een seizoen van techbeursgangen. In de VS staan nog zes andere bedrijven te popelen om naar de beurs te gaan. Onder hen zijn giganten als Uber en Airbnb, maar er zijn ook kleinere bedrijven.

Het gaat goed op de beurs, de Amsterdamse AEX en de Amerikaanse brede S&P 500-index stegen dit jaar al met ruim 12 procent en technologie-index Nasdaq in de VS al met meer dan 15 procent.

Mooi moment voor een beursgang

Blijkbaar vinden ook veel aandeelhouders van bedrijven die nog niet op de beurs staan dat het een mooi moment is om naar de beurs te gaan.

Taxi-app Lyft trapt vandaag af. Gisteren maakte het bedrijf bekend dat het vandaag 72 dollar (64 euro) per aandeel gaat vragen. Daarmee is het bedrijf meer dan 20 miljard dollar waard.

Beursgang Lyft is groot succes: koers stijgt 21 procent
Lees ook

Beursgang Lyft is groot succes: koers stijgt 21 procent

Uber

Maar er lopen nog grotere ondernemingen rond met beursplannen. Lyft-concurrent Uber, bijvoorbeeld. In tegenstelling tot Lyft is Uber wereldwijd actief.

De omzet steeg in 2018 met maar liefst 43 procent tot 11,3 miljard dollar. Er werd een winst gemaakt van 370 miljoen dollar, maar onderliggend was er nog sprake van een verlies van 1,8 miljard dollar.

Het bedrijf geeft nog veel geld uit aan onderzoek voor zelfrijdende auto's en het steekt geld in maaltijdbezorgdiensten. De waarde van Uber wordt geschat op zo'n 120 miljard dollar. 

Airbnb

Een andere bekende naam is Airbnb. Maar het platform voor het verhuren van woonhuizen als vakantiewoningen lijkt geen haast te hebben met een beursgang. Mede-oprichter Nathan Blecharczyk zei onlangs dat er stappen worden genomen om klaar te zijn voor een beursgang in 2019, maar dat dit niet betekent dat het dit jaar ook gaat gebeuren. 

De beurswaarde van Airbnb wordt geschat op circa 31 miljard dollar, daarmee zit het tussen Adyen en Ahold in.

Pinterest

Pinterest is de vierde van de zogenoemde 'paul-beursgangen'. 'Paul' staat hier voor Pinterest, Airbnb, Uber en Lyft. Het is daarmee de tegenhanger van de faang-aandelen, een acroniem voor de techgiganten Facebook, Amazon, Apple, Netflix en Google (Alphabet).

Sociaal medium Pinterest is een soort digitaal prikbord. De gebruikers kunnen er onder meer afbeeldingen, ideeën en recepten van andere bronnen op internet vastpinnen.

De omzet van Pinterest steeg afgelopen jaar met de helft tot 765 miljoen dollar. Er werd nog een verlies geleden, maar dat verlies was wel lager dan een jaar eerder. Twee derde van de gebruikers is vrouw en volgens Pinterest zelf gaat het vaak om vrouwen die over aankopen beslissen. Dat zou het bedrijf interessant maken voor adverteerders. 

Pinterest gaat mogelijk in april naar de beurs. De waarde wordt geschat op circa 12 miljard dollar en daarmee zou het bedrijf meer waard zijn Aegon.

Slack

Zakelijke chatdienst Slack is nog een bedrijf dat een aanvraag voor een beursgang heeft gedaan. Slack heeft naar eigen zeggen 8 miljoen dagelijkse gebruikers. Een half miljoen organisaties zouden Slack gebruiken. Het bedrijf wordt gewaardeerd op een bedrag tussen de 7 en 10 miljard dollar.

Eerder dit jaar meldde The Wall Street Journal dat Slack een zogenoemde direct listing voor ogen had. Bij een direct listing worden er geen zakenbanken in de arm genomen om de aandelen aan de man te brengen. In plaats daarvan zijn de bestaande aandelen op een gegeven moment eenvoudigweg via de beurs verhandelbaar, als ze worden aangeboden door de eigenaren.

Palantir

Een veel grotere onderneming met beursplannen is Palantir. Het helpt de Amerikaanse inlichtingendienst NSA en de FBI bij het opsporen van verdachten. Het opereert achter de schermen en het zorgde er onder meer voor dat Al Qaida-leider Osama Bin Laden kon worden opgespoord.

Mogelijk gaat het medio dit jaar naar de beurs en de waarde wordt geschat op zo'n 41 miljard dollar, dat is vergelijkbaar met Philips. Over 2018 behaalde Palantir een omzet van maar 750 miljoen dollar en het maakte nog verlies.

Een van de bekende investeerders en mede-oprichter van Palantir is Peter Thiel. De Duits-Amerikaanse techmiljardair richtte samen met Elon Musk en Max Levchin betaaldienst PayPal op. Hij was bovendien een vroege investeerder in Facebook.

Palantir kocht eerder een paar jaar geleden het Nederlandse internetbedrijf Silk

WeWork

De Amerikaanse werkplekkenverhuurder WeWork heeft eveneens plannen om naar de beurs te gaan. Het bedrijf verhuurt werkplekken op 630 locaties in 103 steden. Begonnen in de VS heeft net nu ook heel wat vestigingen in Europa en Azië.

De omzet van WeWork zal dit jaar uitkomen op circa 3 miljard dollar, maar er wordt nog wel verlies geleden. Een grote investeerde is het Japanse Softbank, maar deze stak afgelopen najaar nog 3 miljard dollar in WeWork. Daarmee lijkt een beursgang minder noodzakelijk.

De waarde van WeWork op basis van de investering van Softbank wordt geschat op 45 miljard dollar en daarmee zou het om één van de grootste beursgangen van dit jaar kunnen gaan.

Lees meer over
LyftUberAirbnbSlackPinterestWeWorkPalantirBeursgangBeleggenVerenigde Staten