2021 was een prima jaar voor beleggers: bijna alles ging omhoog
In 2021 kon je prima geld verdienen. De meeste aandelenkoersen stegen en huizen en cryptomunten werden flink meer waard. Alleen op je spaargeld krijg je nog altijd niets.
Het was al met al niet zo makkelijk om afgelopen jaar geld te verliezen met beleggen, tenzij je net die paar verkeerde aandelen had, of in obligaties zat, of je flink wat geld op de bank had staan.
Goed aandelenjaar
Net als in 2019 en 2020 ging het in het afgelopen jaar namelijk prima op de beurs. De AEX-index, de belangrijkste index van de Amsterdamse beurs, steeg met 27,7 28 procent. Daar komt nog een paar procent dividendrendement bovenop.
Ook de middelgrote (Midkap-index, +15,7 procent) en kleine beursfondsen (Small cap index, +20,7 procent) deden het goed.
Tech en grondstoffen
Dat de AEX meer steeg dan de Midkap en Small Cap Index komt mede doordat in de AEX een aantal techfondsen zijn opgenomen en voor tech was 2021 wederom een meer dan uitstekend jaar. Vooral in de eerste negen maanden van het jaar deed tech het prima.
In de laatste maanden kregen beleggers meer belangstelling voor aandelen die kunnen profiteren als grondstoffen duurder worden, zoals Shell, zegt RTL Z-beurscommentator Hans de Geus.
Zwaargewicht Shell staat op het lijstje stijgers in 2021 op plek 12, met een plus van 32 procent. ArcelorMittal zelfs zevende met een plus van 49 procent.
Chipfondsen
Bij de techfondsen won de koers van ASML, dat veruit het zwaarst meetelt in de berekening van de AEX, 77,8 procent. ASMI was met een plus van 116 procent de grootste stijger. Zowel ASML als ASMI maken chipmachines waarmee chipfabrikanten als Intel en Samsung chips produceren.
Dat geldt ook voor Besi (+51,3 procent), dat eveneens een flink steentje bijdroeg aan de winst van de AEX-index. Door het succes van de Nederlandse techbedrijven deed de AEX het in 2021 iets beter dan de brede Amerikaanse beursindex S&P 500 én beter dan de Nasdaq-index uit de VS, en dan te bedenken dat de Nasdaq volledig uit techbedrijven bestaat.
Prosus en Just Eat Takeaway
Slechts vijf van de 25 AEX-fondsen verloren in 2021 terrein. Opvallend is wel dat twee daarvan techfondsen zijn: Prosus (-16,8 procent) en Just Eat Takeaway (-47,5 procent).
Dat zij onderuit gingen heeft weer specifieke redenen. Zo wordt de waarde van Prosus voor een belangrijk deel bepaald door de internetgigant Tencent uit China, dat net als andere techreuzen uit dat land geraakt wordt door de strengere regels van de Chinese overheid.
Just Eat Takeaway lijdt onder druk van een activistische aandeelhouder die wil dat het bedrijf het pas overgenomen Grubhub in de VS alweer verkoopt.
Bankaandelen
Onder de beursfondsen die het wel goed deden vallen ook banken. Zo steeg ING met 60 procent en ABN Amro (dat nu in de MidKap-index zit) in 2021 zelfs met 61 procent.
Jerome Powell, de topman van de centrale bank in de VS (de Fed) verwacht in 2022 drie renteverhogingen. De ECB gaat minder obligaties opkopen en sommige analisten verwachten in het eerste kwartaal van 2023 de eerste verhogingen van de officiële rente. Een hogere rente is goed voor banken.
Crypto
Ook met cryptomunten kon je afgelopen jaar prima verdienen. Zo steeg de koers van bitcoin, verreweg de belangrijkste cryptomunt, in 2021 met 63 procent.
De koers van ether ging zelfs ruim vijf keer over de kop en houders van binance coin waren helemaal spekkoper met een meer dan verveertienvoudiging van de koers.
Huizenmarkt
Huizenbezitters waren dit jaar eveneens goed af. Zo waren de prijzen van bestaande huizen in november maar liefst 20 procent hoger dan in dezelfde maand van een jaar eerder.
De gemiddelde prijs van een bestand koophuis in ons land is nu ruim vier ton en daarmee gaat het bij de prijsstijging in euro's gemeten om een fors bedrag. De bezitter van een 'gemiddelde woning' werd in een jaar tijd op papier zo'n 67.000 euro rijker.
Obligaties
Waar je in 2021 niet goed mee zat: obligaties. De marktrente op tienjaars staatsleningen steeg dit jaar per saldo en de prijs van obligaties is omgekeerd evenredig met de stand van de rente. Dat betekent dat als de rente stijgt, de koers van obligaties daalt.
Op Nederlandse tienjaars staatsobligaties verloor je dit jaar ruim 3,5 procent. Dit bestaat uit het koersverlies plus de negatieve rente.
Negatieve rente
Tot slot, je spaarrekening. Op je spaargeld krijg je nu nauwelijks rente. Zo kreeg je bij ING en bij Rabobank tot een bedrag van 100.000 euro 0,01 procent rente en bij ABN Amro zelfs helemaal niets. En ING schrapt per 1 januari de rente voor het saldo onder de 100.000 euro.
Bij ING en Rabo moet je nu over het bedrag boven de ton en bij ABN Amro boven de 1,5 ton (per 1 januari 2022 daalt dat ook tot een ton) zelfs een negatieve rente van 0,5 procent betalen.
En dan te bedenken dat je met de rente die je krijgt, als je die al krijgt, bij lange na niet de inflatie goedmaakt.
Veel consumenten gingen dan ook beleggen in aandelen, of ze kochten crypto's zoals bitcoin en dat was zoals gezegd in 2021 geen slechte keuze.