Geen rente, hoge inflatie

Slechtste halfjaar op de beurs in 52 jaar: wat moet je nu als belegger?

Door Paul le Clercq··Aangepast:
© ANP / Hollandse Hoogte / Peter HilzSlechtste halfjaar op de beurs in 52 jaar: wat moet je nu als belegger?
RTL

Voor de Amerikaanse beurs was het eerste halfjaar het slechtste sinds 1970. En ook onze eigen AEX-index had het op één na slechtste halfjaar sinds de index in 1983 begon. Veel beleggers die door de lage rente in aandelen zijn gestapt, zullen op verlies staan. Drie vragen over wat beleggers nu het beste kunnen doen.

De brede Amerikaanse S&P 500 index staat nu 20,6 procent lager dan eind december. Natuurlijk dalen beurskoersen wel eens vaker, maar dit waren de slechtste zes maanden op de beurs in 52 jaar.

Ook in Amsterdam ging het de verkeerde kant op. De AEX-index daalde 17,4 procent. Dat is minder slecht, maar nog altijd niet om over naar huis te schrijven.

© Refinitiv Datastream / RTL Z

Hoe komt dat?

Op de bank krijg je nauwelijks of geen rente. Boven de 100.000 euro moet je zelfs 0,5 procent rente betalen. Lange tijd leken alternatieven, zoals aandelen, dan ook aantrekkelijker.

Maar nu de inflatie zo hoog is, proberen centrale banken deze omlaag te brengen door de rente te verhogen. De Europese Centrale Bank (ECB) gaat eind juli de rente voor het eerst optrekken en in de VS heeft de Federal Reserve de rente al verhoogd. Dat maakt sparen minder onaantrekkelijk, terwijl andere beleggingen juist wél onaantrekkelijker zijn geworden. Door de (aangekondigde) renteverhogingen zijn aandelenkoersen dan ook al gedaald.

Maar er kan misschien nog wat vanaf. Want de economie zwakt af, misschien komt er wel een recessie, en daardoor zullen de winsten van de meeste bedrijven gaan dalen, legt RTL Z-beurscommentator Durk Veenstra uit.

Moet je nu nog wel beleggen?

De beurs overdrijft altijd, zowel naar boven als naar beneden. Misschien waren de koersen wel te veel gestegen en dalen ze vervolgens naar een irrationeel laag niveau, zegt Veenstra. "We weten uit veel onderzoek dat de markt lang niet altijd perfect reageert, maar ook dat het heel erg lastig is om dat op het moment zelf te herkennen of te bepalen", voegt Mathijs van Dijk, hoogleraar financiële markten aan Rotterdam School of Management van de Erasmus Universiteit, daar aan toe.

Maar waar moet je überhaupt heen met je geld, vraagt Veenstra zich af. "Sparen levert nog altijd niets op en zelfs de prijzen van de meeste grondstoffen dalen, omdat er in het geval van een recessie minder van nodig is", zegt hij. Zo staat de koperprijs nu rond het laagste niveau sinds begin vorig jaar. Alleen olie en gas zijn duurder geworden, maar dat komt door de oorlog in Oekraïne.

© Refinitiv Datastream / RTL Z

Consumenten in de VS, nog altijd de grootste economie ter wereld, gaven in mei nauwelijks meer uit dan in de maand ervoor. "Dat kan een indicatie zijn dat de bestedingsimpuls na corona een beetje voorbij is", zegt Corné van Zeijl, analist en beleggingsstrateeg bij Actiam. En dat is dan ongunstig voor aandelen.

Daar staat weer tegenover dat hoe meer de economie afzwakt, hoe minder inflatiedruk er zal zijn, waardoor er voor centrale banken ook minder noodzaak zal zijn om de rente na dit jaar verder te verhogen, denkt Van Zeijl. En dat zou juist weer goed zijn voor aandelen. En Europese bedrijven halen een groter deel van hun winst buiten Europa dan erbinnen. Het scheelt daarbij dat de dollar sterker is geworden, waardoor winsten in dollars, uitgedrukt in euro's, zullen stijgen, zegt hij. 

Van Zeijl denkt dan ook dat beleggers het best elke maand een bepaald bedrag in aandelen kunnen blijven stoppen. "Je stapt in op een laag niveau, maar ja, je weet nooit of je op het dieptepunt koopt."

"De bodem ligt ergens bij het kotsmoment, als beleggers koersdalingen echt niet meer trekken, en ik denk niet dat we daar al zitten. Maar je weet nooit hoe ver je daar vanaf zit", aldus Van Zeijl. Er kan altijd iets gebeuren waar je nu geen rekening mee houdt wat juist goed is voor de beurs, denkt hij. "Afgezien van een onverwachte einde aan rentestijging kun je dan denken aan bijvoorbeeld een einde aan de oorlog in Oekraïne, om wat voor reden dan ook."

En je koopt aandelen voor de komende tien jaar. Dat er in zo'n periode een recessie zit aan te komen is wel te verwachten, aldus van Zeijl. "Als je dan gaat verkopen op een moment dat de koersen dalen is niet verstandig." 

"Beleg gespreid en met geld dat je niet onmiddellijk nodig hebt", voegt Veenstra daar nog aan toe.  

Lees meer over
Durk VeenstraCorné van ZeijlEffectenbeursBeleggenAEXWall StreetVerenigde Staten