RIVM: daten? Voorlopig even niet, je neemt een groot risico
Geen romantische eerste date bij kaarslicht, geen ongecompliceerde onenightstand. Voor de 2,8 miljoen singles in Nederland is de quarantaineperiode een tijd waarin het fysiek flirten helaas stilligt. "We snappen dat het vervelend is, maar ook voor singles geldt: blijf thuis en houd anderhalve meter afstand', zegt het RIVM tegen RTL Nieuws.
Volgens het RIVM is hun boodschap duidelijk: "Ons advies voor singles is hetzelfde als voor iedere andere Nederlander: blijf thuis en houd afstand. Dit geldt voor jong, oud, man, vrouw en voor iedere relatiestatus."
Wisselende contacten
"We moeten het met 17 miljoen mensen doen", benadrukte premier Mark Rutte tijdens een eerdere persconferentie. Dat zei hij niet voor niets, zegt epidemioloog Patricia Bruijning. "Als ineens 2,8 miljoen vrijgezelle mensen niet meedoen, gaat het niet werken."
Bruijning legt uit waarom juist datende singles een risico vormen. "Die wisselende contacten zijn voor een virus dat zich wil verspreiden fantastisch. Stel, je gaat op date met iemand. Diegene is misschien op bezoek geweest bij een vriend of gaat later nog langs bij zijn zus of ouders. Zo creëer je ideale mogelijkheden voor een virus om zich te verspreiden."
Tinder
Ook datingapps als Tinder en Happn zeggen: dit is niet het moment om fysiek met elkaar af te spreken. Het RIVM schaart zich achter die boodschap. "Je doet dit niet alleen voor jezelf, maar ook om anderen, de kwetsbaren, te beschermen. Ik snap dat het vervelend is, maar het is nu gewoon niet verstandig."
De tekst gaat verder na dit grijze kader.
Wat kan je nog wel doen?
De afgekondigde maatregelen blijven tot zeker 28 april van kracht. Wat kun je als single in de tussentijd doen als je toch contact wil maken met een potentiële partner?
We vroegen aan Timo Harmelink, één van de makers van de podcast Datevermaak die onlangs een hele uitzending wijdden aan daten in tijden van corona, hoe je ondanks dat je elkaar niet fysiek ontmoet, toch een leuke date kunt hebben:
- Ga samen skypen of facetimen en ondertussen hetzelfde gerecht koken. Of bestel eten voor elkaar. Zo kom je ook meteen achter wat iemand wel en niet lekker vindt en die laatste optie is ook een goede manier om de lokale horeca alsnog te steunen.
- Start tegelijk aan een serie. Zo kijkt Lieke (één van de andere makers van Datevermaak) nu de Belgische Wie is De Mol? samen met haar date. Zo heb je iets om over te praten.
- Heb je de app Houseparty al? Daar kun je leuke spellen doen, zoals Trivia of tekenen. Zo heb je een activiteit en hoef je niet constant te praten. En nog een pro tip: kies bij Trivia wel de categorieën waar je veel van weet, anders heb je de kans om dom over te komen bij je date. En dat is natuurlijk niet de bedoeling!
- Stuur een kaartje naar degene die je leuk vindt. Lekker ouderwets, maar super effectief.
- Stuur elkaar dagelijks memes, nieuwsartikelen en andere soort dingen om erachter te komen hoe de ander in elkaar zit.
- En als je echt niet kan wachten: telefoon- of webcamseks kan altijd!
Benieuwd naar de podcastafleveringen over daten in coronatijd? Beluister ze hier.
Anderhalve meter afstand
Het RIVM raadt mensen in principe af om fysiek af te spreken. "Doe het gewoon even niet." Maar mag je bijvoorbeeld wel buiten samen een wandeling maken als je op anderhalve meter afstand blijft?
"Zolang je die anderhalve meter afstand bewaart, zou het eventueel kunnen. Maar in het algemeen blijven we zeggen: beperk je sociale contacten."
Woon je niet samen? Blijf thuis
Ook voor mensen die wel een relatie hebben maar niet samenwonen, geldt wat het RIVM betreft hetzelfde advies: "Blijf thuis en houd afstand. Als je niet samenwoont met je partner, spreek dan gewoon even niet af. Zeker als je niet weet wat je partner allemaal doet gedurende de dag en met wie hij of zij in contact komt of is geweest."
Het RIVM waarschuwt dan ook: "Zeker als diegene ook huisgenoten of kinderen heeft, wordt de kans op verspreiding groter. Als je dan toch afspreekt en geen anderhalve meter afstand houdt, neem je een groot risico."
Verspreidingsfactor
Bij dat advies sluit epidemioloog Bruijning zich aan. "Tenzij je beiden geen huisgenoten hebt en buiten elkaar niemand ziet, dan is er misschien niet zoveel aan de hand. Maar als één van de twee bijvoorbeeld nog naar werk gaat of ook andere contacten ziet, wordt het een ander verhaal."
In het algemeen zegt Bruining daarom: "We moeten het coronavirus niet de kans geven om zich door onze samenleving heen te bewegen. Denk na: ben ik een factor die het virus door kan geven aan de rest van de samenleving? Gebruik je verstand."
De tekst gaat verder na dit grijze kader.
Vrijgezel in quarantaine: 'Het is vooral saai'
Voor de 2,8 miljoen singles in Nederland geldt dus het advies: binnen blijven en afstand houden. Daten zit er daarom voorlopig niet in. Wij vroegen twee vrijgezellen hoe zij deze periode beleven.
Fabienne (29) uit Breda:
"Het is vooral saai. Ik voel me eerlijk gezegd best eenzaam, ik vind het moeilijk om alleen te zijn. Ik moet ook zeggen dat ik afgelopen weekend gewoon heb afgesproken met een meisje waarmee ik voor de coronacrisis al aan het daten was. Ik wist eerlijk gezegd niet dat dit werd afgeraden, maar ik zie een complete zelfisolatie tot en met 1 juni ook niet zitten."
"Ik houd me verder aan alle voorschriften van het RIVM, maar als ik met haar afspreek, hebben we geen restricties. We houden dus geen anderhalve meter afstand. Misschien is het naïef, maar ik dacht dat het kon. Het voelt nu achteraf wel een beetje egoïstisch om elkaar te blijven zien. Daarmee zet je je eigen geluk voor op het maatschappelijk belang."
"Mijn tip voor andere singles is: sla de hand aan jezelf. Blijf veel in bed liggen en hoop dat de maatregelen snel voorbij zijn."
Mirte (30) uit Amsterdam:
"In deze tijd zijn de mogelijkheden aan de ene kant beperkt, aan de andere kant heb je wel weer wat meer tijd om online contact te leggen. Het is wel leuk om de tijd te doden met swipen en chatten. Maar ja, je kunt er uiteindelijk niks mee, dus het is de vraag of het handig is om nu je prins op het witte paard te vinden. Ik kan hoog of laag springen, maar het is niet anders."
"Ik zit nu wel meer op dating-apps, heb al een paar keer met iemand gepraat via FaceTime en ook HouseParty is leuk. Ik heb onlangs een wandeldate gehad, keurig op anderhalve meter afstand. Je wil toch weten hoe iemand in het echt is. De begroeting was best ongemakkelijk, want wat doe je: een zwaai? Een high-five in de lucht? Of een vriendelijk knikje? Die date was geen succes, er was niet echt een klik. Aan de andere kant is zo'n wandeldate wel makkelijk als het niet klikt. Je kan vrij makkelijk zeggen: ik ga naar huis want ik moet eten."
Het is een advies, geen wet
Hoewel het een dringend advies is, benadrukt het RIVM dat er geen verbod of wet is. "Dit zijn richtlijnen waarvan we hopen dat mensen zich eraan houden. Maar we kunnen dit niet controleren. We hopen alleen dat mensen deze adviezen naleven."
Het werkt in onze maatschappij niet om van alles te verbieden, zei Rutte eerder deze week. "We organiseren het als samenleving met elkaar zonder dat we betuttelend tegen iedereen hoeven te zeggen: 'Je mot dit en je mot dat.'"
Dit wordt tijdens ongeveer iedere persconferentie benadrukt door het kabinet, ziet politiek verslaggever Floor Bremer. "Er wordt een beroep gedaan op de eigen verantwoordelijkheid van de Nederlanders. Een boete riskeer je pas als je in de openbare ruimte bent met meer dan twee personen op minder dan anderhalve meter afstand van elkaar."