Slotakkoord

Karen had darmkanker: 'Trek die stekker er maar uit, riep ik'

Door Hanneke Mijnster··Aangepast:
© Karen Rensma PhotographyKaren had darmkanker: 'Trek die stekker er maar uit, riep ik'
RTL

De dood hoort bij het leven, al staan we daar liever niet te lang bij stil. Denk jij wel eens na over de soundtrack van je leven? Elke week geeft een lezer een inkijkje in diens slotakkoord. Fotograaf Karen (57) heeft voor haar finale expositie alvast een prachtige plaat uitgekozen.

Welk nummer wil je sowieso laten horen op je eigen afscheid?

"One more try van George Michael."

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Waarom juist dit nummer?

"Ik ben Wham-fan van het eerste uur, al sinds de jaren tachtig. Dit nummer komt van George's eerste soloalbum. Ik moest even wennen aan de serieuze toon na al die dansnummers, maar in de loop der jaren ben ik het een van de mooiste albums ooit gaan vinden, ook omdat ik beter naar zijn teksten ging luisteren."

"One more try gaat over het nog een keer willen proberen in een relatie, ook al wil je het eigenlijk niet. Absoluut van toepassing op mijn eigen leven, niet alleen in mijn relaties, ook qua gezondheid en mijn werk. De muziek aan het begin is zo engelachtig: I'm looking out for angels, just trying to find some peace hoe toepasselijk als laatste lied op mijn afscheid, ik geloof ook dat er 'engelen' zijn om je te helpen in het leven. Dit nummer geeft mij nog altijd een brok in mijn keel." 

Jasper: 'Vader worden is het beste wat me ooit is overkomen'
Lees ook

Jasper: 'Vader worden is het beste wat me ooit is overkomen'

Wat zegt het nummer over je leven?

"Ik heb zelf ook die one more try in de liefde gevoeld. Ik ben nooit getrouwd, maar heb wel een aantal keer samengewoond. De laatste grote liefde is vertrokken vanwege ons leeftijdsverschil. Het is vallen en opstaan, in de liefde maar ook in het leven. Ik kreeg darmkanker en dat betekende een heftige ziekteperiode. Veel pijn, een stoma en vreselijk nare behandelingen, waarbij ik op een gegeven moment riep: 'Trek die stekker er maar uit!'"

"Er kwam hulp en ik vond weer een bepaalde veerkracht die me verder hielp. Het is niet uit te leggen waar die vandaan kwam, soms was het gewoon een zinnetje van iemand dat me raakte. Het gevoel dat mijn lijf me in de steek liet, en ik de controle echt los moest laten vroeg om overgave. Nu gaat het weer goed. Dat voelt als een herkansing. Ik ben niet religieus, maar ik gebruik wel graag de quote rejection is God's protection. Als iets niet gelukt is, heeft het niet zo moeten zijn." 

"Soms heb je een gelukkig toeval in je leven, serendipity. Ik verloor na ruim twintig jaar bij de bank mijn baan en dat was precies het zetje dat ik nodig had om professioneel fotograaf te worden. Dat deed ik mijn hele leven al hobbymatig. Een collega verloor haar zoon en vroeg me om het afscheid vast te leggen in beeld. Het was loodzwaar, maar ook waardevol."

"Ik wil graag van betekenis zijn voor mensen, dat wilde George Michael ook. Het is schrijnend dat hij die betekenis zelf niet altijd heeft kunnen zien. Uiteindelijk komt het allemaal goed als je ‘One more try’ durft te geven met je onmisbare familie en vrienden om je heen. Uitvaarten worden ook steeds bijzonderder. De klassieke koffie en cake zie je bijna niet meer. Steeds zijn er mooie auto’s, livemuziek en feest. Nu ik zelf ook meer jaren achter me heb gelaten dan ik voor me heb, denk ik regelmatig na over wat ik zelf wil. Doe mij maar zo’n herinneringsboom. Een wijze eik die hier in Hilversum wordt geplant, groeiend op mijn as. One more try."

Waar luister je het liefst naar muziek?

"Thuis staat altijd muziek aan, heerlijk tijdens het editwerk op de computer na een fotosessie. Echt luisteren naar muziek doe ik in de auto, dan kan ik onbezorgd meezingen. Tot zichtbare ergernis van mijn hond, een flatcoated retriever Fjord, die bijna overal met me meereist."

"Ik kijk ook uit naar de Top-2000-tijd die er weer aankomt. Ik ben gek op de achtergrondverhalen die bij de liedjes of zangers horen. En je hoort weer eens 'echte' muziek. Ook een leuk spelletje voor onderweg trouwens: de titel en naam raden van het liedje dat voorbijkomt. Er zitten echte 'oorwurmen' tussen!" 

Hoeveel lijstjes heb je op Spotify?

"Heel weinig. Het is net als met mijn foto's op mijn iPhone. Ik bewaar alles op een grote hoop. Lang leve de zoekknop. Wel zet ik hartjes bij lekkere nummers en ik kan soms een mooi nummer eindeloos op repeat zetten. Dan ben ik heel blij dat ik thuis alleen ben en alleen mijn hond mee hoeft te luisteren." 

Wat is je guilty pleasure?

"In een woord: ABBA! Thuis werden we opgevoed met klassieke muziek, ik zie mijn moeder nog strijken bij de elpees van Mozart, Beethoven en Chopin. Countrymuziek voor mijn vader ging op cassettebandjes mee onderweg naar vakantie. Johnny Cash was zijn favoriet. Popmuziek kwam er bij ons niet in. We waren een expatgezin met vijf kinderen, mijn moeder moest ons grotendeels alleen opvoeden. Geen wonder dat ze best streng was."

"We hebben over de hele wereld gereisd en gewoond. Tot wij in Noorwegen gingen wonen voor mijn vaders werk. Bij een vriendinnetje thuis hoorde ik voor het eerst ABBA, ik was toen tien. Er ging een wereld voor mij open. Daarna ging ik geregeld naar de platenzaak om moderne muziek te luisteren. Het is zo mooi hoe muziek je ruim veertig jaar later nog steeds kan raken en jeugdherinneringen kraakhelder naar boven haalt."

Meedoen?

Welk nummer moet er op jouw uitvaart worden gedraaid? En wat zegt dat over jouw leven? Wil je meedoen aan deze rubriek, mail dan je verhaal naar hanneke.mijnster@rtl.nl

Lees meer over
SlotakkoordDoodMuziek