Slotakkoord

Mindy wil haar eigen muziek op haar afscheid laten horen: 'Voor mijn gezin'

Door Hanneke Mijnster··Aangepast:
© Jacob van Rozelaar Mindy wil haar eigen muziek op haar afscheid laten horen: 'Voor mijn gezin'
RTL

De dood hoort bij het leven, al staan we daar liever niet te lang bij stil. Denk jij weleens na over de soundtrack van je leven? Elke week geeft een lezer een inkijkje in diens slotakkoord. Mindy (43) uit Mill is zangeres. Op bruiloften en begrafenissen, maar ook in het theater zingt ze over betekenisvolle momenten in het leven. Voor haar slotakkoord heeft ze een wel heel bijzondere plaat in gedachten.

Welk nummer wil je sowieso laten horen op je eigen afscheid?

"Time and Time Again van mezelf, Mindy."

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Waarom juist dit nummer?

"Dit liedje kies ik niet voor mezelf, maar voor mijn gezin. Ik heb echt wel even getwijfeld of het dit nummer moest zijn, want het riekt naar zelfpromotie natuurlijk. Maar ik heb het geschreven voor mijn kinderen, en ik weet dat het ze steun biedt. In 2019 kreeg mijn man een hartaanval en een openhartoperatie. Dat was heel spannend. Ik kon mijn kinderen niet beloven dat de operatie goed zou gaan, maar wel dat ik er voor ze zou zijn en naar ze zou luisteren. Het is echt hun liedje, en gelukkig kwam mijn man er weer bovenop.

Uiteindelijk laat ik het vooral aan hen, wat ze draaien als ik dood ben. Zij weten zelf het beste welke nummers ze aan mij doen denken. Van mij mag er wel gelachen worden met een grappig liedje, zoals Disco Inferno. Iets met een knipoog en een feestje, want dat ben ik ook."

Kerstfan Ingrid wil zelfs op afscheid 'n kerstlied laten horen: 'Ben er gek op'
Lees ook

Kerstfan Ingrid wil zelfs op afscheid 'n kerstlied laten horen: 'Ben er gek op'

Wat zegt het nummer over je leven?

"Het is mijn missie om mensen in verbinding te brengen met zichzelf en dat doe ik het liefst met muziek. Op mijn vijfde deed ik al alsof ik Madonna was en op mijn twaalfde begon ik met zangles. Tijdens de pandemie viel mijn werk ineens helemaal weg. Ik vond het vreselijk. Niet eens zozeer om de volle trouwzalen, maar vooral om het gevoel dat ik miste. Ik wil mensen laten genieten, troosten, een boodschap meegeven en ineens was alles vlak. Onder de noemer 'muziek op bezoek' ben ik toen eenpersoonsconcerten aan de deur gaan geven. Dat was fantastisch. Zelfs bij feestnummers zoals Valerie zag ik toen emotie. Gevoel is altijd mijn drijfveer geweest.

Muziek blijft, net als geur, lang werkzaam in het menselijk brein. Vijf jaar na je bruiloft weet je nog steeds dat je op dat ene nummer kwam binnenlopen, of dat een liedje je doet denken aan iemand die je mist. Tien jaar geleden wilde ik met een eigen nummer in de top tien staan, dat was mijn droom. Nu wil ik vooral mensen raken. Het draait niet meer om mij, maar om hen, en om wat het liedje te vertellen heeft. Er gebeurt iets bij mensen op het moment dat je muziek vertelt in plaats van zingt. Dat is werkelijk prachtig."

Kracht van muziek

"Voor mij net zo. Muziek is de rode draad in mijn leven. Tijdens een rotperiode in mijn leven heb ik elke ochtend I Am Light van India.Arie gezongen, en op een gegeven moment was het goed. Toen ik Fix You van Coldplay eens goed beluisterde, voelde ik ineens: ik ga goed voor mezelf zorgen. Ik vond dat lang een clichéplaat, totdat ik zelf in een zware periode zat. Mijn man en ik waren een tijdje uit elkaar, maar uiteindelijk is dat allemaal goed gekomen en zelfs bekroond met een vierde kindje. We hebben samen allerlei fases doorlopen en muziek was mijn basis daarin. De kracht van muziek is zoveel groter dan mensen soms weten."

Waar droom je van?

"Het land doorreizen met mijn Memories Session, waarin ik mensen in een mooie sfeer laat terugreizen in de tijd, met muziek bij hun eigen herinneringen. Als iedereen zich wat kwetsbaarder zou durven opstellen, zouden we een fijnere maatschappij hebben.

Een relatiecrisis is niet zo zwart-wit, net als een familievete of een fertiliteitsprobleem. Waarom zouden we dat geheim moeten houden? Laten we delen hoe we ermee omgaan en elkaar zo helpen. Dat geeft verlichting, altijd. Een tijdje terug belde een vriend en vroeg: 'Hoe is het bij jou gegaan in je relatiecrisis? Wat heb jij gedaan?' Ik heb niet alle antwoorden, maar door open te zijn en te luisteren kun je elkaar absoluut helpen."

"Toen ik begin november Mariah Carey uit mijn dochters kamer hoorde knallen, wist ik: I did a good job."

Wat is je guilty pleasure?

"Zo vroeg mogelijk beginnen met kerstmuziek. Oktober kan prima! Vooral This Christmas van Donny Hathaway, heerlijk met blazers en alles. Toen ik begin november Mariah Carey uit mijn dochters kamer hoorde knallen, wist ik: I did a good job.

Het einde van het jaar draait om warmte en liefde, even uitreiken naar vrienden. Dat is belangrijk vind ik, want voor je het weet zit iedereen weer op zijn eigen spoor. Sinds corona spreken we minder met elkaar af en gaat contact wat vluchtiger, waardoor je soms vergeet in te checken bij iemand. Hoe gaat het? Wat doe je? Verbinding maken is belangrijk."

Meedoen?

Welk nummer moet er op jouw uitvaart worden gedraaid? En wat zegt dat over jouw leven? Wil je meedoen aan deze rubriek, mail dan je verhaal naar hanneke.mijnster@rtl.nl

Lees meer over
SlotakkoordDoodMuziekGezinRelatieBegrafenisBruiloft