Zij hielden hun goede voornemens wél vol: 'Ik ben heel trots'
Minder drinken, meer bewegen, gezonder eten: grote kans dat je jezelf een of meerdere doelen hebt gesteld voor het nieuwe jaar. Maar helaas wijst onderzoek keer op keer uit dat de kans ook aanzienlijk is dat je ze niet bereikt. Pauline, Ruth en Maxime hielden hun voornemens wél vol. Ze vertellen hoe ze dat is gelukt.
"Ik woog bijna 100 kilo, dat was voor mij het keerpunt"
Pauline de Vries (41) nam zich begin 2022 voor om in twee jaar tijd 20 kilo af te vallen. Ze kreeg het voor elkaar.
"Ik merkte wel dat mijn broeken steeds strakker gingen zitten, maar omdat ik geen weegschaal in huis had, was het makkelijk te doen alsof het wel meeviel. Tot mijn vader in 2020 overleed en ik zijn huis leegruimde. Hij had wél een weegschaal. Toen ik daarop ging staan, was dat best even schrikken: ik woog 96 kilo. Dat was voor mij het keerpunt. Zonder dat ik er erg in had was ik elk jaar een kilo of wat aangekomen. En als ik zo doorging, woog ik over niet al te lange tijd 100 kilo, of misschien wel meer."
Realistisch doel
"Op dat moment had ik vanwege de dood van mijn vader wel even wat anders aan mijn hoofd, maar het zaadje voor mijn voornemen was geplant. Eind 2021 besloot ik dat er iets moest gebeuren. 20 kilo in twee jaar tijd was mijn streven. Natuurlijk kun je sneller afvallen, maar ik wilde een realistisch doel stellen dat vooral goed vol te houden zou zijn."
"Omdat ik zelf gedragswetenschapper ben, dacht ik eigenwijs dat ik het zelf wel kon. Ik weet veel over gedrag en emoties, en ben intelligent genoeg om te weten wat wel en niet gezond is. Hoe moeilijk kon het zijn? Nou, na drie maanden was ik nog helemaal niets afgevallen. Iedereen weet wel dat je beter groente en fruit kunt eten dan chips en patat, en dat je regelmatig moet bewegen, maar er zit een groot verschil tussen dingen weten en dingen doen."
Ongemerkt in je mond stoppen
"Na die drie maanden ben ik daarom naar een diëtist gegaan bij de huisarts. Dat heeft voor mij het verschil gemaakt. Ten eerste werd zij voor mij een stok achter de deur. Dat ik elke twee maanden bij haar gewogen zou worden, motiveerde me om echt mijn best te doen. Misschien kinderachtig, maar je wilt dan toch niet 'afgaan' bij de diëtist.
Het tweede wat voor mij heel goed werkte, was haar tip om een eetdagboekje bij te houden. Je hebt ook van die apps waarbij je je eten moet gaan afwegen en het aantal calorieën moet invoeren, maar dat is helemaal niet nodig. Schrijf gewoon op wat je eet, in een simpel schriftje. Pap in de ochtend, een boterham met sandwichspread in de middag, enzovoorts. Door dat bij te houden, kwam ik erachter hoeveel ik ongemerkt in mijn mond stopte. Ik werd me veel bewuster van al die kleine dingen, zoals het koekje bij de koffie dat ik altijd opat, of het handje noten dat ik tijdens het koken nam. Alles bij elkaar telt dat natuurlijk op."
"Het derde wat me verder bracht waren de eetwissels die de diëtist adviseerde. Als je bepaalde producten die je vaak gebruikt vervangt door producten met minder calorieën, win je daar al veel mee. Ik dacht bijvoorbeeld dat ik al goed bezig was met halvanaise in plaats van mayonaise, maar fritessaus is nog magerder. Daarnaast ben ik zelf gaan wandelen. Dat doe ik elke dag een half uur. Meestal samen met iemand, maar ook wel alleen. En ’s avonds doe ik thuis 10 minuten aan yoga.
En ja, na twee jaar weeg ik dus echt 20 kilo minder. Ik ben heel trots dat het me is gelukt. Zonder dieet, shakes of medicijnen. Het was een project van de lange adem, want ik viel dus maar om en nabij een kilo per maand af, maar inmiddels is het verschil goed te zien. Eerder viel het niemand op, nu krijg ik complimentjes van mensen."
Nieuw voornemen
"Ik weeg 76 kilo en dat is nog niet optimaal, maar voor mij is het nu prima. Ik ga lekker door op deze weg en dan zie ik wel of er nog wat afgaat. Het belangrijkste is dat ik niet weer aankom.
Voor het nieuwe jaar heb ik weer een heel ander goed voornemen: ik wil mezelf meer laten zien, vaker op de foto gaan en mezelf meer uitspreken. Nu ik zoveel minder weeg is dat een stuk minder vervelend geworden."
'Ik heb de hardloopmedaille in de woonkamer opgehangen'
Ruth Rottiné (41) wilde vorig jaar meer bewegen. In juni liep ze haar eerste hardloopwedstrijd.
"Ik stel elk jaar nieuwe voornemens op. Om ervoor te zorgen dat ik ze ook waarmaak, maak ik gebruik van het See-Think-Do-Care-model van Google. Dat is eigenlijk een marketingmodel om de customer journey van je klanten in kaart te brengen, maar ik – marketeer – ben erachter gekomen dat het ook heel goed werkt om je doelen te bereiken."
Concreet, haalbaar doel
"Vorig jaar heb ik me bijvoorbeeld voorgenomen om meer te gaan bewegen. In de jaren daarvoor had ik helemaal niet gesport en ik was best wel wat aangekomen. Ik voelde me niet fit en wilde daar wat aan doen. Een collega kwam toen met het idee om samen mee te doen aan Loop Leeuwarden. Ik had een hekel aan hardlopen, maar vooruit: het was een concreet, haalbaar doel waar ik iets mee kon."
"Wat ik dan als eerste doe is See: inspirerende voorbeelden opzoeken. Mensen die dezelfde doelen of voornemens hebben behaald en die ik met mezelf zou durven te vergelijken. Zoals mijn buurvrouw die vijf jaar geleden meedeed en die ook niet de meest sportieve persoon ter wereld is.
Vervolgens ga ik op zoek naar een soort handleiding, dat hoort bij Think. Ik denk erover na wat ik nodig heb om mijn voornemens te bereiken. Welke hardloopschoenen moet ik hebben? Is er in de buurt een loopgroep voor beginners waarbij ik me zou kunnen aansluiten? Ik ken mezelf, ik ben niet iemand die het met een smartwatch uit zichzelf gaat halen; ik heb stimulans van anderen nodig. Bovendien kun je bij zo’n groep de juiste technieken leren. Dus ik heb me daarbij aangemeld, heb me ingeschreven voor Loop Leeuwarden en ben van start gegaan – dat is Do."
Beginnen bij nul
"Ik had nog nooit van mijn leven hardgelopen en begon dus echt bij nul. De 5 kilometer zou voor mij al een hele prestatie zijn. Kort voordat de loop plaatsvond, liep ik een flinke blessure op waarmee ik van de fysiotherapeut eigenlijk niet meer mocht lopen. Maar ik moest en zou meedoen. Als ik daarna langer moest herstellen, dan was dat maar zo."
"Uiteindelijk heb ik ’m gelopen, keurig binnen de 30 minuten, en ik was niet eens helemaal kapot. Dat vond ik heel goed van mezelf. En nadat ik mijn doel had behaald, heb ik de tijd genomen om goed voor mezelf te zorgen – Care – en te vieren wat ik had bereikt. Ik deelde het met iedereen die het wilde horen, hing de medaille in mijn woonkamer en bestelde lekkere badproducten om te herstellen en te genieten."
Minder fanatiek
"Ik loop nog steeds hard, maar ik merk wel dat de hyperfocus er een beetje af is nu ik geen concreet doel voor ogen heb. Ik ben wat minder fanatiek. Misschien schrijf ik me weer in en probeer ik mijn tijd te verbeteren. Als ik eenmaal heb besloten iets te doen, dan ga ik er ook volledig voor."
"Jij bent de vip in je eigen leven"
'Glamour Manager' Maxime Coesèl (32) had het afgelopen jaar als voornemen om iedere dag de rode loper voor zichzelf uit te rollen (vooral figuurlijk) om zich beter te voelen en meer kracht en positiviteit uit te stralen.
"Tien jaar lang heb ik als eventmanager gewerkt en organiseerde ik rodeloperevenementen, zoals premières, awardshows en gala’s. In coronatijd ben ik voor mezelf begonnen om die glamourbeleving ook beschikbaar te maken voor onbekende mensen, en dan specifiek de Nederlandse zakenvrouw. Ik vind dat vrouwen zichzelf veel te veel wegcijferen; ze zouden zichzelf wat meer op nummer 1 mogen zetten.
De rode loper is zo’n plek waar mensen zich belangrijk voelen. Je wordt gezien, bent een vip, voelt je mooi en zelfverzekerd. Daarom organiseer ik nu glamourous businessevents waarop ik zakenvrouwen help om zich zo goed te voelen dat ze het ook uitstralen – wat weer bijdraagt aan hun succes."
"Ik heb van huis uit meegekregen dat echte glamour van binnenuit komt. Dat maakt dat sommige mensen er in badjas nog glamourous uitzien, terwijl anderen een grijze muis blijven in een galajurk. Het gaat om trots, om blij zijn met jezelf. Met de juiste attitude kan namelijk iedereen glamour uitstralen in een badjas.
Maar op een gegeven moment besefte ik dat dat natuurlijk ook voor mezelf gold. Ik was die loodgieter bij wie de kraan thuis lekte. Zo besloot ik ook voor mezelf elke dag de rode loper te gaan uitrollen. Niet zozeer letterlijk als wel figuurlijk. Voor mij staat die loper eigenlijk voor het gevoel dat je de vip bent in je eigen leven. Ik vind dat iedereen dat verdient, en ikzelf dus ook."
Het rodelopergevoel
"Inmiddels leef ik bij mijn eigen model. Dat bestaat uit vier stappen: You feel it, you speak it, you wear it en you own it. Ik noem dat de 'glamour attitude'. Je moet het voelen, het uitspreken, je mooi aankleden en ervoor staan. Ik ben voor mezelf eerst nagegaan wat ik nodig had om dat rodelopergevoel te kunnen ervaren.
Dat begint voor mij met een momentje voor mezelf in de ochtend. Ik sta tegenwoordig een uur eerder op dan voorheen, rond 6 uur, en dan mediteer ik eerst even. Dat helpt om me los te maken van de waan van de dag en de regie te houden over hoe ik mijn dag begin. Daarna dompel ik me onder in koud water, zo heb ik de eerste overwinning op mezelf meteen al binnen."
"Vervolgens ga ik door naar stap 2: speak it. Hoe denk je over jezelf, hoe praat je over jezelf? Het is heel belangrijk om je daar even bewust van te zijn. Vaak hebben we helemaal niet door hoe klein we onszelf maken.
Met affirmaties praat ik mezelf een goed gevoel aan. Ik zeg bijvoorbeeld in de spiegel: 'Ik ben supersuccesvol in wat ik doe, ik heb voldoende kennis en expertise in huis om mijn doelen te behalen', of: 'Ik ga het helemaal rocken vandaag'. Hoe vaker je het zegt, hoe sneller je het gaat geloven. Ook je lichaamstaal speelt daarin een rol. Als je een zogenoemde powerpose aanneemt, krachtig, met je rug recht, dan voel je je zelfverzekerder en straal je dat ook uit."
Extra mooi aankleden
"Stap 3, wear it, is voor mij ook heel belangrijk. Mijn moeder zei altijd: als je niet lekker in je vel zit, moet je je éxtra mooi aankleden, want dan word je tenminste blij van jezelf als je in de spiegel kijkt. En zo is het echt. Als ik iets aantrek waarin ik me mooi voel, sta ik al 10-0 voor op de rest van de dag."
"Own it ten slotte, gaat vooral over durf. Je moet durven te stralen, durven op te vallen, durven jezelf die rodeloperervaring te gunnen en je niet te veel aan te trekken van wat anderen misschien van je vinden. Als je gelooft in je eigen kracht en je belangrijk en mooi voelt, ga je dat ownen en uitstralen. Dat kan in het begin eng zijn, maar als je het in stapjes doet voelt het steeds comfortabeler.
Ik hou bijvoorbeeld heel erg van glitters, maar het heeft even geduurd voordat ik daarin zonder gene over straat durfde. Ik weet nog dat ik ooit een glitterrokje aanhad, in juni, en dat iemand tegen me zei: 'Goh, leuk, voor kerst'. Dat is toch een beetje die Nederlandse mentaliteit van 'doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg'. Met die mentaliteit ontnemen we onszelf een hoop. Inmiddels ga ik in hele paillettenpakken het podium op en vragen mensen of ik ziek ben als ik een dag géén glitters draag."
Oprecht zelfverzekerder
"Door al die stappen dagelijks toe te passen merk ik dat ik krachtiger voor de dag kom en krachtiger in het leven sta. Ik voel me oprecht zelfverzekerder in alles wat ik doe en in wie ik ben. Ik durf steeds meer mijn uitgesproken zelf te zijn. En dat maakt me veel gelukkiger."