Bij ons thuis

'Ook al moeten we blauwbekken, het terrasseizoen 2024 is geopend'

Door Franke van Hoeven··Aangepast:
© ANP Foto'Ook al moeten we blauwbekken, het terrasseizoen 2024 is geopend'
RTL

Journalist Franke blogt elke woensdag over de avonturen van haar gezin. Deze week pakt ze het eerste terrasje van het jaar. "We zijn niet de enigen met dit briljante plan."

Het was een warme dag voor maart. De eerste dag dat de temperatuur sinds lange tijd boven de twaalf graden uit piepte. Bovendien scheen de zon. Hij was weliswaar nogal waterig, maar dat maakte me niets uit. "We gaan naar het strand, nú."

Dat idee was ingegeven door vriendin Anne, die eerder deze week een Instagrampost had geplaatst met het heuglijke nieuws dat de strandtenten weer open waren. Anne, mijn persoonlijke influencer van alles wat met het strand te maken heeft, was er misschien zelf ook wel. Dat zou nog eens gezellig zijn.

'Die hoeslakens voor de ramen? Het lukt ons niet om de gordijnen op te hangen!'
Lees ook

'Die hoeslakens voor de ramen? Het lukt ons niet om de gordijnen op te hangen!'

En zo sleurde ik Olle (9) uit het voetbalpotje met vriendje Klaas en spoorde ik Puk (12) aan haar laatste restje huiswerk af te raffelen. Die zon zou immers niet de hele dag nog schijnen, we hadden opeens grote haast. 

Op het strand was het enorm druk. Overal. Ik zag een heleboel Duitse auto’s, kinderen lurkend aan ijsjes en lange rijen voor de viskramen. "We zijn niet de enigen met dit briljante plan", mompelde ik en speurde de strandtent af of er nog plek was.

Binnenwaaien 

Die was er. Maar voor we zaten, bleek zoals gehoopt, dat Anne met haar man David zich al drie meter verderop hadden geïnstalleerd. En zij niet alleen, ook Annes vrienden Kees en Anja bleken er te zitten. Als kers op de taart kwamen ongeveer gelijktijdig met ons Annes vriendin Kim en haar man Menno vanaf de strandingang letterlijk binnenwaaien. 

Franke van Hoeven is freelance journalist en schrijver van 'Ik denk dat ik het wel kan', hét handboek voor een relaxed eerste jaar moederschap.© Bente Maria Hilkens Fotografie
Franke van Hoeven is freelance journalist en schrijver van 'Ik denk dat ik het wel kan', hét handboek voor een relaxed eerste jaar moederschap.

Daar zaten we opeens, alsof we het hadden afgesproken, met zijn allen aan een loeigrote tafel. "Het lijkt mijn verjaardag wel!", riep Anne vrolijk uit en we bestelden kaasstengels voor de kinderen en een glaasje bubbels voor onszelf. De kinderen stoven alle kanten op. De dj draaide aanstekelijke muziek uit de jaren tachtig. 

Het was perfect. Nou ja, bijna. Want de zon was alweer verdwenen en we zaten redelijk op de tocht. En zo in de wind uit de zon bleek het toch kouder dan verwacht. Ik zag Anne haar jas nog verder dichttrekken en we bespraken wat nu eigenlijk de ideale winterjas was (zwart, geen puffer, maar een recht model, winddicht, minimaal tot over de kuiten en mét capuchon).

Barbecues optimaal laten werken 

De mannen hadden het over vlees. Ze bespraken op welk moment ze hun barbecues uit het vet zouden trekken en welke voorbereidingen nodig waren om de barbecues en rookoventjes optimaal te laten werken komend seizoen. 

De kou mocht, kortom, de pret niet drukken. Op geen enkele manier. Na maanden binnen te hebben gezeten, konden we eindelijk weer naar buiten. We zouden blijven zitten, hoe dan ook. Met wijn en kaasstengels en gezellige mensen om ons heen. Blauwbekkend en al. Het maakte allemaal niets uit. Want het was veel te leuk dat iedereen weer uit zijn holen was gekropen om te kletsen, drinken, dansen, lachen, flirten en spelen. 

Terrasseizoen 2024 geopend 

Ja, leven op het terras, ik houd ervan. En dus zeg ik op mijn vrolijkst: beste mensen, hierbij verklaar ik terrasseizoen 2024 officieel voor geopend. Geniet! 

Geen aflevering van 'bij ons thuis' missen? Klik dan op de 'Bij ons Thuis'-tag en vervolgens op volgen.

Lees meer over
Bij ons thuisGezinLenteWeerVriendschapHoreca