Asking for a friend

Sarah heeft huidkleurige bultjes in haar gezicht: 'Erg ontsierend'

Door Eveline Domevscek··Aangepast:
© iStock Sarah heeft huidkleurige bultjes in haar gezicht: 'Erg ontsierend'
RTL

Ik vraag dit voor een vriend: deze zomer behandelen we elke week een vraag over je gezondheid die je niet snel aan je eigen zorgverlener durft te stellen. Sarah heeft huidkleurige bultjes in haar gezicht. Wat zouden dit kunnen zijn en is er iets tegen te doen?

Sarah (44) ziet steeds vaker huidkleurige bobbeltjes in haar gezicht verschijnen. "Ik zou ze nog het beste kunnen omschrijven als huidkleurige dikkere moedervlekken. Ik heb er door de jaren heen inmiddels al zo’n vijf in mijn gezicht bijgekregen. Mijn schoonheidsspecialiste zei laatst dat ik daar wel wat aan kon doen, maar ze wist me niet te vertellen wat precies. Weten jullie dat wel? En wat zou het precies kunnen zijn? De bobbeltjes doen overigens geen pijn, maar ik vind ze erg ontsierend dus ik ben ze liever kwijt."

Sofia heeft een aantal kalknagels: 'Durf mijn voeten niet te showen'
Lees ook

Sofia heeft een aantal kalknagels: 'Durf mijn voeten niet te showen'

"Zonder foto kan ik niet goed beoordelen wat voor huidaandoening Sarah precies heeft", zegt onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie Jetske Ultee. "Maar uit de beschrijving denk ik dat ze mogelijk last heeft van zogenoemde talgklierhyperplasie. Hierbij zijn de talgkliertjes in de huid zichtbaar vergroot tot zo’n 2 tot 4 millimeter."

Wegbranden 

Volgens de onderzoeksarts is talgklierhyperplasie een 'volkomen onschuldige aandoening' en hoeft deze niet behandeld te worden. Maar deze bultjes gaan niet uit zichzelf weg. "Als je je eraan stoort kan een huidtherapeut of dermatoloog ze wegbranden door middel van elektrocoagulatie. Hierbij wordt het bultje met een klein naaldje verhit. Dan krijg je een korstje dat er uiteindelijk afvalt. Wel kan er wat verkleuring van de huid ontstaan."

Onze expert: Dr. Jetske Ultee is onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie. Ze heeft een eigen cosmeticalijn, schrijft een blog en schreef het 'Huidboek'.© Dr. Jetske Ultee
Onze expert: Dr. Jetske Ultee is onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie. Ze heeft een eigen cosmeticalijn, schrijft een blog en schreef het 'Huidboek'.

Een andere optie die Sarah zou kunnen proberen is cryotherapie, stelt Ultee. "Hiermee bevries je de bultjes, waardoor ze van je huid afvallen. Ook hiervoor geldt dat de huid kan verkleuren." Naast deze twee opties zou Sarah ook een laserbehandeling kunnen overwegen, waarmee de talg die vastzit in de huid wordt verwijderd. 

Ultee heeft ook nog een behandeling die Sarah zelf thuis zou kunnen proberen: "Verwarm je huid met een warme doek. Zo verminder je de talg in het bultje. Hiermee verdwijnt de talgklierhyperplasie niet, maar de bultjes kunnen wel kleiner en minder zichtbaar worden."

Als Sarah nieuwe bultjes wil voorkomen, dan moet ze in ieder geval voorzichtig zijn in de zon. "Uit onderzoek blijkt dat er mogelijk een link is tussen zonblootstelling en het krijgen van talgklierhyperplasie. Het zou dus kunnen helpen om je huid goed te beschermen tegen de zon."

De onderzoeksarts wil Sarah toch ook aanraden om een bezoekje te brengen aan de huisarts. "Talgklierhyperplasie kan namelijk lijken op basaalcarcinoom (een vorm van huidkanker). De huisarts kan vaststellen wat voor huidaandoening Sarah precies heeft."

Rubriek: Asking for a friend 

In deze wekelijkse rubriek Asking for a friend leggen we lezersvragen over gezondheid voor aan één van onze experts. Heb jij ook een prangende gezondheidsvraag voor een huisarts, verloskundige, diëtist, psycholoog, dermatoloog of een andere gezondheidsexpert? Mail die dan naar weekendmagazine@rtl.nl en wie weet zie jij het antwoord hier op deze plek verschijnen.

Lees meer over
Asking for a friendGezondheidUiterlijke verzorgingHuidkanker