Slotakkoord

Sjamke vond het verschrikkelijk om 50 te worden: 'Ik wil de tijd graag een loer draaien'

Door Hanneke Mijnster··Aangepast:
© Anne van Zantwijk Sjamke vond het verschrikkelijk om 50 te worden: 'Ik wil de tijd graag een loer draaien'
RTL

De dood hoort bij het leven, al schuiven we ‘m graag zo lang mogelijk voor ons uit. Denk jij weleens na over de soundtrack van je leven? Elke week geeft een lezer een inkijkje in diens slotakkoord. Sjamke (53) uit Haarlem is cabaretier, duizend-dingen-doener en sinds kort actief als ambassadeur van Pride in haar stad. Voor haar slotakkoord heeft zij een prachtplaat in gedachten.

Welk nummer wil je sowieso laten horen op je eigen afscheid? 

"Slipping through my fingers van ABBA."

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Waarom juist dit nummer?

"Het is niet zo logisch om ABBA op je uitvaart te draaien, maar voor mij wel. Ik ben ermee opgegroeid. Met z’n drieën op de achterbank naar Zuid-Frankrijk, zonder airco en met cassettebandjes. Mond dicht, hier is ABBA. Werkte wel, want de liefde is gebleven. Ik ben al twee keer naar het hologramconcert in Londen geweest. De muziek is geniaal, de mensen fantastisch. Voor elke situatie kun je ABBA opzetten, dus ook voor de dood. 

Dit nummer is ongelofelijk mooi, en voel ik in mijn hele lijf. Het gaat over tijd en het verstrijken ervan. Een dochter die groot wordt en de wereld instapt. Het emotioneert me met een glimlach."

Tisha moest bijna huilen toen ze de diagnose ADHD kreeg: 'Van opluchting'
Lees ook

Tisha moest bijna huilen toen ze de diagnose ADHD kreeg: 'Van opluchting'

Wat zegt het nummer over je leven? 

"De tekst raakt me, want ik heb ook een opgroeiende dochter. Ze is achttien en soms wil ik haar nog steeds optillen en die armpjes om mijn nek voelen, maar dat gaat me niet lukken. Het is eerder andersom. Je ziet je kind opgroeien, volwassen worden. 

Geniet van de tijd, haar kindertijd en die van mij, want ABBA brengt me ook terug naar mijn eigen jeugd. De hologramshow van ABBA in Londen is echt een tijdreis. Alles is precies zoals het in die tijd was. Echt fantastisch, ik heb staan janken alsof het 1980 was. Melancholie is ook iets moois."

"Vijftig hakte erin. Ik voelde me niet anders dan toen ik 49 was, maar de wereld ging wel anders met mij om."

"Dat is hoe ik het leven wil. Graag meer pieken dan dalen. Het leven is gewoon een feestje, het heeft geen enkel ander doel dan zorgen dat je erin blijft en er dan het beste van te maken. Je moet gewoon genieten. Er zijn geen pieken zonder dalen en dat is wat je leert als de tijd gaat. 

Ik weet nog dat ik 50 werd en ik vond het verschrikkelijk. Het getal. Dertig was prima, veertig ook, maar vijftig hakte erin. Ik voelde me niet anders dan toen ik 49 was, maar de wereld ging wel anders met mij om. Alles gaat ineens over de overgang en over aftakeling, terwijl ik me helemaal niet zo voel. Ik ben hartstikke fit en wil de tijd graag een loer draaien. Met marathons lopen en feestjes organiseren, bijvoorbeeld. Gewoon ouwehoeren en leren, ontwikkelen en nieuwsgierigheden inlossen. Genieten van mijn tijd."

Waar droom je van? 

"Ik droom van het leven vieren en dat iedereen in harmonie bij elkaar is. Mijn scheiding was verdrietig, het was natuurlijk nooit de intentie om uit elkaar te gaan, maar we zijn er goed uitgekomen. Met al mijn exen ben ik wel vrienden gebleven, gelukkig. Er is altijd iets wat ik heel leuk vond aan iemand, waar ik verliefd op ben geworden, dus dat vind ik graag terug in een nieuwe vorm. Zo kunnen we blijven vieren wat we leuk aan elkaar vinden. 

Mensen die ooit uit de kast zijn gekomen, hebben daar vaak iets van moeite mee gehad, daarom is Pride zo belangrijk. Op zo’n feest mag alles. Op 20 september organiseer ik met twee vriendinnen Club KENAU, het eerste vrouwenfeest van Haarlem. Voor niks en voor alles, want we vieren dat we er zijn. Een feest met gelijkgestemden. Homo’s kunnen heel goed feest vieren. We hebben allemaal DJ’s die wel iets met een track van ABBA kunnen, anders kwamen ze niet door de ballotage. 

Het organiseren alleen al is een feestje. We appen elkaar 'ZIN IN!!' op de dag dat we weer samenkomen, en geven alles omdat we er zo van genieten. Puur enthousiasme is besmettelijk. Mijn droom is natuurlijk om Club KENAU naar het Patronaat (poppodium in Haarlem, red.) te krijgen, een grote zaal stampensvol dansende vrouwen."

Wat is je guilty pleasure

"Het hele leven is een guilty pleasure, want hoe leuk is het om te lachen om een slechte grap en te genieten van junkfood? Ik kan zo genieten van de Mac, ook al vreet ik een lap leer met een augurk erop. Ik vind het heerlijk. Net als marathons lopen. Het is een aanslag op je lijf, maar ik vind het zo fijn voor mijn hoofd. Telt dat dan ook als guilty pleasure?"

Wat is jouw Slotakkoord?

Welk nummer moet er op jouw uitvaart worden gedraaid? En wat zegt dat over jouw leven? Wil je meedoen aan deze rubriek, mail dan je verhaal naar hanneke.mijnster@rtl.nl

Lees meer over
SlotakkoordDoodMuziekABBADansLhbti