Serena was op haar 38ste hypotheekvrij: 'Snel aflossen werd bijna een verslaving'

In deze wekelijkse rubriek vertellen mensen over iets dat zij nooit meer willen meemaken, doen of laten. Deze week: negen jaar geleden kocht Serena Verbon (40) haar eerste koophuis. Ze loste versneld haar hypotheek af, om meer financiële vrijheid te hebben. "Dit pakken ze mij nooit meer af."
"Van huis uit kreeg ik mee dat hard werken en sparen belangrijk is. Mijn moeder zei altijd dat ik twee derde van wat er binnenkwam moest sparen, de rest was voor leuke dingen. Al vroeg leerde ik budgetteren, op mijn twaalfde hield ik al een in een schriftje bij wat erin ging – zakgeld en kleedgeld – en wat eruit ging. Vanaf mijn vijftiende had ik bijbaantjes, soms drie tegelijk. Mijn spaargeld groeide gestaag."
In 2016 besloot ik een huis te kopen. Ik groeide uit mijn tweekamerappartement dat ik huurde en wilde graag groter wonen. Waarom dan niet kopen, bedacht ik. Inmiddels verdiende ik goed als beautyinfluencer en kon ik zonder problemen een hypotheek bij de bank krijgen, ook had ik mijn spaargeld."
"Na een aantal bezichtigingen was het raak en kocht ik een mooi hoekhuis met vier verdiepingen. In die tijd was de huizenmarkt nog niet zo mega overspannen als nu, ik kon zelfs vijfentwintig duizend euro onder de vraagprijs bieden. Dolblij was ik toen ik de sleutel kreeg."
Hypotheekvrij leven als levensdoel
"Ik stortte vijftigduizend euro aan spaargeld in het bouwdepot, hiervan liet ik de badkamer en keuken opknappen. Daarna was er van dat potje nog vijftienduizend euro over, dat van mijn hypotheek afging. Toen dat gebeurde, zag ik in de app van mijn hypotheekvertrekker dat meteen mijn maandbedrag met een paar tientjes omlaag ging. Dat motiveerde mij, lagere maandlasten zijn altijd fijn.
Van mijn bank mocht ik boetevrij extra aflossen. Het zaadje was geplant, ik vond het idee om snel van mijn hypotheek af te zijn heel interessant. Hypotheekvrij leven werd mijn levensdoel. Ik ben zzp’er en heb geen pensioen. Graag wilde ik toch iets van financiële zekerheid. Een afbetaald huis leek mij een slimme zet. Wat er ook gebeurt – ik kan ziek worden en arbeidsongeschikt raken, of de influencermarkt stort in – dit huis konden ze mij eenmaal afbetaald nooit meer afpakken. Daar ging ik voor."
"Als ik een factuur uitbetaald kreeg, trok ik daar een deel vaste lasten vanaf. Wat er overbleef, stortte ik extra in mijn hypotheek. Dat deed ik in het begin een paar keer per jaar, later deed ik dit steeds. Via een tool in mijn app kon ik schuiven met bedragen en zien hoeveel ik maandelijks minder zou betalen met een bepaalde extra inleg. Dat bedrag naar beneden zien gaan gaf mij een kick."
Alleenstaande moeder
"Mensen denken vaak dat versneld aflossen alleen is voor tweeverdieners of mensen met heel veel geld. Dat is niet zo: ik was toen single, inmiddels moeder van twee kinderen, en deed dit in mijn eentje. Ja, ik verdien bovenmodaal, maar niet heel extreem. Er is veel mogelijk, maar niet iedereen denkt daaraan. Meevallers of extraatjes als een dertiende maand kun je ook als extra aflossing gebruiken.
Voor mij werd het een sport – bijna een verslaving - om zo snel mogelijk die hypotheek weg te werken. Dat hield in dat ik kritisch moest kijken naar mijn budget en moest besparen op bepaalde uitgaven, maar dat was helemaal niet zo moeilijk."
"Ik skipte Thuisbezorgd en kocht geen nieuwe, dure kleding meer maar tweedehands via Vinted. Daarbij had ik wel de mazzel dat ik als influencer veel dingen gratis kreeg opgestuurd, zoals make-up, crèmes, shampoo en tandpasta. Daar hoefde ik dus geen geld aan uit te geven.
Ook kreeg ik soms gratis een dagje weg of een weekje in een vakantiepark in ruil voor content. Ik hoefde niet op een houtje te bijten, het is niet zo dat we maar een minuut mochten douchen en de verwarming op zeventien hadden staan."
Duizenden euro's besparen
"Ik maakte andere keuzes. Ik ging niet meer elke dag naar de supermarkt om te kijken wat ik nu eens ging koken, maar ik hield de aanbiedingen in de gaten en maakte hiermee een weekplanning.
Ik ging vaker naar een discountsupermarkt en lette op acties zoals 1+1 gratis. Dan sloeg ik groot in, zeker als het om houdbare producten ging die ik altijd wel kon gebruiken. Hiermee bespaarde ik duizenden euro’s, die rechtstreeks naar mijn hypotheek gingen."
"Laatst kocht ik in Rome twee designertassen die ik altijd al heel graag wilde hebben. Nu mocht het van mezelf."
"Ik leerde dat het helemaal niet lastig is om het met minder te moeten doen. Wat heb je nou eigenlijk nodig? Je kunt echt makkelijk met minder spullen. Mijn sociale leven leed er ook niet onder: etentjes hield ik vaak thuis en dan nam iedereen wat mee en uitgaan deed ik toch al veel minder sinds ik moeder was."
Allerlaatste hypotheekbetaling
"Het gaf me een onwijs goed gevoel om mijn hypotheekbedrag naar beneden te zien gaan. Ik kwam steeds dichter bij mijn doel, namelijk de financiële vrijheid die ik wenste. Bij mijn allerlaatste betaling twee jaar geleden was ik euforisch. Hier had ik het voor gedaan.
Een paar maanden later kocht ik in Rome twee designertassen die ik altijd al heel graag wilde hebben. Nu mocht het van mezelf, een verwenmomentje om mezelf te belonen. Niet dat ik nu ineens geld over de balk smijt. Nog altijd ben ik een spaarder, zo zet ik nu geld opzij om mijn tuin te laten doen. En samen met mijn vriend ben ik aan het beleggen in aandelen en crypto’s."
"Op mijn achtendertigste was ik al hypotheekvrij. Mensen vinden het knap van mij dat ik dit zo snel én alleen heb gedaan. Al krijg ik soms ook te horen: 'Ja, maar jij verdient ook veel.' Klopt, ik verdien lekker, maar dan is het toch alsnog knap? Ik voelde heel sterk de behoefte om iets helemaal voor mezelf te hebben en dat is gelukt."
Minder stress, meer zekerheid
"Geen hypotheek meer hebben betekent voor mij geen geldzorgen. Ik hoef me alleen maar druk te maken over mijn boodschappen en energierekening. Ik heb minder stress en meer zekerheid. Plus: meer geld om leuke dingen mee te doen. Nooit meer hoef ik mijn hypotheek af te lossen en daar ben ik heel trots op."
Nooit meer?
Wil jij ook je verhaal kwijt en vertellen wat je 'nooit meer' wil meemaken, doen of juist laten? We zijn benieuwd naar jouw verhaal. Mail ons op weekendmagazine@rtl.nl