Nederlanders over 2023: bezorgdheid om gevolgen oorlog Oekraïne
Nederlanders zijn nog altijd bezorgd over de oorlog in Oekraïne. Veel mensen vrezen voor dit nieuwe jaar 2023 de gevolgen van het conflict voor henzelf, zoals prijsstijgingen en energieschaarste. Direct daarna volgen zorgen over stabiliteit in de wereld. Dat blijkt uit onderzoek van DVJ Insights in opdracht van RTL Nieuws.
83 procent van de deelnemers maakt zich zorgen over stijgende prijzen voor energie en levensonderhoud in 2023. De helft (52 procent) rekent er ook nog eens op dat die kosten in de loop van het jaar verder gaan stijgen, tegen slechts 10 procent die een verlaging verwacht. "Alles wordt duurder", zegt een deelnemer. "Het is als gewone student niet meer te doen. Ik denk dat de armoede zal gaan groeien."
Internationale gevolgen
Ook over de internationale gevolgen van de oorlog in Oekraïne zijn zorgen. Bijna driekwart (73 procent) is bezorgd over de vrede en stabiliteit in de wereld. Rusland wordt daarbij veel genoemd. De verwachtingen over een gunstig verloop van de gevechten in Oekraïne in het komende jaar zijn laag: slechts één op de acht mensen rekent op verbetering van de situatie daar.
Geen daadkracht politiek
Voor een oplossing van de problemen in Nederland kijken mensen niet naar ‘Den Haag’ - integendeel: het functioneren van de landelijke politiek is voor 72 procent juist een bron van zorg. Mensen hebben het gevoel dat het kabinet en de Tweede Kamer de huidige problemen niet daadkrachtig aanpakken. "Ik mis richting in de politiek en de economie", verzucht een deelnemer. Problemen die hoog scoren zijn armoede (71 procent), het woningtekort (68 procent) en de opvang van asielzoekers (65 procent).
Het zorgt ervoor dat een meerderheid van 60 procent pessimistisch is over Nederland voor het komend jaar. Als het om de eigen situatie gaat is 55 procent wel (voorzichtig) positief. Mensen noemen ondanks de zorgen ook veel nieuwe plannen en kansen voor zichzelf. "Bekijk het van de positieve kant, dat maakt het leven zelf ook positiever", raadt een deelnemer aan.
We vroegen deelnemers in welke mate ze zich zorgen maken over verschillende kwesties die op dit moment spelen. Dit zijn de percentages deelnemers met 'heel veel' tot 'redelijk veel' zorgen per thema. Alleen over de coronacrisis maakt een meerderheid zich géén zorgen.
Zorgen over...
- Stijgende prijzen: 83%
- Energiecrisis: 75%
- Oorlog in Oekraïne: 73%
- Vrede en stabiliteit in de wereld: 73%
- Functioneren van de landelijke politiek: 72%
- Armoede in Nederland: 71%
- Tekort aan woningen: 68%
- Opvang asielzoekers: 65%
- Polarisatie in de samenleving: 60%
- Klimaatverandering: 55%
- Schade-afhandeling toeslagenaffaire: 51%
- Schade-afhandeling Groninger gas: 46%
- Stikstofcrisis: 44%
- Coronacrisis: 27%
Het onderzoek is uitgevoerd op 2 en 3 januari, door DVJ Insights in opdracht van RTL Nieuws en gehouden onder een representatieve steekproef van 1000 respondenten.