Brouwerij De Leckere 'verzopen in de schulden' door verhuizing en corona
Een verhuizing met vertraging, die ook nog eens kort voor corona kwam. Vervolgens gaven personeelskrapte en hogere grondstoffenprijzen het laatste zetje. Het faillissement van de Utrechtse bierbrouwer De Leckere heeft meerdere oorzaken, maar er is wel veel animo voor een doorstart.
Dat zegt Aniek Gielen, die is aangesteld als curator van Bierbrouwerij De Leckere.
Gisteren werd bekend dat de rechter het faillissement had uitgesproken. De ondergang is opmerkelijk, omdat afgelopen september nog het 25-jarig bestaan van de brouwerij uitgebreid werd gevierd. Overigens is alleen de brouwerij failliet; het café onder dezelfde naam niet.
De Leckere is ook buiten Utrecht in supermarkten te vinden. De brouwer behaalde volgens Gielen vorig jaar een omzet van bijna 6 miljoen euro. Daarmee laat het veel nog kleinere microbrouwers achter zich, alhoewel er ook nog grotere spelers zijn, zoals de Texelse Bierbrouwerij.
Verhuizen om te groeien
De Leckere werd in 1997 opgericht in Utrecht, door hobbybrouwers die van hun hobby hun werk maakten. Al na vier jaar verhuisde de brouwer naar De Meern, vlak bij Utrecht, omdat daar meer bier kon worden gebrouwen.
De brouwerij maakt biologische bieren en zegt geen gebruik te maken van fossiele brandstoffen. De Leckere afficheert zich als 'de meest duurzame brouwerij van Nederland'.
De vraag naar de biertjes van De Leckere bleef groeien en in 2018 verhuisde de brouwer nog een keer, maar dan terug naar Utrecht. In de Werkspoorfabriek kwam een nóg grotere brouwerij.
Vertraging én net voor corona
Maar achteraf legde die laatste verhuizing de eerste steen voor het huidige faillissement. De bestuurders hebben tegen Gielen namelijk een aantal oorzaken genoemd voor het bankroet van De Leckere. Ze zegt dat ze deze nog niet heeft kunnen verifiëren, 'maar ik heb geen reden om aan te nemen dat er andere oorzaken zijn'.
De verhuizing naar de Werkspoorfabriek viel duurder uit dan was voorzien, verklaarden de bestuurders tegen Gielen. Het had misschien nog goed kunnen komen, hoopten ze naar eigen zeggen, maar de verhuizing kwam op een ongelukkig moment. Deze was namelijk eind 2018, dus ruim een jaar voordat de coronapandemie uitbrak.
Horeca dicht
Tijdens corona moest de horeca gedwongen meerdere keren dicht. En de horeca was juist goed voor het grootste deel van de omzet, zei algemeen directeur Eric Odenwald eerder.
De Leckere ging al met 'behoorlijk grote schulden' de coronacrisis in, aldus de bestuurders tegen Gielen. En tijdens corona daalde de omzet, terwijl aan het eind van de coronacrisis de fiscus op de stoep stond om uitgestelde belastingen te innen. "En ze konden de huur al niet betalen, eigenlijk verzopen ze in hun schulden", concludeert Gielen. "Personeelskrapte en hogere grondstoffenprijzen gaven het laatste zetje."
Verlies en negatief eigen vermogen
Over 2021 leed de brouwer een verlies van 4,5 ton, blijkt uit de daling van het eigen vermogen over dat jaar in de cijfers die bij de Kamer van Koophandel werden gedeponeerd. Daardoor sloeg eind 2021 het eigen vermogen, dat in december 2020 nog nipt positief was, om naar een min van ruim vier ton. Op een balanstotaal van 3,4 miljoen euro is dat een flink bedrag. En een negatief eigen vermogen betekent dat een bedrijf in feite 'technisch failliet' is.
Gielen weet niet zeker of er in 2022 ook een verlies werd geboekt door De Leckere. " "Het is geen heel gunstig jaar geweest", wil zij nog wel kwijt.
Schuld
Er is nu een schuld van meer dan 1 miljoen euro, aldus Gielen. Dat is volgens haar in ieder geval wat er nog aan coronasteun TVL en NOW moet worden terugbetaald. Mogelijk is dit bedrag ook inclusief wat er nog aan de fiscus moet worden afgedragen zegt zij. "Maar de verhuizing heeft er ook ingehakt, zo zijn er bijvoorbeeld forse achterstanden aan de verhuurder."
De problemen hebben er in ieder geval toe geleid dat leveranciers niet meer op krediet willen leveren, maar meteen betaald willen worden. "Dat zie je vaker als een bedrijf het zwaar heeft, het maakt het er niet makkelijker op."
Doorstart
Maar er lijkt een flinke kans dat er een doorstart komt. Er is veel animo uit de markt om De Leckere voort te zetten, aldus Gielen. Volgens haar zijn er 'tientallen' gegadigden. "In twee dagen tijd is mijn mailbox volgelopen."
Ze kan niet zeggen of gegadigden alleen het merk of ook de brouwerij willen overnemen. De bedoeling van Gielen is in ieder geval om beide te laten voort te zetten.
In deze video zie je dat duizenden ondernemers zich nog niet gemeld om na het uitstel tijdens corona alsnog belasting te betalen: