11 procent asielzoekers

Veruit meeste migranten komen voor studie, werk of liefde

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Erven Piet den BlankenVeruit meeste migranten komen voor studie, werk of liefde
RTL

Hoewel de politieke en maatschappelijk discussie al tijden vooral gaat over asielzoekers, komen acht keer meer migranten naar Nederland voor werk, studie of de liefde. De afgelopen jaren ging het om acht op de tien migranten. Gemiddeld 11 procent van het totaal aantal migranten vraagt asiel aan.

In 2022 kwamen ruim 403.000 migranten naar Nederland, 61 procent meer dan in 2021. Deze stijging komt vooral door Oekraïense oorlogsvluchtelingen: 108.000 mensen, zo meldt de Staat van Migratie 2023. Die rapportage met cijfers over migratie heeft het kabinet vanmiddag naar de Eerste en Tweede Kamer gestuurd.

2022 was een 'bewogen migratiejaar', stellen de bij het migratiebeleid betrokken ministeries. Wereldwijd was in 2022 een stijging van migratie te zien. Vooral het asiel- en opvangstelsel heeft in Nederland, maar ook in andere Europese landen, 'onder enorme druk gestaan'.

Weer noodoproep Van der Burg: nog eens 8400 opvangplekken nodig
Lees ook

Weer noodoproep Van der Burg: nog eens 8400 opvangplekken nodig

Overigens staat het stelsel nog steeds zwaar onder druk, getuige de nieuwe dringende oproep van staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken).

Hij vraagt gemeenten en provincies om nog dit jaar 8400 extra opvangplekken te realiseren. Het aanmeldcentrum in Ter Apel barst de laatste weken weer uit zijn voegen. Met veel moeite kan de laatste tijd worden voorkomen dat asielzoekers op het gras moeten slapen.

Het blijft een 'absolute prioriteit' van het demissionaire kabinet om de druk in Ter Apel te verlichten, schrijven de ministeries.

De druk op de asielopvang wordt mede veroorzaakt door statushouders die noodgedwongen in een asielzoekerscentrum zitten en daar op een woning wachten. Voor het einde van dit jaar moeten gemeenten nog 16.000 statushouders huisvesten.

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS

Lees meer over
ArbeidsmigrantImmigratieMigraineVluchtelingen