In doorslaggevende staten

Jaar voor verkiezingen is Trump populairder dan Biden: 'Hij loopt echt gevaar'

Door RTL Nieuws / Chris Koenis··Aangepast:
© AFPJaar voor verkiezingen is Trump populairder dan Biden: 'Hij loopt echt gevaar'
RTL

De Amerikaanse president Joe Biden geniet een jaar voor de verkiezingen weinig steun in vijf van de zes doorslaggevende staten. Kiezers hebben daar nu meer vertrouwen in oud-president Donald Trump, blijkt uit een peiling. Dus gaan nu alle alarmbellen af bij de Democraten, zegt Amerika-correspondent Erik Mouthaan vanuit New York.

Trump is populairder dan Biden in vijf zogenoemde swing states, de staten die cruciaal zijn voor de uitslag, omdat daar vaak lang onduidelijk blijft wie in deze staten aan het langste eind trekt. Het gaat om Arizona, Michigan, Nevada, Pennsylvania en Georgia, de laatste is de staat waar Trump strafrechtelijk wordt vervolgd vanwege verkiezingsinmenging. De huidige populariteit van Trump blijkt uit een peiling van de Amerikaanse krant The New York Times in samenwerking met Siena College.

In totaal lopen 91 aanklachten tegen de Republikeinse oud-president (2017-2021), maar die lijken Trumps populariteit vooralsnog niet te beschadigen. Al zegt een deel van de kiezers wel dat zij van gedachten veranderen als Trump daadwerkelijk wordt veroordeeld. Maar vooralsnog overheerst de teleurstelling over de Democratische president Joe Biden, merkt correspondent Mouthaan.

Wat valt jou het meeste op aan deze peiling? 

"Dat president Biden echt gevaar loopt. De zwevende kiezers in deze cruciale staten zijn diep ontevreden over wat hij voor elkaar heeft gekregen. Terwijl de Democraten denken dat zij dit wél hebben gedaan, nu de economie beter draait. Maar mensen zijn diep ontevreden, omdat ze nog altijd te maken hebben met inflatie en hoge kosten voor hun levensonderhoud. Het is nog een jaar tot de verkiezingen, maar toch gaan door deze peiling echt alle alarmbellen af bij de Democratische partij."

Trump spint garen bij aanklachten: 'Zijn boodschap wordt versterkt'
Lees ook

Trump spint garen bij aanklachten: 'Zijn boodschap wordt versterkt'

Vanwaar deze lage steun voor president Biden?

"Biden won de verkiezingen in 2020 omdat veel mensen Trump weg wilden stemmen. Een verkiezing is altijd een referendum over de zittend president: hoe doet hij of zij het? Veel Amerikaanse kiezers vinden Biden te oud en twijfelen of hij mentaal gezond genoeg is om het land te leiden. Let wel: het gaat hier om een peiling onder zwevende kiezers in swing states die nog een keuze moeten maken. Het belangrijkste bij de verkiezingen volgend jaar zal vooral zijn: wie krijgt zijn achterban naar de stembus?"

Biden verliest opvallend veel steun onder met name jongere kiezers, zwarte kiezers en latino’s. Waarom?

Omdat zij denken dat het beleid van president Biden hun leven duurder en daarmee moeilijker heeft gemaakt. Biden zal zeggen: ik heb de eigen bijdrage voor medicijnen omlaag gebracht, de economie draait beter en er komen door mijn klimaatwet banen bij. Maar de meeste mensen voelen dat niet, omdat hun levenskosten de laatste jaren zo zijn gestegen. Dingen zijn nog steeds duurder, starters kunnen geen huis kopen. Zij denken: Joe Biden, je zou ons leven toch beter maken? Daarom is voor het campagneteam van Biden veel werk aan de winkel om beter uit te leggen wat Biden wel voor elkaar heeft gekregen."

Leeftijd speelt bij Biden een grotere rol dan bij Trump. Hoe kan dat? 

"Joe Biden wordt later deze maand 81 jaar. Zo oud is een zittende Amerikaanse president nog nooit geweest. Het is iets wat je ook merkt: hij mompelt af en toe, heeft meer moeite met lopen. Trump is met 77 jaar ook op leeftijd, maar veel mensen hebben bij hem meer het gevoel dat hij kracht uitstraalt met zijn harde stem tijdens toespraken. Aan de andere kant merk je dat ook Trump zich vaker verspreekt. Zo zei hij onlangs per ongeluk dat hij Obama had verslagen, terwijl dat Clinton was. Maar dit soort foutjes worden hem voorlopig niet aangerekend."

Er lopen meerdere aanklachten tegen Trump. Welke invloed heeft dat?

"Hoewel Trump nog verkozen moet worden bij de Republikeinse voorverkiezingen, zegt op dit moment bijna 60 procent van de Republikeinse kiezers dat zij hem zullen steunen. Een enorme voorspong, ook omdat zijn tegenkandidaten opvallend zwak presteren. Nummer twee, Ron DeSantis, haalt nog geen 14 procent, en nummer drie Nikki Haley nog geen 8 procent. Sommigen Republikeinse kiezers zijn bereid om over te stappen als Trump wordt veroordeeld voor het proberen ongedaan te maken van de verkiezingsuitslag. Maar het gros staat achter hem en gaan mee in de onwaarheid dat Trump de verkiezingen oneerlijk verloor. Hij is enorm geliefd door zijn achterban, ze houden van hem en gaan niet bij hem weg."

Trump is een van de achttien verdachten in de zaak om verkiezingsinmenging.

Welke gevolgen heeft dit voor de verkiezingsrace?

"Ik vrees dat het een campagnejaar wordt dat bol staat van negativiteit. Het campagneteam van Biden zal door zijn dalende populariteit beseffen: een positief beeld van onze kandidaat en zijn 'Bidenomics' schetsen, dat helpt niet meer. Dus dan gaan we maar volop Trump aanvallen. Ik voorzie daarbij een harde campagne van Biden en zijn team om zwevende kiezers terug te winnen. Met de boodschap: wil je terug naar de tijd van de bestorming van het Capitool? Ik ben misschien oud, maar hij is gestoord."

Trump leidt in vijf van de zes onderzochte swing states. Waarom is dat zo belangrijk?

"Er zijn heel veel staten waarvan we bij voorbaat al zo goed als zeker weten welke partij er gaat winnen. Bij de verkiezingen heb je straks 270 kiesmannen nodig om te winnen, daardoor kan je vooraf tellen welke staten doorslaggevend worden, staten waar het echt spannend wordt. Dat zijn niet altijd dezelfde staten, zo bleken Arizona en Georgia bij de vorige verkiezingen swing states, wat ze dat daarvoor niet waren. Maar zeker is: je kunt geen president van de VS worden als je niet een aantal van deze swing states voor je weet te winnen. Het gaat uiteindelijk toch om die 6 tot 8 procent zwevende kiezers."

Lees meer over
Joe BidenDonald TrumpRon DeSantis Nikki HaleyDemocratische Partij (Verenigde Staten)Republikeinse partijAmerikaanse verkiezingenBuitenlandse politiekVerenigde Staten