Amerikaanse verkiezingen

Trump spint garen bij aanklachten: 'Zijn boodschap wordt versterkt'

Door Chris Koenis··Aangepast:
© EPATrump spint garen bij aanklachten: 'Zijn boodschap wordt versterkt'
RTL

De vervolging van oud-president Donald Trump voor zijn rol in de Capitoolbestorming kan hem een serieuze straf opleveren. Maar alle aandacht gaat hem ook een duwtje in de rug geven richting de nieuwe verkiezingen, zeggen Amerika-deskundigen.

Afgelopen nacht werd duidelijk dat Trump zich voor de rechter zal moeten verantwoorden voor zijn acties en uitspraken in aanloop naar 6 januari 2021. Dat was de dag waarop relschoppers het Amerikaanse congresgebouw in Washington DC binnenvielen omdat zij de uitslag van de verkiezingen niet wilden accepteren. Bekijk hier nog eens de beelden van toen:

Tijdens een hoorzitting van het onderzoek naar de Capitoolbestorming werden vorig jaar juni deze beelden getoond.

Hoewel er inmiddels een hele reeks rechtszaken tegen Trump loopt, wordt deze nieuwe zaak beschouwd als de belangrijkste. Nooit eerder werd een oud-president vervolgd voor het niet willen overdragen van de macht in de Verenigde Staten.

Daarbij speelt mee dat de zaak juist komend verkiezingsjaar voor de rechter komt. Het zal zo onmiskenbaar een rol gaan spelen in de campagne en Trump zou Trump niet zijn als hij die aandacht niet naar zijn hand zou willen weten.

"Zolang hij in de schijnwerpers staat, heeft dat een voordelige impact op hem", zegt Amerika-expert Paul Verhagen van denktank HCSS. "Het is een belangrijk deel van zijn boodschap. Namelijk dat de gevestigde orde samenzweert tegen hem, en via de rechter wil voorkomen dat opnieuw president wordt. Die boodschap wordt nu versterkt."

Aanklacht tegen Trump voor poging om verkiezingsuitslag om te draaien: 'Dit is ongekend'
Lees ook

Aanklacht tegen Trump voor poging om verkiezingsuitslag om te draaien: 'Dit is ongekend'

Meer donaties

Een van de voordelen die Trump hier uit wil halen: méér donaties. Bij eerdere rechtszaken tegen de oud-president bleek dat vooral het aantal kleine gelddonaties toenam. Dit nadat Trump zelf bij zijn aanhangers om geld had gebedeld om - naar eigen zeggen - 'eerlijke verkiezingen' mogelijk te maken.

Ruud Janssens, hoogleraar Amerikanistiek aan de Universiteit van Amsterdam, wijst ook op de opiniepeilingen. "Trump is bij vorige rechtszaken niet gedaald in de peilingen terwijl hij ook meer geld ophaalde. Dat zien we nu opnieuw gebeuren. Toch zou je zeggen dat zoveel rechtszaken een keer een probleem zullen vormen voor zijn populariteit. En dat kan ook, gezien de ernst van de beschuldigingen."

Volgens correspondent Erik Mouthaan kan deze zaak explosieve gevolgen hebben.

Janssens noemt specifiek de beschuldiging dat Trump de FBI bewust heeft misleid bij het verduisteren van geheime overheidsdocumenten. Maar ook dat hij bij deze nieuwe rechtszaak niet alleen de verkiezingsuitslag heeft betwist, maar ook andere bestuurders doelbewust onder druk zou hebben gezet om de uitslag te niet te erkennen.

"Daarmee krijgt de zaak een andere toon", zegt Janssens. "Het is een aanslag op de democratie en als je dat doet, corrumpeer je het hele systeem."

Straatlengte voor

Vooralsnog ligt Trump een straatlengte voor in de peilingen wie komend jaar de Republikeinse presidentskandidaat moet worden. "Het geeft aan dat hij binnen de Republikeinse partij wel een potje kan breken", zegt politicoloog en Amerika-deskundige Koen Petersen. "Je ziet dat er enorm veel steun voor Trump is: de voorsprong op zijn concurrenten is misschien wel groter dan ooit. Sinds alle rechtszaken is zijn populariteit alleen maar gestegen."

Al betekent dat volgens Petersen niet per se een voordeel bij de daadwerkelijke presidentverkiezingen op 5 november volgend jaar. "Dan gaan vooral zwevende kiezers een doorslaggevende rol spelen. Uit peilingen blijkt ook dat juist zij er meer moeite hebben, en dat ze door alle rechtszaken minder  snel op Trump zullen stemmen."

Lees meer over
Donald TrumpJoe BidenAmerikaanse verkiezingenVerenigde Staten