Urenlang gepraat

Ontmoeting Biden en Xi echte vooruitgang? 'Eerder kleine stapjes'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP / AFPOntmoeting Biden en Xi echte vooruitgang? 'Eerder kleine stapjes'
RTL

Joe Biden en Xi Jinping hebben elkaar gisteravond urenlang gesproken. Volgens de Amerikaanse president is er 'echte vooruitgang' geboekt. De Chinese Xi vindt 'de aarde groot genoeg voor twee wereldmachten'. Eind goed, al goed? Correspondent Roland Smid ziet 'een mager resultaat voor de Chinese leider'.

Het beeld dat vannacht de hele wereld over ging was dat van de Amerikaanse president Joe Biden en zijn Chinese collega Xi Jinping die samen door de tuin lopen. Het was een van de activiteiten die de twee wereldleiders ondernamen tijdens een urenlange ontmoeting.

Het was een jaar geleden dat Xi en Biden elkaar in levenden lijve troffen. De laatste keer dat Xi de VS bezocht, was inmiddels zes jaar geleden.

'We hebben onze verschillen'

Biden zei na afloop in een persconferentie dat de ontmoeting 'de meest constructieve en productieve' was die hij ooit met Xi had. Hij zei de Chinese leider goed te kennen. "We hebben onze meningsverschillen, maar hij is eerlijk in zijn communicatie", zegt Biden. Zelf zei Xi dat 'de wereld groot genoeg is voor twee wereldmachten'. 

Een van de belangrijkste uitkomsten van de ontmoeting is dat de Amerikaanse en Chinese legers weer met elkaar gaan communiceren. Sinds het bezoek van de Amerikaanse toppoliticus Nancy Pelosi aan Taiwan in 2022 was dat contact verbroken.

Kou tussen Xi en Biden enigszins uit de lucht: 'Willen oorlog voorkomen'
Lees ook

Kou tussen Xi en Biden enigszins uit de lucht: 'Willen oorlog voorkomen'

"Toen het Amerikaanse leger een Chinese spionageballon uit de lucht schoot en de Amerikaanse defensieminister zijn Chinese collega belde om dat te vertellen, nam niemand op. Toen dachten ze in het Witte Huis: dit kan zo niet langer", zegt correspondent Erik Mouthaan.

'Kleine stapjes'

Biden en Xi hebben in Californië afgesproken dat niet alleen de legers nauwer contact onderhouden, ook de wereldleiders zelf zeggen vaker contact met elkaar te zoeken. "Het zijn kleine stapjes en de relatie tussen de twee wordt er niet makkelijker door, maar er wordt in ieder geval wel weer met elkaar gepraat", zegt Mouthaan.

De twee wereldleiders schudden elkaar de hand.© ANP / AFP
De twee wereldleiders schudden elkaar de hand.

Ook zijn er afspraken gemaakt om te proberen de hoeveelheid drugs die Chinese bendes naar de Verenigde Staten verschepen aan banden te leggen. Ingrediënten voor fentanyl worden op grote schaal in China geproduceerd. Maar echt grote baanbrekende afspraken zijn het allemaal niet, concluderen Mouthaan en China-correspondent Roland Smid.

Zo hoopte China volgens Smid nog dat Amerika de handelsbeperkingen voor technologiebedrijven naar China afzwakt, maar daar lijkt na de ontmoeting nog geen sprake van.

"Xi had vandaag ook de gelegenheid om het onderwerp Taiwan ter sprake te brengen", zegt Smid verder. "Hij wil dat Amerika stopt met wapenleveringen aan het eiland en hij heeft gezegd dat een 'hereniging' met Taiwan hoe dan ook zal plaatsvinden. Maar dit zal niet tot een wezenlijke verandering leiden in het Amerikaanse beleid ten aanzien van Taiwan."

"Voorlopig lijkt het dus een mager resultaat voor de Chinese leider", concludeert Smid. 

'Een dictator? Ja'

Een opmerkelijk moment volgde nog na de persconferentie van Biden. Een verslaggever vroeg de president of hij Xi 'een dictator zou noemen'. "Ja", zei Biden daarop. "Hij is een dictator in de zin dat hij een man is die een communistisch land leidt. Dat is een regeringsvorm die totaal anders is dan de onze." Bekijk de uitspraak van Biden hier:

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

"Feitelijk klopt dat wel", zegt Smid. "Het is ook altijd een gevoelig woord in China. Iedereen weet dat het een dictator is, maar niemand zegt het hardop."

Ook Mouthaan vindt dat je die uitspraak van de president in de context moet zien. "Biden vindt dat er een strijd gaande is tussen vrije en onvrije landen. In die zin is Xi een alleenheerser die zijn mening oplegt aan het volk. Dat is volgens Biden niet goed."  

Lees meer over
Joe BidenXi JinpingDiplomatieChinaVerenigde Staten