Micro- en nanoplastics

Flesje water leeggedronken? Dan ook bijna honderdduizend plastic deeltjes op

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPFlesje water leeggedronken? Dan ook bijna honderdduizend plastic deeltjes op
RTL

Flesjes water die je bijvoorbeeld koopt in de supermarkt of bij het tankstation, bevatten per liter zo'n 240.000 deeltjes plastic. Dat blijkt uit een recent Amerikaans onderzoek dat gepubliceerd is in het Amerikaanse tijdschrift PNAS.

De onderzoekers doorzochten drie verschillende merken flessen water op plastics. Ze wisten met een nieuwe detectiemethode de hele kleine deeltjes, nanoplastics, op te sporen. Deze deeltjes zijn alleen met zeer geavanceerde apparatuur op te sporen, want ze zijn 1000 keer kleiner dan de doorsnede van een mensenhaar.

'Ongelooflijk moeilijk'

Juliette Legler, hoogleraar aan de Universiteit van Utrecht, leidt onderzoek naar micro- en nanoplastics in het ZonMw MOMENTUM project. Ze is enthousiast over de Amerikaanse studie. "Het is ongelooflijk moeilijk om die hele kleine deeltjes te detecteren, tot nu toe heeft men vooral grotere microplastic deeltjes gemeten. Deze studie is interessant, omdat de detectiemethode zo geavanceerd is."

Wie verdient aan de plastic-heffing? 'We worden er niet rijk van'
Lees ook

Wie verdient aan de plastic-heffing? 'We worden er niet rijk van'

Maar kan zoveel deeltjes plastic opdrinken eigenlijk kwaad voor onze gezondheid? "Dat is lastig te zeggen", zegt Legler, "omdat we niet eerder deze nanoplastics hebben kunnen meten, hebben we ook nog niet genoeg studie kunnen doen naar de effecten."

Meer onderzoek de komende jaren moet aantonen of het schadelijk is voor onze gezondheid. Wat Legler wel weet is dat des te kleiner een deeltje plastic is, des te makkelijker het opgenomen kan worden door menselijke cellen en die cellen ook ziek kan maken. 

Hoe komen de plastics in het water?

Waar de grote hoeveelheid kleine deeltjes plastic vandaan komen, is ook nog een vraag. Legler ziet voor zich dat producenten van flessen water hun eigen productieproces afgaan om te kijken hoe de plastic deeltjes in het water terechtkomen. Maar ze zegt ook: "In alles om ons heen zit plastic. En plastic breekt steeds meer af in kleinere deeltjes, zoals nanoplastics. De plastic deeltjes kunnen ook door natuurlijke afbraak in het water terecht zijn gekomen."

Kunnen we dat flesje water uit de supermarkt dan nog wel veilig opdrinken? "Het risico is nog niet voldoende in kaart gebracht. Maar mijn gezond verstand zegt, neem gewoon kraanwater."

Lees meer over
PlasticsoepDrinkwaterGezondheidLink in bio