Sterke toename meldingen discriminatie: opvallende stijging antisemitisme
Het aantal meldingen van discriminatie is vorig jaar behoorlijk toegenomen. Dat blijkt uit een conceptrapport van onder meer de Rijksoverheid, de politie en het College voor de Rechten van de Mens - dat in handen is van RTL Nieuws. Antidiscriminatiebureaus noemen de stijging van het aantal meldingen alarmerend.
De politie heeft vorig jaar 8990 meldingen van discriminatie geregistreerd. Dat is 33 procent meer vergeleken met 2022. Opvallend is verder de stijging van het aantal meldingen rondom antisemitisme: van 549 in 2022 naar 880 in 2023. Sinds de geweldstoename in Israël en de Palestijnse gebieden lijken dit soort meldingen toe te nemen.
De politie en antidiscriminatievoorzieningen (adv's) maken jaarlijks hun cijfers bekend. Ook bij de adv's steeg het aantal meldingen rondom discriminatie in 2023: met 20 procent in vergelijking tot 2022, zo blijkt uit het conceptrapport.
De verklaring van de flinke stijging van het aantal discriminatie-incidenten is de aanhoudende maatschappelijke, politieke en media-aandacht voor het onderwerp. Ook is er binnen de politie meer aandacht voor dit thema.
Belangrijkste reden is herkomst
De belangrijkste reden waarom mensen bij zowel de politie als bij de antidiscriminatiebureaus aangifte doen is vanwege 'herkomst'. Het gaat om bijna de helft van de meldingen.
Denk bijvoorbeeld aan meldingen over Nederlanders met een migratieachtergrond. Of meldingen rondom uiterlijke kenmerken (bijvoorbeeld Aziatisch) of discriminatie van Roma of woonwagenbewoners.
Transgenders
Daarna volgt discriminatie op grond van seksuele geaardheid. Bij de politie gaat het om 28 procent van de gevallen, wat neerkomt op een stijging van een kleine 400 meldingen. Maar het totaal aantal meldingen daalt, waardoor de percentages naar beneden gaan.
Een opvallende groep die hiermee te maken heeft zijn de trans personen.
Stijging rondom antisemitisme
Opvallend is verder de stijging van het aantal meldingen bij de politie over antisemitisme (haat jegens Joden). Dat aantal meldingen steeg van 549 in 2022 naar 880 in 2023.
Sinds de geweldstoename in Israël en de Palestijnse gebieden lijken dit soort registraties toe te nemen. Een deel van die meldingen gaat om intimidatie en bedreiging op straat, bij woningen of aan het adres van een synagoge, via sociale media, de telefoon of een dreigbrief, beledigende uitingen tijdens demonstraties en het wegnemen van de Israëlische vlag.