Moordpogingen

Kogelvrije vesten, snipers en persoonlijke koks: zo ziet Poetins bewaking eruit

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Kirill Kudryavtsev / AFPKogelvrije vesten, snipers en persoonlijke koks: zo ziet Poetins bewaking eruit
RTL

De Russische president Poetin is een van de best beveiligde staatshoofden ter wereld, want in binnen- en buitenland heeft hij overal vijanden. Als Poetin in het openbaar verschijnt, komt daar altijd veel bij kijken.

De Engelstalige krant The Moscow Times vroeg aan veiligheidsdeskundigen en bronnen binnen het Kremlin hoe Poetin zichzelf beschermt als hij in het openbaar verschijnt. Zijn beveiliging zou de afgelopen maanden opnieuw zijn opgeschroefd, en is volgens de krant nu op een 'ongekend hoog niveau'.

Maaltijden controleren

"Het Kremlin neemt de beveiliging van Vladimir Poetin heel serieus", vertelt een anonieme Russische ambtenaar aan The Moscow Times. De ambtenaar was aanwezig bij de viering van 9 mei, de Dag van de Overwinning op Nazi-Duitsland, in Moskou. "De president heeft persoonlijke koks die altijd met hem meereizen. Ook boodschappen worden meegenomen. En dan is er nog een speciale groep officiers die met Poetin meereist, die elke maaltijd controleert voordat Poetin het eet."

Poetin opnieuw beëdigd als president: 'Ceremoniële show'
Lees ook

Poetin opnieuw beëdigd als president: 'Ceremoniële show'

Sinds vorig jaar zou Poetin tijdens grote evenementen altijd een kogelvrij vest onder zijn kleren dragen. Iedereen die in de buurt van Poetin komt, wordt van tevoren uitgebreide gescreend, waarbij ook hun politieke overtuiging onder de loep wordt genomen. Er lopen standaard bodyguards om Poetin heen, en tijdens grote evenementen liggen er altijd soldaten met scherpschuttersgeweren op de daken rondom Poetin. Dat alles om een aanslag te voorkomen, of om zo'n aanslag zo snel mogelijk te verijdelen.

Constant gevaar 

De Russische president loopt constant gevaar om te worden vermoord, onder andere vanwege de oorlog tegen Oekraïne, de zware repressie binnen Rusland en de dreiging van terreurbewegingen zoals IS, dat eerder dit jaar een grote aanslag uitvoerde in Moskou. 

Een jaar geleden kwamen er nog twee drones neer op het Kremlin in Moskou, de plek waarvandaan Poetin zijn land officieel regeert. Het ligt voor de hand dat die drones werden afgevuurd door Oekraïne, of mensen die Oekraïne steunen. Het Kremlin noemde het incident een terreuraanslag en een poging om Poetin te vermoorden, al richtten de drones nauwelijks schade aan.

Ook voor de grote invasie op Oekraïne maakte Poetin zich al zorgen om zijn eigen veiligheid en gezondheid. Zo nam hij tijdens de coronapandemie extreme maatregelen om te voorkomen dat hij besmet zou raken. Wie Poetin in 2020 wilde spreken, moest eerst twee weken in quarantaine, compleet geïsoleerd van de buitenwereld.

Dubbelgangers

Omdat Poetin zo voorzichtig is, zijn er al jarenlang geruchten dat hij mogelijk dubbelgangers heeft. De discussie laaide vorig jaar onder andere op toen de Russische president een bezoek bracht aan de door Rusland bezette stad Marioepol in het zuidoosten van Oekraïne, en toen Poetin zichzelf liet aanraken, omhelzen en kussen tijdens een bezoek aan de Russische deelrepubliek Dagestan. Hoewel er veel wordt gespeculeerd, is er geen hard bewijs dat Poetin daadwerkelijk een dubbelganger heeft.

Ook de Oekraïense president Volodymyr Zelensky neemt uitgebreide maatregelen om veilig te blijven, omdat hij voor Rusland een belangrijk doelwit is. Vorige maand kondigde de Oekraïense inlichtingendienst nog aan dat twee mannen uit de beveiliging van Zelensky waren opgepakt omdat ze van plan zouden zijn geweest de Oekraïense president te vermoorden. Ze zouden dat in opdracht van de Russische geheime dienst hebben willen doen. Zelensky zei vorig jaar dat hij vijf of zes Russische moordpogingen heeft overleefd.

Lees meer over
Vladimir PoetinOorlog in OekraïneRusland