Klaphamer-drama

Te confronterend: buurt wil af van monument overleden Bram (12)

Door RTL Nieuws ··Aangepast:
© Privébeeld Te confronterend: buurt wil af van monument overleden Bram (12)
RTL

Het monumentje voor de 12-jarige Bram Freriks uit Haaksbergen, die op oudejaarsdag 2021 om het leven kwam toen een buurtbewoner met een klaphamer een explosie veroorzaakte, is onderwerp van discussie. Zijn ouders willen hem gedenken op de plek waar hij overleed, maar de veroordeelde buurtbewoner en andere buurtbewoners willen niet dagelijks met het drama geconfronteerd worden.

Het gedenkteken bestaat uit het bovenste deel van een olievat, met daarop een portret van de jongen, een lantaarn, een knuffel, miniatuurauto en verse bloemen. Brams ouders Tom en Kitty halen regelmatig herinneringen op bij het monument langs de Albert Cuyplaan, waar het tragische ongeluk plaatsvond.

Bermmonument 

De 12-jarige keek daar samen met vriendjes naar een buurtbewoner die een zogenoemde klaphamer liet afgaan, toen die explodeerde. Een klaphamer is een zwaar stuk metaal, dat kan draaien in een stellage. Door de hamer op een explosief poeder te laten vallen, ontploft het poeder met een flinke knal. 

Bram werd geraakt door rondvliegend metaal van de klaphamer en overleed. Een vriendje raakte zwaargewond aan zijn benen. De man die de klaphamer bediende, werd twee jaar geleden veroordeeld tot een taakstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van drie maanden.

Meteen na het drama ontstond er al een spontaan bermmonument op de plek waar Bram overleed, later werd dat een permanent monument. Voor Tom en Kitty is het belangrijk dat hij juist op die plek herdacht kan worden, laten ze weten aan RTV Oost.

Het monument voor Bram© RTL Boulevard
Het monument voor Bram

Maar de veroordeelde buurtbewoner, die nog altijd tegenover de plek van het ongeluk woont, wil volgens de regionale omroep dat het monument verplaatst wordt. Ook acht andere omwonenden hebben er bij de gemeente op aangedrongen om in te grijpen, omdat ze niet dagelijks met de tragedie geconfronteerd willen worden. Daarnaast vinden ze het vanwege de verkeersdrukte in de straat niet de juiste plek voor een monument.

Laatste adem 

Het monument staat bij een boom. Tom en Kitty verwijderden de decoraties die ze in den boom hadden gehangen en vervingen het grote portret van hun zoon voor een kleinere foto, maar dat was voor de buurtbewoners niet voldoende. De gemeente Haaksbergen probeerde tot een oplossing te komen door het monument te verplaatsen, maar daar willen Tom en Kitty niets van weten.

Ze begrijpen dat het drama ook op de rest van de buurt grote indruk heeft gemaakt en opperden om een haagje voor het monument te plaatsen, zodat het minder opvalt. Maar het gedenkteken verplaatsen kan volgens hen echt niet. "Dit is de plek waar Bram zijn laatste adem heeft uitgeblazen. Die plek is heilig voor ons", zegt de vader tegen RTV Oost.

Maar de buurtbewoners willen echt van het monument af en stapten naar de gemeente. Het college van B en W besloot daarop dat de ouders het monument voor 16 mei moesten verwijderen. Tom en Kitty tekenden daarop bezwaar aan bij de bezwarencommissie, die binnen zes weken een oordeel moet vellen. 

Een vergunning voor een monument of gedenkteken moet via de gemeente worden aangevraagd, tenzij het om een monument langs een provinciale – of een rijksweg gaat. Of een monument geplaatst mag worden, hangt af van de voorwaarden die de (lokale) overheid daaraan stelt. Denk aan (verkeers)veiligheid, duurzaamheid, toegevoegde waarde en of veel buurtbewoners het eens zijn met het monument. De kosten voor het monument en onderhoud zijn vaak voor eigen rekening.

Lees meer over
MonumentLink in bioGemeente Haaksbergen