Kwaliteit van leven verbetert

Bewegen is goed voor patiënten met uitgezaaide borstkanker: minder moe, minder pijn

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP / Mikel TaboadaBewegen is goed voor patiënten met uitgezaaide borstkanker: minder moe, minder pijn
RTL

Patiënten met uitgezaaide borstkanker hebben minder last van hun ziekte én de bijwerkingen als zij bewegen. Zo zijn ze minder moe, hebben ze minder pijn en krijgen ze een beter uithoudingsvermogen. Het is voor het eerst dat de invloed van beweging bij uitgezaaide kanker zo omvangrijk werd onderzocht.

Dat onderzoek stond onder leiding van UMC Utrecht. Hoofdauteur van het geschreven artikel over het onderzoek en 'scientific coordinator' Anouk Hiensch vertelt aan RTL Nieuws dat ze wilde onderzoeken hoe de kwaliteit van leven in de laatste levensjaren van deze patiëntengroep kon worden verbeterd. 

"Hoewel de behandelingen steeds beter worden, blijft de kwaliteit van leven gelijk of gaat deze zelfs achteruit in deze patiëntenpopulatie", zegt ze. Bij patiënten die nog kunnen genezen van kanker, bij wie het niet is uitgezaaid, is al eerder onderzocht dat bewegen positief is, en bleek dit ook zo te zijn. "Maar bij patiënten met uitgezaaide kanker was dit nog nooit onderzocht, terwijl de kwaliteit van leven in de laatste levensjaren juist zo belangrijk is", vertelt Hiensch.

Energie om leuke dingen te doen

Voor het onderzoek werd een groep van 357 patiënten, uit vijf Europese landen en Australië, in tweeën gedeeld. De beweeggroep kreeg negen maanden lang een beweegprogramma, waarin onder leiding van een fysiotherapeut aan duur- en krachttraining werd gedaan. Ook werd de groep gevraagd thuis actief te zijn. De controlegroep kreeg een algemeen beweegadvies. 

Kanker heeft blijvende impact, zelfs tien jaar na diagnose
Lees ook

Kanker heeft blijvende impact, zelfs tien jaar na diagnose

De uitkomsten werden na drie, zes en negen maanden gemeten. "We zagen dat de patiënten in de beweeggroep een betere kwaliteit van leven rapporteerden. Ze waren minder moe, beter in staat om dagelijkse activiteiten uit te voeren en hadden meer energie om ook leuke dingen te doen in het dagelijks leven." 

Voor het onderzoek startte, gaf iets meer dan de helft van de patiënten aan veel last te hebben van pijn en kortademigheid. "Dit zijn vaak drempels voor patiënten om te gaan bewegen, maar we zagen ook dat deze klachten verminderden. Dit liet nog eens extra zien hoeveel baat deze patiënten kunnen hebben bij het bewegen, en zo hun leven beter kunnen doorstaan."

'Ga aan de slag'

Het onderzoek liet dus zien dat beweging positieve resultaten had voor de kwaliteit van leven van de patiënten. Hiensch raadt patiënten met uitgezaaide borstkanker aan hun arts te vragen hoe ze kunnen gaan sporten. "Neem contact op met je arts en ga aan de slag. Bewegen is daadwerkelijk mogelijk en juist goed, ook voor mensen met uitgezaaide borstkanker."

Wel onderstreept de onderzoeker het belang van de begeleiding van een fysiotherapeut. "De beweging moet goed afgestemd worden per patiënt, in verband met de uitzaaiingen in de botten. De samenwerking tussen een arts, een fysiotherapeut en een patiënt is heel belangrijk."

Kosteneffectief

Een andere bijkomstigheid van het onderzoek is dat het beweegprogramma kosteneffectief is, wat betekent dat het programma juist geld kan besparen in plaats van dat het geld kost. "We zagen dat de patiënten in de beweeggroep minder zorggebruik hadden. Er was bij hen sprake van minder lange ziekenhuisopnames, ze maakten minder gebruik van thuiszorg en ze waren productiever op het werk, als zij nog werkten." Hiensch vertelt ook dat de nog werkende patiënten zich minder vaak ziek hoefden te melden dan de patiënten uit de controlegroep. 

Het programma wordt hierdoor aantrekkelijker om ook echt te implementeren in de zorg. De onderzoekers hebben de hoop dat door de kosteneffectiviteit ook zorgverzekeraars en beleidsmakers graag het programma willen invoeren. 

Het gezin heeft een hele heftige periode achter de rug. Bob en Danja hadden vroeger samen de droom om een groot gezin te stichten.
Lees meer over
BorstkankerFysiotherapieGezondheidEditie NL Link in bio