Secret Service

Waarom was de golfbaan niet volledig beveiligd? Veel vragen na nieuwe aanslagpoging op Trump

Door Lotje van den Dungen··Aangepast:
© Carol Guzy/ZUMA Press Wire/REXWaarom was de golfbaan niet volledig beveiligd? Veel vragen na nieuwe aanslagpoging op Trump
RTL

Hoe wist de vermeende schutter de locatie van Trump? Waarom was de golfbaan niet volledig beveiligd? En moet Trump dezelfde beveiliging krijgen als zittend president Joe Biden? Het zijn vragen die nu spelen in de Verenigde Staten rondom de inmiddels tweede aanslagpoging op het leven van Trump.

In een bericht op zijn eigen platform Truth Social bedankte Donald Trump de geheime dienst voor hun 'ongelofelijke werk' om hem te beveiligen en de mogelijke moordaanslag te voorkomen. 

Of, in zijn eigen woorden: "HET WERK WAS ABSOLUUT UITSTEKEND. IK BEN ER HEEL TROTS OP EEN AMERIKAAN TE ZIJN!"

'Hoe kan dit gebeuren?'

Toch roept de inmiddels tweede (bijna) aanslag op het leven van Trump vragen op over hoe moeilijk het is voor de Secret Service om te reageren op onvoorspelbare aanvallen in de steeds gewelddadiger wordende politieke omgeving. Hoe had een schutter zo dicht bij de voormalige president kunnen komen?

"Die vraag heeft iedereen op dit moment", zegt Amerika-correspondent Sophie van der Meer. "Trump wordt beveiligd door de Secret Service. Die lijkt nu kordaat te hebben ingegrepen. Trump krijgt uiteraard beveiliging, maar niet op het niveau van Biden, de zittende president."

Trump lijkt opnieuw te zijn ontsnapt aan moordaanslag: 'Dit is ronduit schokkend'
Lees ook

Trump lijkt opnieuw te zijn ontsnapt aan moordaanslag: 'Dit is ronduit schokkend'

Dat was ook het verweer van de autoriteiten. "Hij is niet de zittend president. Als hij dat was geweest, hadden we deze hele golfbaan omsingeld", zei de lokale sheriff in een persconferentie over de beveiliging van Trump. "Omdat hij dat niet is, is de beveiliging beperkt."

Prioriteit ligt bij president

Er zit een bepaalde hiërarchie in het beveiligen van politici, zegt veiligheidsexpert Glenn Schoen tegen RTL Nieuws. "De president heeft prioriteit. Als met diegene iets gebeurt, heeft Amerika een probleem. Dus die krijgt het uitgebreidste pakket aan beveiliging – zo moet je het zien", zegt Schoen, die vlak na de mogelijke aanslag werd geïnterviewd door de Amerikaanse televisiezender CNN.

Bekijk hier de reconstructie van de mogelijke aanslag op Trump.

"In de schaal daaronder wordt de vicepresident beveiligd. Dan de oud-presidenten, Obama, Bush en Clinton. Zij hebben minder agenten nodig omdat zij ook een minder drukke agenda hebben dan de zittend president. En daarna gaat de beveiliging naar presidentskandidaten." Nu is het bijzondere in dit geval dat een van de presidentskandidaten óók oud-president is (Trump), en de ander óók vicepresident (Harris).

Het is een logistieke puzzel wat te doen met Secret Service agenten, legt Schoen uit. "Mensen moeten beseffen: er zijn maar een aantal van dit soort getrainde beveiligers. Je kunt ze niet oneindig overal inzetten."

De rugzakjes van de verdachte aan het hek van de golfbaan in Florida© Chandan Khanna/AFP
De rugzakjes van de verdachte aan het hek van de golfbaan in Florida

Verdachte op 300 tot 500 meter afstand van Trump

De man die vermoedelijk een aanslag wilde plegen op Trump werd gespot bij de golfbaan in de Florida waar Trump in zijn vrije tijd een balletje was gaan slaan. Een van de beveiligers van de geheime dienst zag de loop van een geweer uit de bosjes steken. De Amerikaanse presidentskandidaat liep nog bij de vorige hole, 300 tot 500 meter van de plek.

De verdachte werd beschoten en ging er vandoor. Hij werd later op de snelweg ingehaald door de veiligheidsdiensten. Op de plek in de bosjes liet hij achter: een automatisch geweer met vizier, een GoPro-camera en twee rugzakken met keramische tegels die hem zouden kunnen beschermen in een eventueel vuurgevecht.

In de Verenigde Staten wordt nu geroepen dat Trump dezelfde mate aan beveiliging moet hebben als Biden. De veiligheidsdiensten rondom Trump zullen na deze tweede poging wel opgeschaald worden, denkt veiligheidsexpert Schoen. "Er zullen meer agenten letten op de kandidaat tijdens zijn 'off duty'-uren, zijn vrije tijd. Misschien zal hij meer afgeschermd worden, of vaker binnen in gebouwen zijn. Ook zal er beter gelet moeten worden op wie te horen krijgt waar hij zich elk moment van de dag bevindt."

Primeur

Dat laatste is volgens Schoen een belangrijke. Als je kijkt naar aanslagen in het verleden, bijvoorbeeld de moordaanslagen op John F. én Robert F. Kennedy, of de laatste aanslag op Trump waarbij zijn oor werd geraakt, zie je dat zoiets vaak gebeurt op een aangekondigde plek, vertelt Schoen. Maar afgelopen zondag was de schutter gespot op een plaats die niet publiekelijk bekend was. Schoen: "Hoe kwam de verdachte aan informatie over de locatie van Trump?"

Veel Amerikanen houden hun hart vast: wat nou als een moordpoging een keer wel lukt? Het is niet zeker of de beveiliging van Trump dan al volledig is opgeschaald. Wat wel zeker is volgens Schoen: als verkiezingskandidaat Trump dezelfde mate aan beveiliging gaat krijgen als de zittend president, dan zal dat een primeur zijn.

Lees meer over
Donald TrumpJoe BidenVeiligheidAanslagenVerenigde Staten