Waarschijnlijk nog meer aanklachten

Verdachte golfbaan Trump schoot niet, wel aangeklaagd voor illegaal wapenbezit

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© REX by ShutterstockVerdachte golfbaan Trump schoot niet, wel aangeklaagd voor illegaal wapenbezit
RTL

De man die gisteren werd opgepakt in de buurt van de golfbaan waar de Amerikaanse oud-president Donald Trump aan het spelen was, is aangeklaagd voor illegaal wapenbezit. Ryan Wesley Routh mocht vanwege een eerdere veroordeling geen wapen hebben. Bovendien had zijn wapen geen serienummer. Trump heeft intussen gezegd dat het de schuld is van president Biden en vicepresident Harris dat mensen hem willen vermoorden.

Het is de verwachting dat justitie meer aanklachten tegen hem in zal stellen.

Routh werd bij de golfbaan gespot door de beveiliging van Trump. Hij zou met een geweer in de bosjes aan de openbare zijde van de golfbaan hebben gelegen, op enkele honderden meters van de Republikeinse presidentskandidaat. The Secret Service opende daarop het vuur. Routh sloeg op de vlucht, maar werd opgepakt op de snelweg. De FBI meldde dat het leek op een poging om Trump neer te schieten.

De verdachte zou geen schoten hebben gelost, aldus de FBI. Routh zou Trump nooit helder in het vizier hebben gekregen. Volgens de veiligheidsdienst handelde hij vermoedelijk alleen.

Waarom was de golfbaan niet volledig beveiligd? Veel vragen na nieuwe aanslagpoging op Trump
Lees ook

Waarom was de golfbaan niet volledig beveiligd? Veel vragen na nieuwe aanslagpoging op Trump

Routh zou al vanaf 02.00 uur 's nachts op de golfbaan op Trump gewacht hebben. Dat is bijna 12 uur voordat de Secret Service hem ontdekte. Het is niet duidelijk hoe Routh wist dat de oud-president zou komen golfen. Trumps bezoek stond niet gepland.

Voorarrest

De aanklagers willen dat Routh blijft vastzitten in voorarrest, omdat hij een gevaar zou kunnen zijn voor de gemeenschap. Volgens persbureau Reuters zijn deze eerste twee aanklachten voor verboden wapenbezit waarschijnlijk bedoeld om hem nu vast te kunnen houden, terwijl justitie werkt aan verdere vervolging.

In onderstaande video zie je een reconstructie van hoe Routh precies te werk ging:

De verdachte zou aan de openbare kant van de golfbaan op Trump hebben gewacht.

De 58-jarige Routh werd vandaag naar de rechtbank gebracht in Florida. Zowel zijn handen als voeten waren daarbij geboeid. 

Inmiddels wordt steeds meer bekend over de verdachte. Onder meer dat hij geen onbekende was voor de Amerikaanse veiligheidsdiensten. Volgens de Washington Post schreef Routh een online boek waarin hij schrijft dat het 'jou en mij vrij staat om Donald Trump te vermoorden'.

Vaak gearresteerd

Hij werd al acht keer gearresteerd voor kleinere misdrijven en overtredingen, aldus CNN. Zo greep hij in 2002 naar een - illegaal - wapen nadat hij tijdens een politiecontrole aan de kant was gezet. Ook werd hij veroordeeld voor het bezit van gestolen goederen, het doorrijden na een ongeval en andere strafbare feiten.

Bovendien kreeg hij boetes voor het te laat betalen van zijn belastingen en moest hij tienduizenden dollars betalen aan schuldeisers.

Uit openbare stukken blijkt dat Routh eerder dit jaar op de Democraten stemde tijdens een voorverkiezing in North Carolina.

Routh werd vorig jaar geïnterviewd door The New York Times (NYT). Daarin sprak hij de bereidheid uit om als vrijwilliger in Oekraïne te vechten en sneuvelen. In 2022 was hij in Oekraïne, blijkt uit foto's en een video die door CNN zijn gecheckt op de geografische locaties. Hij zei toen ook dat hij Afghaanse militairen wilde rekruteren om deel te nemen aan de oorlog in Oekraïne.

Volgens de Times heeft Routh een kort lontje. Hij toont weinig geduld voor mensen die het oneens zijn met zijn plannen. Toen een andere strijder hem kritisch had aangesproken op Facebook, merkte hij op: "Die moet neergeschoten worden."

Trump: schuld van Biden

Het beoogde doelwit Donald Trump heeft intussen president Joe Biden en vicepresident Kamala Harris de schuld gegeven van de mogelijke aanslagpoging. Hij wijst naar de 'retoriek' van de twee Democraten. De verdachte 'geloofde de woorden van Biden en Harris en handelde daarnaar', zei Trump in een interview met Fox News. "Hun retoriek zorgt ervoor dat ik beschoten word, terwijl ik juist degene ben die het land gaat redden."

Trump zei dat Biden en Harris 'zeer opruiende taal' gebruiken en suggereerde dat hij zichzelf nu nog inhoudt. "Ik kan die taal ook gebruiken, veel beter zelfs, maar ik doe het niet."

Biden en Harris noemen Trump vaak een 'gevaar voor de democratie', onder meer omdat hij weigerde de verkiezingsuitslag van 2020 te accepteren en nepnieuws verspreidt. Ze hebben het incident bij de golfbaan beiden veroordeeld en zijn "opgelucht" dat Trump ongedeerd is.

Op de golfbaan waar Trump aan het golfen was, zag een van zijn beveiligers de loop van een geweer uit de bosjes steken. En dus is er veel kritiek op de Secret Service, vertelt correspondent Erik Mouthaan.
Lees meer over
Donald TrumpVerenigde Staten