'Nooit van gehoord'

Kimberly verloor kindje door parvovirus: 'Had voorkomen kunnen worden'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© EIGEN FOTOKimberly verloor kindje door parvovirus: 'Had voorkomen kunnen worden'
RTL

Het parvovirus is onschuldig voor vrijwel alle mensen, maar kan fataal zijn voor ongeboren kinderen. Artsen van het LUMC waarschuwen voor een 'ongekende epidemie'. Kimberly en Julien verloren hun kindje aan het virus. Ze vertellen hun verhaal aan RTL Nieuws.

"Begin dit jaar was ik zwanger van ons tweede kindje", vertelt Kimberly Buzbulas. "Ik was 19,5 week zwanger, de 20-wekenecho was op 15 februari. Die dag kwamen we erachter dat het hartje was gestopt met kloppen. Dat sloeg in als een bom."

Zij en haar partner Julien Hellebrekers kwamen 'in een rollercoaster' terecht, vertellen ze. Een dag na het nieuws bezochten ze een gynaecoloog, waar het verdrietige nieuws bevestigd werd. Weer twee dagen later werd de bevalling ingeleid en werd Louén gehaald.

'Waarom was het hartje gestopt?'

"Voor ons was het een groot vraagteken waarom zijn hartje was gestopt", vertelt Kimberly. "Vervolgens begon onze zoektocht, we hadden veel vragen. Er is toen besloten een mri-scan te doen en het bloed en de placenta te laten onderzoeken."

In het bloed en in de placenta werd het parvovirus aangetroffen. Voor dat virus waarschuwen artsen van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) deze week. Bij mensen is het virus de veroorzaker van de - bijna altijd onschuldige - vijfde ziekte. Maar voor ongeboren kinderen kan het, als het niet behandeld wordt, fataal zijn.

Zorgen over epidemie parvovirus, gevaarlijk voor ongeboren kinderen: 'Nooit eerder gezien'
Lees ook

Zorgen over epidemie parvovirus, gevaarlijk voor ongeboren kinderen: 'Nooit eerder gezien'

Kimberly geeft aan dat ze voor dit drama nog nooit gehoord hadden van de vijfde ziekte. Toen ze erover las, herkende ze de symptomen die volwassenen na een besmetting vaker krijgen. "Ik had tintelingen in mijn handen en voeten en ook een heel doof gevoel in mijn ledematen. Die klachten hielden een aantal weken aan."

Het stel heeft een zoontje van 3 jaar, Macen. Mogelijk heeft Kimberly de vijfde ziekte opgelopen via hem of de opvang, maar dat weten ze niet zeker. "Ons zoontje heeft geen vlekjes gehad, zoals je normaal gesproken ziet bij de vijfde ziekte. Hij was ook niet ziek."

Macen, samen met Kimberly en Julien© Privéfoto
Macen, samen met Kimberly en Julien

Julien zegt dat ze de resultaten van het onderzoek online hebben ingezien. "Wij pleiten voor meer tijd in de zorg. Je hebt het gevoel dat bij echo's snel lijstjes moeten worden afgevinkt. Bij onze 13-wekenecho moest ook alles snel gebeuren. We hopen dat echoscopisten voortaan meer tijd krijgen voor dit soort onderzoeken."

'Had voorkomen kunnen worden'

Kimberly: "Er is gewoon niet genoeg tijd om de controle goed te doen. En ik denk dat de kennis over dit virus beter moet zijn. Ik heb meerdere keren aangegeven dat ik last had van zere voeten en handen. Toen hadden de alarmbellen moeten afgaan. Ook bij de opvang moet er meer bewustzijn ontstaan. Zwangere ouders moeten sneller gewaarschuwd worden als er kinderen op de opvang zijn met de vijfde ziekte."

Volgens Julien is de opgelaaide aandacht voor de risico's van het virus lastig voor het stel. "Alles wordt nu weer opgerakeld. We proberen ermee te leven. Nu we lezen dat het voorkomen had kunnen worden met de juiste tests en kennis, voelt dat als een nekslag. In het artikel van de professor lees je dat veel kinderen bij tijdig ingrijpen overleven. Dat is pijnlijk voor ons. Maar als we hiermee andere koppels kunnen helpen om het te voorkomen, delen we ons verhaal graag."

Lees meer over
RIVMLUMCZiektes en aandoeningenVirusziekteLeiden