'Wolf bepaalt wanneer je 'm ziet'

Bang voor de wolf na incidenten? 'Ik kom liever oog in oog met een wolf dan met een zwijn'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Bart HoogteijlingBang voor de wolf na incidenten? 'Ik kom liever oog in oog met een wolf dan met een zwijn'
RTL

Een meisje werd mogelijk in haar zij gebeten, een ander kind werd omvergelopen en een hondje werd meegesleurd. De afgelopen weken was er een hoop te doen om de wolf in Nederland, met name een wolvenpaar met welpjes in het natuurgebied rond Leusden. Online zijn de meningen over de wolf dan ook verdeeld. Natuurvideograaf Bart Hoogteijling kan niet anders dan houden van de wolf: "Toch wel een droomplaatje."

De 26-jarige Hoogteijling woont al zijn hele leven in de Veluwe, waar hij graag de natuur in gaat om (korte) video's te maken van de natuur en met name dieren. Hij heeft de wolf inmiddels vijf keer mogen zien, drie keer lukte het ook om het dier op beeld te krijgen.

'Niet te beschrijven'

De eerste keer weet hij 'echt nog als de dag van gisteren'. Hij ging toen, een jaar of twee geleden, met zijn vader fietsen in Kroondomein Het Loo. Dat is het landgoed van de koning dat elk jaar een paar maanden dichtgaat 'voor de jacht'. Het tweetal wilde nog één keer voor het sluiten van het gebied proberen de wolf te spotten.

"Toen zagen we op een gegeven moment heel erg in de verte een wolf lopen", zegt Hoogteijling. "Dat was niet te beschrijven. Als natuurvideograaf is dat een droomplaatje, als je opeens een wolf voor je ziet terwijl je normaal gesproken hertjes en zwijntjes op beeld krijgt."

Bart Hoogteijling met zijn camera in de aanslag.© Bart Hoogteijling
Bart Hoogteijling met zijn camera in de aanslag.

Hij ziet het dan ook als zegen dat hij de wolf in Nederland voor zijn lens kan krijgen. "Ik vind het gewoon heel imposante dieren." Zijn meest bijzondere ontmoeting met de wolf was toen hij op zo'n 25 meter afstand van het dier stond. "Dat was echt kippenvel. We stonden oog in oog met elkaar. Dat was fantastisch."

Wolf doet weinig

De videograaf erkent dat de wolf door de berichtgeving overkomt als een wreed dier, vanwege de grote tanden en de incidenten. "Feit is dat de wolf 80 procent van de dag niks doet en een beetje ligt te liggen", zegt hij. "Ik heb het nog nooit spannend gevonden om de wolf te zien. Het geeft wel een adrenalinekick, maar dat krijg ik ook met een zwijn."

Daar voegt de videograaf aan toe: "Ik kom liever een wolf tegen op 1 meter afstand dan een zwijn. Die zijn veel gevaarlijker en die zouden je willen aanvallen omdat je in de buurt komt. Een wolf gaat sneller weg."

Dat er incidenten met wolven zijn geweest de afgelopen weken, erkent Hoogteijling. Dat het natuurgebied rond Leusden om die reden is gesloten, vindt hij wel jammer. "Je weet dat als je de natuur ingaat, dat je te maken krijgt met groot wild. Dat doe je op eigen risico", zegt de videograaf.

Dat er dan ook mensen zijn die proberen de wolf te voeren, om zo een betere kans op een mooi plaatje te hebben, begrijpt hij dan ook niet. "Het haalt een beetje het wilde uit de dieren weg", zegt hij. "Je hebt bijvoorbeeld een wolf in Ermelo die met frikandellen gevoerd werd. Dat is gewoon dom. Het zijn mooie dieren om te zien, maar het is gewoon een wild dier."

Tamme dieren

Natuurmonumenten, de vereniging die zich bezighoudt met het behoud en het herstel van de natuur, ziet ook dat dierenliefhebbers zich niet altijd aan de gedragsregels houden. Zeker als een zeldzamer dier zich lange tijd op een enkele plek ophoudt, zijn er veel mensen die onvoldoende afstand houden en het dier soms proberen te lokken. "Het gaat fout als er niet genoeg afstand gehouden wordt en al helemaal als er gevoerd wordt", zegt Marjolein Koek van Natuurmonumenten.

"Dat geldt voor alle dieren, ook voor zwijnen bijvoorbeeld. Als je dan op een gegeven moment stopt met voeren, komen de dieren op je af", zegt Koek. "Dat is gewoon link, voor de mensen maar ook voor het dier." Bovendien geldt: als een dier tam wordt, wordt het vaak afgeschoten. "Dat heb je dan wel op je geweten."

"Wilde dieren moeten gewoon altijd enige mate van schuwheid tot mensen hebben", vervolgt Koek. "Dat hebben ze van nature, maar dieren kunnen ook leren. En als dat gebeurt, kan het misgaan."

Wolf bepaalt

Mocht je de wolf zelf nog eens willen spotten, is dan ook het advies van Natuurmonumenten om op de paden te blijven, niet in rustgebieden te komen en genoeg afstand te houden. "Verstoor de dieren niet", zegt Koek. "Ik snap het, het zijn prachtige dieren, maar de kunst is om als je zo'n dier ziet zelf achteruit te gaan, zodat het dier dat niet hoeft te doen."

De kans dat je ook daadwerkelijk een wolf in het wild zal spotten, is volgens videograaf Hoogteijling trouwens klein. "Ga er nooit vanuit dat je 'm gaat zien, want dan kun je alleen maar teleurgesteld raken", zegt hij. "Een wolf bepaalt eigenlijk zelf wanneer je 'm gaat zien." 

Voor wie wél hoopt de wolf te zien, geeft Hoogteijling de tip om camouflerende kleding te dragen, een goede lens mee te nemen en veel geduld te hebben. Hij houdt zelf bij hoeveel tijd hij in de natuur besteedt, en voor hij de wolf van de video hieronder op beeld kreeg, heeft hij ongeveer 122 uur in de natuur doorgebracht. "Ik denk dat je van geluk mag spreken als je 'm ziet."

Lees meer over
WolfNatuurbeheerNederland