Man-vrouwverhoudingen

Recordaantal vrouwen begon afgelopen jaar in top bedrijfsleven

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPRecordaantal vrouwen begon afgelopen jaar in top bedrijfsleven
RTL

Een derde van alle nieuwe bestuurders van Nederlandse beursgenoteerde bedrijven was afgelopen jaar een vrouw. Nooit eerder kwamen er zoveel nieuwe vrouwen aan de top, maar staatssecretaris Mariëlle Paul (Emancipatie) plaatst ook een kanttekening. Bedrijven moeten 'werk blijven maken' voor een evenwichtige man-vrouwverhouding, zegt zij.

Dit jaar traden 25 nieuwe bestuurders toe tot de raad van bestuur van een Nederlands beursgenoteerd bedrijf. Het ging om acht vrouwen en zeventien mannen, blijkt uit de Female Board Index 2024. De Tilburgse hoogleraar Mijntje Lückerath-Rovers stelde de lijst dit jaar voor de achttiende keer op – ze hoopt er bewustzijn bij het bedrijfsleven mee te creëren.

16 procent is vrouw

Omdat er dit jaar ook zes vrouwelijke bestuurders aftraden, steeg het aandeel vrouwen in de raden van besturen van 82 Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen maar beperkt. Nog altijd maken vrouwen maar 16 procent uit van Nederlandse bestuurskamers, vorig jaar was dit 15 procent. 

Salariskloof tussen mannen en vrouwen is groter geworden
Lees ook

Salariskloof tussen mannen en vrouwen is groter geworden

Lückerath-Rovers onderzocht ook hoeveel vrouwen in de Raad van Commissarissen zitten. Dat is een toezichthoudend orgaan dat ieder beursgenoteerd bedrijf heeft. De man-vrouwverhouding is daar een stuk evenwichtiger: 40 procent is vrouw. Bij achttien bedrijven bestaat de raad van commissarissen zelfs uit evenveel mannen als vrouwen.

Symbolische wetgeving

In 2021 werd een wet geïntroduceerd die voorschrijft dat zeker 30 procent van de Raad van Commissarissen vrouw moet zijn. Het ging om symbolische wetgeving want op het moment dat de wet geïntroduceerd werd, was al ruim een derde van de toezichtraden vrouw.

Op dit moment hebben negentien ondernemingen zowel een raad van commissarissen als een raad van bestuur die voor meer dan een derde uit vrouwen bestaat, blijkt verder uit de cijfers van Lückerath-Rovers. Ingenieurs- en adviesbureau Arcadis gaat aan kop. 

Ambitie, maar geen wet

"Hartstikke goed dat deze index een flinke stijging van het percentage nieuwbenoemde vrouwelijke bestuurders laat zien", zegt staatssecretaris Mariëlle Paul (Emancipatie) in een reactie op de cijfers. "Ik ben ervan overtuigd dat een diverse top, met voldoende rolmodellen voor iedereen, zorgt voor een betere bedrijfsvoering."

Maar we zijn er nog niet, voegt de staatssecretaris daaraan toe. Ruim vijftig beursgenoteerde ondernemingen hebben geen enkele vrouw in hun raad van bestuur. Ze roept de bedrijven dan ook op om 'ambitieuze streefcijfers' op te stellen voor de raden van bestuur

Er is geen wetgeving voor het aantal vrouwen in de bestuurskamers. "Er is onvoldoende draagvlak om zo’n regel door het parlement te krijgen", zei Lückerath-Rovers daar vorig jaar over. "Velen willen geen overheidsbemoeienissen in het wervingsbeleid van de privésector."

Lees meer over
VrouwArbeidsparticipatieArbeidsmarktFeminismeBeursgangBestuurlijke hervormingen