Verontwaardiging na doodschieten hond Luna door politie: mocht dat eigenlijk wel?
De politie in Assen heeft gisteren Luna doodgeschoten, een pitbull die met een kat in gevecht was geraakt. De baasjes van Luna zijn boos: volgens hen was het niet nodig de hond dood te schieten. "In het burgerlijk wetboek staat dat je honden en katten niet mag doden, tenzij er een acuut gevaar is voor dier en mens", zegt een expert.
Verontwaardiging alom om de dood van pitbull Luna. Op sociale media snappen mensen niet waarom op de hond geschoten is. Zo schrijft Madelon: "Het besef dat een agent hiervoor zijn/haar wapen heeft getrokken, vind ik schrikbarend. Een onderzoek en openheid van zaken lijkt mij in dit geval op zijn plek."
Baasje Audrey van Veen (19) doet geëmotioneerd haar verhaal aan Hart van Nederland. Ze liep samen met Luna en haar vriend Anthonie over straat in Assen toen de hond uit het niets werd aangevallen door een kat, zeggen ze. "Toen we langs een bosje liepen, vloog ineens een kat naar het hoofd van onze hond. Uit schrik pakt Luna de kat ook vast. We hebben er alles aan gedaan om de kat los te krijgen, maar het lukte niet", zegt de eigenaar in het SBS-programma.
Laten vaak niet los
Just de Wit, woordvoerder van de Koninklijke Hondenbescherming, geeft aan dat pitbulls vaak niet loslaten als ze zich ergens in vastbijten. "Als een hond niet of nauwelijks loslaat en heel agressief gedrag vertoont, ben je vaak genoodzaakt iets extreems te doen om hem uit zijn hyperfocus te halen. In dit geval ging het om een pitbull. Deze pitbulls hebben genetisch gezien als doel hun prooi te doden. Als ze bijten en agressief worden, zijn ze heel gevaarlijk. Ze beschikken over sterke kaken die veel schade aan kunnen richten. Als ze je eenmaal te pakken hebben, klemmen ze hun kaken vast en dan heb je een groot probleem. De schade kan dan zeer ernstig zijn."
Volgens de baasjes werd hun hond door het hoofd geschoten, terwijl de kat al weg was gerend. De politie meldt dat agenten in eerste instantie een stroomstootwapen hebben gebruikt. Toen dit niet hielp, is zou uit oogpunt van veiligheid van de agenten en omstanders zijn besloten om te schieten, staat in een verklaring van de politie. Verder onderzoek moet uitwijzen of het doodschieten gerechtvaardigd is.
De baasjes van Luna hebben gezegd aangifte te zullen doen. De politie kon nog niet bevestigen dat ze dit is gebeurd.
Maar wanneer mag een agent eigenlijk zijn vuurwapen gebruiken om een dier uit te schakelen? Advocaat Jaap Baar, die veel met dierenrecht te maken heeft gehad, is daar duidelijk over: "In het burgerlijk wetboek staat dat je honden en katten niet mag doden, tenzij er een acuut gevaar is voor dier en mens. Dan mag een agent zijn vuurwapen gebruiken."
Hoe groot het gevaar voor de politie en omstanders in Assen was, moet uit verder onderzoek blijken. Daarbij wordt nagegaan of sprake is van dierenmishandeling of het onterecht doden van een hond.
Advocaat Baar daarover: "Je kunt zeggen dat de kat mogelijk in gevaar was. Als de hond had doorgebeten, was de kat misschien overleden. Dan zou de pitbull in beslag zijn genomen en kan het zijn dat dan alsnog was besloten om het dier in te laten slapen. Maar het is lastig in te schatten als buitenstaander hoe acuut dit gevaar was."