Er komt een limiet op contante betalingen: niet meer dan 3000 euro
Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer is voor een wettelijk verbod op contante betalingen vanaf 3000 euro. Coalitiepartijen NSC, PVV en BBB willen de grens op maximaal 10.000 euro leggen, maar dat voorstel krijgt niet genoeg steun.
Met een limiet op betalen met cash wil het kabinet het witwassen van geld door criminelen tegengaan.
Over de grens van 3000 euro ontstond bij de behandeling van de wet in de Tweede Kamer discussie. Sommige partijen vinden het maximale bedrag onnodig streng en vrezen dat het de economie gaat schaden. Op dit moment mogen consumenten nog onbeperkt contant betalen.
De ministers Eelco Heinen (Financiën) en David van Weel (Justitie en Veiligheid) benadrukten juist dat het onverstandig is de limiet te verhogen. Dan zou Nederland soepeler regels kennen dan landen zoals België en Frankrijk. De VVD'ers waarschuwen ervoor dat dat juist criminele netwerken hier naartoe kan lokken.
In deze video legt Eelco Heinen de limiet uit:
Eerder bleek dat de Nederlandsche Bank (DNB) gedeeltelijk achter de limiet staat. "DNB staat enerzijds voor een toegankelijk betalingsverkeer, waar ook contant geld bij hoort", zei een woordvoerder in april. Volgens DNB is contant geld handig om bij je te hebben. "Maar anderzijds heeft DNB een taak in de voorkoming van financieel economische criminaliteit."
Stemmen
De indieners van het wijzigingsvoorstel kregen steun van alleen DENK, SGP, JA21 en FVD. Dat was niet genoeg voor een meerderheid. NSC stemde uiteindelijk wel in met het wetsvoorstel, PVV en BBB niet. De VVD was al langer uitgesproken voorstander.