Amsterdamse roeiers mishandelen leden Leidse concurrent en slopen clubhuis
De normaal gesproken sportieve rivaliteit tussen twee roeiverenigingen in Amsterdam en Leiden is deze week ontsierd door een onsportief, zelfs grimmig incident. Ongeveer 30 leden van de Amsterdamse vereniging Nereus drongen eerder deze week het clubhuis binnen van de Leidse tegenhanger Njord, mishandelden daar enkele aanwezigen en sloegen de boel kort en klein. Ook werden fotolijsten gestolen.
Het incident vond afgelopen maandagavond plaats. Een groep van zo'n 30 leden van de Amsterdamsche Studenten Roeivereeniging Nereus trok naar Leiden en drong het clubhuis binnen van de Konklijke Studenten Roeivereeniging Njord. Volgens de Amsterdamse stadsomroep AT5 en het Leidse studentenblad Mare begonnen ze vervolgens de aanwezigen te mishandelen. Een slachtoffer moest bij een dokterspost behandeld worden voor een hoofdwond.
Eieren, stroop en meel
Ook werd de sociëteit vernield en besmeurd met eieren, stroop en meel die de aanvallers zelf hadden meegenomen. Er werden fotolijsten 'met historische waarde' van de muur getrokken en vervolgens gestolen.
Leden van Njord probeerden hun belagers nog tegen te houden, maar konden de groep aanvallers niet de baas. De Leidse vereniging doet aangifte van vandalisme.
"Het was een rustige avond", vertelt Sophia Boomsma, praeses van Njord. "Twee van mijn bestuursgenoten waren erbij. Een van onze eerstejaars leden werd omver gelopen; hij viel en heeft daarbij een snee opgelopen die gehecht moest worden. Het gaat gelukkig goed met hem. We zijn ontzettend geschrokken."
De rivaliteit tussen beide roeiverenigingen is over het algemeen sportief, zegt Boomsma. "Het is gebruikelijk bij elkaar iets van immateriële, symbolische waarde weg te halen. Brassen, heet dat. Je stuurt dan een 'brasbrief' om het te melden. De bedoeling daarvan is dat je die dingen een keer uitruilt: je krijgt het terug als je een borrel organiseert. Dan kun je er samen met een biertje om lachen. Maar dat is in dit geval grandioos verkeerd gegaan."
Geschiedenis aan de muur
Het brassen doe je normaal gesproken open en bloot, in clubkleding, zodat de andere partij ziet wie je bent. Maar maandag droegen de aanvallers geen clubkleding, zegt Boomsma, waardoor ze niet als roeiers herkenbaar waren. Bovendien hadden de Amsterdammers vluchtauto's klaarstaan waarin ze haastig vertrokken. "Dit was een overval."
Daarbij is 'veel kapot gegaan' volgens Boomsma. "Fotolijstjes, ons vaandel. Onze geschiedenis hangt aan de muur. Ze hebben alles wat ze konden pakken meegenomen."
Volgens de praeses heeft de Amsterdamse vereniging toegezegd de schade te vergoeden.
De Amsterdamse club heeft inmiddels een verklaring gepubliceerd waarin het bestuur afstand neemt van de gebeurtenissen. Praeses Isak Verkaik schrijft namens Nereus dat de vandalen 'op eigen initiatief' hebben gehandeld. "Wij zijn geschrokken van het gedrag van onze leden, alle geleden schade die is ontstaan op Njord en keuren de gang van zaken ten zeerste af."
De beide besturen staan 'in nauw contact', schrijft Verkaik verder, 'om de lang bestaande band tussen onze verenigingen te behouden'. Het gebouw van Njord is intussen schoongemaakt door leden van Nereus en de gestolen fotolijsten zijn teruggebracht. "De geleden schade zal worden verhaald op de betrokkenen en zal aan Njord worden vergoed."