Wat komt er de komende 30 jaar op ons af? Vooral vergrijzing, onderzocht het RIVM
In 2050 worden we met zijn allen nog een stukje ouder dan dat we nu zijn: de levensverwachting stijgt naar 86,5 jaar. Goed nieuws, maar het betekent ook dat er steeds meer ouderen met gezondheidsproblemen zijn. Dat vergroot de druk op mantelzorgers – én de zorg.
Tot die conclusie komt het RIVM vandaag in het rapport Volksgezondheid Toekomst Verkenning, dat elke vier jaar verschijnt. Met het rapport blikt het RIVM vooruit op alles wat er de komende dertig jaar op ons afkomt.
Allereerst het goede nieuws: we worden in 2050 gemiddeld 86,5 jaar oud en dat is bijna vijf jaar ouder dan de gemiddelde leeftijd in 2022, toen nog 81,6 jaar. "Voor de vitaliteit en gezondheid is het noodzakelijk dat mensen die extra jaren ook mee blijven doen in de samenleving", meldt het RIVM.
Meer chronische ziekten
Dan het slechte nieuws. Door die grotere groep ouderen komen er ook steeds meer mensen met één of meer chronische aandoeningen. Het gaat dan bijvoorbeeld om artrose, COPD, nierfalen en reuma.
In 2050 zijn er volgens het RIVM bijna 12 miljoen Nederlanders met een chronische ziekte, in 2022 waren dat er nog 10,5 miljoen. Het aantal mensen met dementie stijgt bijvoorbeeld van 261.000 mensen in 2022 naar 506.000 in 2050, vreest het RIVM. Veel van de chronisch zieken zullen 75-plussers zijn.
Door die extra zieken, neemt de druk op mantelzorgers toe. Zo zal het aantal 75-plussers dat mantelzorg nodig heeft tussen 2022 en 2050 meer dan verdubbelen naar 650.000, verwacht het RIVM. Dat vraagt om 'scherpe keuzes'.
Zelfredzaam of niet
Een waarschuwing klinkt in het rapport door: zorg van mantelzorgers kan wegvallen als zij zelf ook zorg nodig hebben. De vraag naar 'formele zorg', zoals ziekenhuisopnames, kan daardoor toenemen. "Het verschil in de gezondheid en kwaliteit van leven tussen zelfredzame en niet-zelfredzame mensen kan hierdoor groter worden."
Eerder deze week maakte het RIVM al bekend dat ook het aantal mensen met overgewicht de komende decennia verder zal stijgen. De verwachting is dat in 2050 twee op de drie Nederlanders (64 procent) met overtollige kilo's zal kampen.
Waarom gezond eten niet altijd lukt, legden we in deze video uit:
Het RIVM voorziet ook gevolgen voor de volksgezondheid door klimaatverandering. Zo zullen meer mensen last hebben van hittestress. Verder neemt de kans op de verspreiding van infectieziekten toe, stijgt het aantal gevallen van huidkanker en zullen meer mensen overlijden door warmte.
Het RIVM vreest verder voor de mentale gezondheid van jongeren. Om daaraan te werken stelt het instituut voor om het aantal verkooppunten en reclames van ongezond voedsel te beperken en aandacht te besteden aan het verminderen van prestatiedruk.
Het RIVM adviseert de regering 'standvastig beleid'. En hoewel het iets van de lange adem is, laten de uitdagingen waar we voor staan volgens het instituut zien dat preventie belangrijk is.