Stikstofplannen Schoof toch niet af na twee maanden: 'Kabinet in volle vaart bezig'

Het kost het kabinet toch langer dan gepland om met plannen te komen om uit de stikstofcrisis te komen. Landbouwminister Femke Wiersma (BBB) verwacht bij de voorjaarsnota de 'eerste contouren' af te hebben, schrijft zij in een brief aan de Tweede Kamer. "Het kabinet is in volle vaart bezig."
Na een uitspraak van de Raad van State van afgelopen najaar besloot het kabinet de zogeheten ministeriële commissie Economie en Natuurherstel op te richten. Daar zitten twaalf bewindspersonen in, onder wie premier Dick Schoof en minister Wiersma.
Zes jaar stikstofprobleem
Op 24 januari zei premier Schoof nog: "In een periode van ongeveer twee maanden moet dit tot concrete plannen leiden."
De al zes jaar durende stikstofcrisis zou in een nieuw plan door de premier en zijn speciale commissie worden aangepakt. Er zou geen ruimte meer zijn om 'eindeloos te studeren' volgens Schoof, vanwege het 'urgente probleem'.
Minister Wiersma geeft nu in de brief aan dat de speciale commissie toch meer tijd nodig heeft om 'alle mogelijkheden te verkennen'.
De minister beschrijft dat de commissie via vier verschillende sporen tot een besluitvorming zal komen, en dat op dit moment nog gewerkt wordt aan een 'samenhangend pakket' via deze vier werksporen.
"Momenteel wordt geïnventariseerd welke elementen onderdeel uit kunnen maken van een samenhangende en geborgde bundel van keuzes en maatregelen waarmee Nederland weer vooruit kan", schrijft Wiersma.
Nederland zit 'op slot'
Maar tegelijkertijd zit Nederland nog 'op slot' en kunnen er geen woningen meer worden gebouwd, zei werkgeversvoorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW vorige week nog, voorafgaand aan een stikstofoverleg op het Catshuis.
Bij de werkgevers is het geduld op, zei Thijssen. "Bedrijven kunnen niets meer door de stikstofproblematiek. Alleen al bij de haven van Rotterdam staan 20 miljard aan investeringen onder druk of zijn we zelfs kwijt. Bedrijven kiezen er voor om in ons land geen investeringen meer te doen, maar elders. Het gaat niet alleen om banen, het belang is veel groter dan dat mensen zich beseffen."
Het stikstofvraagstuk gijzelt ons land, vindt Thijssen. En het kabinet moet nu echt door gaan pakken. "De natuur moet worden hersteld en de economie, de woningbouw en defensie moet weer op gang komen. Nu zit alles op slot. We moeten aan de slag. Liever gisteren nog dan vandaag."