Paprika's en citrusvruchten bevatten meeste pesticiden, bekijk de ranglijst

Paprika is de groente met de meeste resten van bestrijdingsmiddelen; citrusfruit en aardbeien delen de titel voor fruitsoort waarop het vaakst nog middelen zitten. Dat blijkt uit de nieuwe PesticidenEetwijzer, die is gebaseerd op metingen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).
Het Nederlandse Pesticide Action Network (PAN-NL) heeft een ranglijst van groenten en fruit gepubliceerd.
Ziekten en plagen
Pesticiden worden gebruikt om gewassen te beschermen tegen ziekten, plagen en onkruid. De fruitsoorten met de meeste pesticidenresten zijn citrusfruit, zoals sinaasappel, met gemiddeld 4,4 soorten pesticiden per product. Dat fruit deelt de twijfelachtige eer met aardbeien. Druiven volgen op gepaste afstand met 3,6 bestrijdingsmiddelen per product.
Bij de groenten zijn paprika's het meest besmet met 2,1 pesticiden, gevolgd door spinazie en paksoi, met beide exact twee soorten bestrijdingsmiddelen per product.
Bekijk hieronder de top 5 meest bespoten fruit en groenten:
| Fruit | Residuen (gemiddeld) | |
| 1. | Citrusvruchten | 4,4 |
| 2. | Aardbeien | 4,4 |
| 3. | Druiven | 3,6 |
| 4. | Peren | 3,5 |
| 5. | Kersen | 3,5 |
| Groente | Residuen (gem.) | |
| 1. | Paprika | 2,1 |
| 2. | Spinazie | 2,0 |
| 3. | Paksoi | 2,0 |
| 4. | Tomaat | 2,0 |
| 5. | Sperzieboon, bleekselderij | 1,8 |
De cijfers van de PesticidenEetwijzer zijn gebaseerd op steekproeven bij producten van boerderij tot supermarkt. De tests zijn over de jaren 2022-2024 uitgevoerd door de NVWA. Daaruit blijkt dat het totaal aantal resten op groenten en fruit is toegenomen met 7 procent. Ook is een stijging te zien in het aantal residuen van PFAS en hormoonverstorende pesticiden.
Maar let op: dit wil nog niet zeggen dat ze ongezond of gevaarlijk zijn om te eten. Volgens de NVWA blijven de meeste metingen onder de maximaal toegestane waarden. De testen zijn gedaan op het hele product, inclusief schil.
Minst bespoten
Uit de metingen kwamen ook de relatief 'schoonste' producten naar boven. Bij fruit zijn dat kiwi, watermeloen en ananas. De 'schoonste' groenten zijn asperges, rode bieten en witlof.
Bekijk hieronder de top 5 minst bespoten fruit en groenten:
| Fruit | Residuen (gem.) | |
| 1. | Kiwi | 0,7 |
| 2. | Watermeloen | 0,9 |
| 3. | Ananas | 1,0 |
| 4. | Mango | 1,2 |
| 5. | Pruimen | 1,4 |
| Groente | Residuen (gem.) | |
| 1. | Asperges | 0,0 |
| 2. | Rode biet | 0,1 |
| 3. | Witlof | 0,1 |
| 4. | Pompoen | 0,4 |
| 5. | Rode kool, bloemkool | 0,7 |
Seizoensinvloeden
PAN-NL tekent daarbij aan: "Het is goed te realiseren dat het aantal residuen op een product dat u koopt in de supermarkt, sterk kan variëren en kan verschillen met uitkomsten uit de pesticideneetwijzer. Dit kan bijvoorbeeld komen door seizoensinvloeden, werkwijze van de teler of het land van herkomst. Ook is het niet gezegd, dat bij een product met weinig residuen ook weinig verschillende pesticiden zijn toegepast bij de teelt."
Op groente en fruit kunnen resten van bestrijdingsmiddelen zitten, maar 'met de kennis die we nu hebben, is de kans dat zo'n rest een gevaar voor de gezondheid vormt klein', schrijft het Voedingscentrum. "Het is zeker dat de gezondheidsvoordelen van groente en fruit groot zijn."
Dat zegt PAN-NL ook: "Het is belangrijk om veel groente en fruit te eten. Je kunt met onze ranglijst keuzes maken in welke groente en fruit je eet maar eet er niet minder van. Voor mens en natuur blijft biologisch of anderszins onbespoten groente en fruit de beste keuze."
De cijfers zijn overigens opvallend: uit onderzoek van het CBS blijkt namelijk dat het pesticidengebruik in de Nederlandse landbouw juist met 22 procent is afgenomen. In 2024 werd 3,9 miljoen kilo gewasbeschermingsmiddelen gebruikt. In de categorie groente, aardappelen en fruit blijkt echter wel weer een forse stijging: daar werd 26 procent meer gebruikt tussen 2020 en 2024.

