Vertrek VS uit noord-Syrië onbegrijpelijk voor bondgenoten Trump: 'Een ramp in de maak'
President Trump wil een eind aan wat hij omschrijft als 'eindeloze oorlogen' en haalt daarom alle Amerikaanse militairen uit Noord-Syrië terug. Een 'steek in de rug’, zo zeggen de Koerden. Zonder de Amerikanen staan zij er nu alleen voor. Correspondent Erik Mouthaan legt uit waarom Trump dit besluit neemt.
Koerdische strijdtroepen vochten jarenlang met Amerikaanse steun tegen IS in Syrië. Maar diezelfde troepen worden door buurland Turkije gezien als terroristen.
Turken en Koerden
De Koerdische strijdtroepen waren tot nog toe verantwoordelijk voor alle IS-gevangenen in Koerdisch gebied, in het noorden van Syrië. Ook Nederlandse IS-strijders worden hier gevangen gehouden. Amerika levert steun aan de strijdtroepen en is eindverantwoordelijk.
Nu Amerika uit de regio vertrekt, komt die verantwoordelijkheid bij de Turken te liggen. Zij willen de kampen overnemen van de Koerden. Maar dat zal niet geweldloos verlopen.
Terugkeer IS
Zonder Amerikaanse steun walst het Turkse leger over de Koerdische strijdtroepen. Te midden van alle chaos kunnen de IS-gevangen ontsnappen. Hierdoor zou de terreurorganisatie weer een opmars kunnen maken in Syrië en is het conflict terug bij af.
"Het besluit van de president komt niet uit de lucht vallen", zegt Erik Mouthaan. "Trump roept al jaren dat Europa dit zelf moet oplossen. De IS-strijders komen uit Europa, maar Europese landen weigeren de gevangen terroristen zelf uit het Midden-Oosten te halen."
President Trump: "Wij zijn duizenden kilometers van IS verwijderd. Zodra ze bij ons in de buurt komen, zullen we ze vernietigen."
Telefoongesprek met Erdogan
De eerste Amerikaanse troepen zijn vanmorgen al vertrokken. Het besluit van Trump komt na een telefoongesprek met de Turkse president Erdogan. Op Twitter verklaart de president dat Amerika alleen nog wil vechten voor eigen baat, en alleen als het land kan 'winnen'.
Slechtst mogelijke signaal
Deze beslissing is zelfs onder aanhangers van President Trump controversieel. Veel Republikeinen vrezen een opmars van Islamitische Staat. Lindsey Graham, een vooraanstaande Republikein en vertrouweling van de president, noemt het 'een ramp in de maak'. Hij zegt dat Amerika met het in de steek laten van de Koerden het 'slechtst mogelijke signaal afgeeft aan zijn bondgenoten, die ons hierna niet meer kunnen vertrouwen'.
Militairen die zij aan zij vochten met de Koerden zijn woest, net als Brett McGurk, die tot voor kort Trumps gezant was in de regio. Hij sprak vaak met de president over de strijd tegen IS, maar is nu vernietigend. "Dit is geen opperbevelhebber. Hij maakt impulsieve beslissingen zonder kennis of overleg." McGurk en ook voormalig minister van Defensie Jim Mattis stapten vorig jaar al op toen duidelijk werd dat Trump weg wilde uit Syrië.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Zowel bij de republikeinen als de democraten is een meerderheid voor Amerikaanse steun aan de Koerdische strijdtroepen. Het Amerikaans congres zal daarom sancties introduceren tegen Turkije zodra de Koerden worden aangevallen. Een beslissing die haaks staat op het besluit van de president om afstand te nemen van het conflict in Syrië.
Verkiezingen in aankomst
Maar Mouthaan wijst erop dat Trump is verkozen met de belofte om een eind te maken aan de vele gewapende conflicten waar de VS in betrokken is. “De president kijkt vooruit naar de verkiezingen van volgend jaar, en wil kunnen zeggen dat hij zijn beloftes waarmaakt”.