Koerdische Nederlanders bezorgd om familie in Syrië: 'Ze kunnen geen kant op'
De Koerdische gemeenschap in Nederland kijkt met grote zorgen naar de ontwikkelingen in het noordoosten van Syrië, waar Amerika zijn militairen terugtrekt. Veel Koerdische Nederlanders hebben familie en vrienden in het gebied wonen en vrezen voor hun leven. "Mijn opa durft het huis niet meer uit."
Misselijk en duizelig. Zo voelde de Koerdisch-Nederlandse Zmnako zich toen hij hoorde dat de Amerikaanse troepen weggaan uit het gebied in het noordoosten van Syrië. Daarmee geeft de Amerikaanse president Trump vrij spel aan de Turkse president Erdogan, die dreigt de regio binnen te vallen om een 'veilige zone' te creëren.
"De Koerden worden voor de leeuwen gegooid om afgeslacht te worden door Turkije, een land met een gigantisch militair apparaat", zegt Zmnako. "Het is een grote schok dat de Turken groen licht hebben gekregen om een van de meest stabiele regio’s in Syrië aan te vallen."
Hij moest direct denken aan de Syrische stad Afrin, die vorig jaar in Turkse handen viel. "Het was een rustige en stabiele plek, maar daar is nu niets meer van over. De tempels van Yezidi’s zijn in de brand gestoken, christenen weggejaagd, Koerden opgepakt, winkels leeggeroofd en olijfgaarden verwoest." Hij vreest dat hetzelfde scenario nu op grotere schaal gaat plaatsvinden.
Ouders lijden
"Mijn ouders zijn nergens anders mee bezig", vertelt een jonge vrouw die vanwege de gevoeligheid van de situatie anoniem wil blijven. Zelf is ze in Nederland geboren, maar haar ouders komen uit een stad in het noorden van Syrië. "Toen ik het nieuws hoorde, was ik behoorlijk van slag. Ik wist niet zo goed of ik het mijn ouders moest vertellen. Ze maken zich zorgen om hun broers, zussen, vader en moeder. Elke dag proberen ze te bellen, soms lukt dat niet eens. Ik zie hoe ze hieronder lijden."
"Mijn familie kan geen kant op", vervolgt ze. "Mijn opa durft het huis niet uit. Ze mochten Nowruz niet vieren, dat is nieuwjaar en het allergrootste feest daar. Mijn opa en oma, mensen van in de 80 die geen vlieg kwaad doen, vrezen voor hun leven."
Verraad
Salman, die in de jaren 90 naar Nederland kwam vanuit een stad in Syrië vlakbij de Turkse grens, volgt het nieuws over Trump en Erdogan op de voet. Ook hij maakt zich zorgen om zijn familie. "Mijn hele familie woont daar nog. Ze vinden het spannend en zijn voorbereid om te vluchten, maar waarnaartoe? Alles achterlaten is ook niets. Dit voelt alsof je een dolk in je rug krijgt. Het is verraad."
Hij hekelt de opstelling van de Europese Unie en Nederland. "Het is niet de eerste keer dat Trump dit aankondigt, maar we hadden verwacht dat de andere bondgenoten hiertegen zouden optreden. Nu zien we dat het stil is. Dat is vreselijk."
Ook Zmnako is teleurgesteld in de reactie van de Europese bondgenoten. "Ze staan erbij en kijken ernaar. Dit gaat om een aanval op een bondgenoot die ISIS, een belangrijke vijand van het Westen, heeft verslagen. De mensen daar zien dat ISIS nu een adempauze krijgt. In het verleden was deze terreurgroep ook snel in staat zich te hergroeperen en nieuwe plekken in te nemen."
Hij vraagt zich af wat er gaat gebeuren met alle mensen die in de regio wonen. "Waar moeten ze naartoe? Ik heb contact opgenomen met familie en vrienden in het gebied. Die waren van slag. Ze kunnen geen kant op, behalve naar Iraaks-Koerdistan en daar wonen al een miljoen vluchtelingen. Dus komen ze naar Europa, zo werkt het."
De jonge vrouw benadrukt dat de Koerden maar een ding willen: veiligheid. "Er worden mensenrechten geschonden. Trump gooit met een paar tekentjes op Twitter het leven van duizenden mensen overhoop. Ik vraag me af of hij snapt wat hij aan het doen is."