Spraakmakende speech

Michelle Obama tijdens congres: 'Het kan echt nog erger worden, geloof me'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© AFPMichelle Obama tijdens congres: 'Het kan echt nog erger worden, geloof me'
RTL

Het Democratische partijcongres is in de Verenigde Staten van start gegaan. Correspondent Erik Mouthaan volgde de eerste avond op de voet, en was vooral onder de indruk van de speech van voormalig first lady Michelle Obama. "De economie ligt in puin door een virus dat de president te lang negeerde", vertelde zij in een krachtige toespraak.

De komende vier dagen staan de Verenigde Staten in het teken van het Democratische partijcongres. Tijdens die zogenoemde conventie worden Joe Biden en zijn vicepresidentskandidaat Kamala Harris officieel verkozen tot de uitdagers van Donald Trump en Mike Pence.

Dé boodschap op congres van Democraten: 'Trump is een ramp'
Lees ook

Dé boodschap op congres van Democraten: 'Trump is een ramp'

De eerste bijeenkomst vond gisteravond (lokale tijd) plaats in de Amerikaanse staat Wisconsin. Het gaat er vanwege de coronacrisis wel heel anders aan toe dan voorgaande jaren.

"Normaal gesproken verdringen zich tienduizenden mensen in een concertzaal of klein sportstadion voor een enorm politiek feest", legt Mouthaan uit. "Dit jaar komen er maar 300 mensen opdagen, de boel is verplaatst naar een veel kleinere zaal, en er komen al helemaal geen politieke sterren naar de stad waar het plaatsvindt."

Geen publiek

Toch was het interessante avond, vindt Mouthaan. Juist ook omdat het allemaal virtueel was. "Het is heel gek dat er geen publiek in de zaal zat. Daardoor voelde het wel een beetje als een inzamelingsactie voor goede doelen."

Geen bijeenkomst met tienduizenden mensen dit jaar, maar alleen virtuele toespraken.© AFP
Geen bijeenkomst met tienduizenden mensen dit jaar, maar alleen virtuele toespraken.

Het woord was onder meer aan voormalig first lady Michelle Obama. Zij haalt in een toespraak hard uit naar president Trump. Volgens de vrouw van oud-president Barack Obama toont Trump een 'gebrek aan empathie' en is hij 'de verkeerde president' voor Amerika.

'Chaos en verdeeldheid'

"Het groeit hem boven het hoofd", vertelde ze. "Telkens als we naar dit Witte Huis kijken voor een beetje leiderschap of troost of enige schijn van standvastigheid, krijgen we in plaats daarvan chaos, verdeeldheid en een totaal en volkomen gebrek aan empathie." Ook gebruikte ze Trumps uitspraak, 'het is wat het is', tegen hem. "Er zijn maar weinig voormalige first ladies die de ster van een conventie zijn", concludeert Mouthaan na afloop.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Het woord was ook aan Bernie Sanders, die als tweede eindigde in de voorverkiezingen. "Tijdens de vorige conventie, vier jaar geleden, was er veel kwaad bloed tussen fans van Bernie Sanders en presidentskandidaat Hillary Clinton", herinnert Mouthaan zich. Nu was dat anders. "Sanders riep al zijn fans op om op Biden te stemmen. Ze moéten op Biden stemmen om Trump te kunnen verslaan, benadrukte hij."

Veel thema's

Veel verschillende thema's passeerden de revue. Zo ging het over de pandemie en over zwarte Amerikanen die het slachtoffer zijn geworden van het politiegeweld in Amerika. Door Philonise Floyd, de broer van George Floyd, werd daar een moment van stilte voor aangekondigd.

Ook kwam er een jonge vrouw aan het woord wiens vader was overleden aan de gevolgen van het coronavirus. "Mijn vader was gezond, zijn enige onderliggende conditie was dat hij Trump vertrouwde", vertelde zij.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Er volgen de komende dagen nog drie partijcongressen. Morgen is het woord onder meer aan Bill Clinton. Bidens beoogde vicepresident Kamala Harris komt woensdag aan het woord en Biden zal donderdag nadat hij officieel is genomineerd als Democratische presidentskandidaat een toespraak houden.

Lees meer over
Michelle ObamaJoe BidenDonald TrumpKamala HarrisDemocratische Partij (Verenigde Staten)Amerikaanse verkiezingenVerenigde Staten