Alarmerend onderzoek

Amazonegebied stoot nu meer CO2 uit dan het opneemt, vooral door bosbranden

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© AFPAmazonegebied stoot nu meer CO2 uit dan het opneemt, vooral door bosbranden
RTL

Het Amazoneregenwoud stoot op dit moment meer CO2 uit dan het absorbeert, vooral door bosbranden. Dat bevestigen wetenschappers na nieuw onderzoek. Ze benadrukken dat het nu belangrijker is dan ooit om CO2-uitstoot terug te dringen.

De uitstoot van de Amazone bedraagt volgens de onderzoekers een miljard ton koolstofdioxide per jaar. Het onderzoek werd gepubliceerd in wetenschappelijk tijdschrift Nature.

Geen buffer meer voor CO2

Eerder functioneerde het regenwoud nog als een soort spons voor uitstoot veroorzaakt door de klimaatcrisis, maar nu draagt het regenwoud volgens de onderzoekers zelf bij aan de versnelling van die klimaatcrisis.

'EU wil huishoudens en scheepvaart laten betalen voor CO2-uitstoot'
Lees ook

'EU wil huishoudens en scheepvaart laten betalen voor CO2-uitstoot'

De meeste uitstoot van het regenwoud wordt veroorzaakt door branden. Die branden worden vaak aangestoken om ruimte te maken voor de productie van soja en vlees.

"Het slechte nieuws is dat het verbranden van bossen zorgt voor drie keer meer CO2-uitstoot dan het bos opneemt", zegt onderzoeksleider Luciana Gatti van het National Institute for Space Resarch in Brazilië tegen de Guardian.

Maar ook zonder de uitstoot van de branden zorgt de Amazone volgens de studie voor uitstoot. Met kleine vliegtuigjes werd zelfs op 45000 meter boven de bomen CO2-uitstoot gemeten.

Dit jaar wordt een recordontbossing verwacht in de Amazone. Afgelopen mei werd al ruim 1100 vierkante kilometer bos gekapt. Dat is een gebied zo groot als het IJsselmeer.

De ontbossing in het Amazonegebied is gestegen tot het hoogste niveau in de afgelopen 12 jaar. Brazilië zegt er alles aan te doen om de bomenkap tegen te gaan. Maar onder president Bolsonaro dreigt het regenwoud voorgoed verloren te gaan.
Lees meer over
Jair BolsonaroBosbrand AmazoneRegenwoudLink in bioBrazilië